Så reser du i Harry Potters fotspår

Khaki
Reseguiden, besökt 25 länder

Foto: Universal Orlando Resort
Foto: Matt Stroshane/Universal Orlando Resort
Foto: Mikael Jägerbrand
Foto: © 2011 Warner Bros. Ent. Harry Potter Publishing Rights © J.K.R.
För den som gillar Harry Potter finns det massor av platser att besöka, oavsett om det handlar om platser från böckerna, inspelningen av filmerna eller galna nöjesparker. Vi har kartlagt hur du kan resa i trollkarlen Harry Potters fotspår.
Publicerad 23 augusti 2018

The Wizarding World of Harry Potter

Ligger: Universal Orlando Resort, Florida, USA
I nöjesparken Universal Islands of Adventure & Universal Studios har man byggt upp stora delar av Harry Potters värld, bland annat skolan Hogwarts, ångtåget Hogwarts Express och butikerna Honeydukes, Ollivanders samt puben Three Broomsticks. Här finns också flera berg- och dalbanor, den mest skräckinjagande är Dragon Challenge. För att locka ännu fler mugglare så kommer Wizarding world of Harry Potter att byggas ut med ännu fler åkattraktioner de närmaste åren.
Hitta din resa till Orlando här.

Prata med reptiler

Ligger: Reptilhuset, London Zoo, England
En av de viktigaste platserna i Harry Potters liv är djurparken London Zoo. Det var här han upptäckte att han hade övernaturliga förmågor när han började samtala med en av parkens ormar. Händelsen inträffade i Reptilhuset där du inte bara hittar Harry Potters boa-orm utan även massor av andra skräckinjagande ormar och reptiler.
Hitta din resa till London här.

Vänta på Hogwarts Express

Ligger: Tågstationen Kings Cross, London, England
På den populära tågstationen Kings Cross i London är det lätt att hitta till perrong 9 och perrong 10. Böckernas perrong, nummer 9 3/4, kommer du inte att hitta eftersom den är påhittad och inte finns i verkligheten. Men titta efter bagagevagnen som är halvt inmurad i en vägg, här kan du ta bild på dig själv och vagnen - precis som att det är du som är på väg till perrong 9 3/4 och Hogwarts. Mellan 09:00 och 21:00 finns en professionell fotograf på plats då får du ta en bild med halsduk från ditt favorithus i skolan. Fotot kan du sen köpa inne i Harry Potter-butiken som ligger bredvid. Annars går det också bra att ta ett eget foto med din mobil. Tänk på att det kan bli långa köer här, speciellt under skollov.
Hitta din resa till London här.

Vandra i Potters skolkorridorer

Ligger: Durham Cathedral, Durham, England
Katedralen i Durham är en av de mest berömda byggnaderna i Storbritannien och är älskad av alla arkitekturintresserade. För Potter-intresserade är det inte de stora salarna i katedralen som är spännande utan de många korridorerna. Det var här som många av Hogwarts-scenerna spelades in för filmerna.
Boka hotell i Durham här.

Förebilden till Hogwarts

Ligger: Chepstow, Wales
Författarinnan J K Rowling tillbringade en stor del av barndomen i den lilla byn Tutshill. Bara några kilometer från hennes föräldrahem finns en av Storbritanniens vackraste och äldsta slott, Chepstow Castle. De här ruinerna ligger mycket vackert vid floden och var troligen en av förebilderna till det fantasifulla skolslottet Hogwarts.

Superschack-figurer

Ligger: British Museum, London & National Museum of Scotland, Edinburgh
Det här är några av världens mest kända schackpjäser. De hittades på en strand i Skottland efter att ha legat nergrävda i mer än 700 år. Pjäserna föreställer vikingar och är förebilden för schackspelet i första Harry Potter-filmen. I London kan du se 78 pjäser på British Museum och i Edinburgh finns 11 pjäser på National Museum of Scotland - bara några kvarter från fiket där den första boken skrevs.

Vandra bland filmkulisserna

Ligger: Leavesden, London, England
Nu kan du se filmvärldens Harry Potter i äkta ”3D”. Filmstudion där alla filmerna spelades in öppnades för allmänheten under våren 2012. Här i Warner Bros Studio Tour kan du bland annat gå omkring i Hogwarts stora festsal, Dumbledores kontor och Diagonalgränden. Du får också se modeller av skolan, och rekvisita som Hagrids motorcykel och Harrys Nimbus 2000.
Hitta din resa till London här.


Utvalda hotell i London

Flyg till Harry Potter