Publicerad 12 mars 2012

Liguriska havet är den del av Medelhavet som ligger mellan Italienska Rivieran och Korsika, och vars kustområden är vida kända för sin skönhet. Vår tre-veckors resa hade fyra huvudmål; Nice (Frankrike), Bastia (Korsika, Frankrike), Florence (Italien), Cinque Terre (Italien). Det blev en oförglömlig resa och här följer fem anledningar till det.

5 anledningar att upptäcka Liguriska havet


1. Franska Rivierans turkosa vatten

Medelhavets klara vatten är vida känt och omtalat, men förtrollar mig varje gång. Att en varm sommardag få svalka sig i vattnet är en klar lyx. Nices långa stadsstrand är praktisk om man bara ska ta sig ett dopp men den långa stenstranden är egentligen inte bekväm. Restaurangerna på stranden erbjuder solstolar och parasol men det är dyrt, 12-15 euro i inträde och sedan kostar en vattenflaska 7,5 euro! Då rekommenderas istället att ta sig västerut förbi Antibes till Golfe-Juans sandstränder. Hyr antingen bil i Nice eller ta tåget.


2. Lugnet på norra Korsika.

Norr om Bastia ligger en liten ort som heter Miomo. Där fann vi tillflykt på Hotel Ariana, ett charmerande hotell beläget precis där land möter hav. I Miomo finns inte mycket annat att göra på dagarna än att sola, bada och blicka ut över medelhavets horisont, och på kvällen att gå till byns restaurang för att dricka gott korsikanskt rödvin och äta underbar pizza. Blir detta tröttsamt är tar man bara bussen in till centrala Bastia och vandrar runt i de gamla kvarteren och påminns om Korsikasonen Napoleons leverne.

3. Italiensk mat!

Italienarna kan det här med att laga mat. Bruschettan med genuesisk pesto som vi åt i Riomaggiore, Cinque Terre, var bland det godaste jag har ätit. Och deras oändliga sätt att variera pastan gör att jag aldrig blir trött på maten även om mina val som vegetarian oftast är begränsade på resande fot. Tvärtom ville jag gärna förlänga resan bara för att få äta mer italiensk mat…

4. Toscanas skönhet

Vingårdar, vidsträckta landskap med kullar och solrosfält som tycks oändliga. Det är förståeligt varför Toscana är så älskat! Med få dagar att spendera i Toscana tog vi en arrangerad busstur från Florens med Walkabout tours. Förutom att få se den toscanska landsbygden tog den oss till regionens guldklimpar; städerna Pisa, Siena, San Gimignano samt lunch på en ekologisk vingård. Turen var välorganiserad, med bra och roliga guider som berättade om såväl Toscanas historia som städernas unika och ibland udda traditioner. Turen bokas på Walkabouttours hemsida. 


5. Strövtåg i Cinque Terre

Italiens 
Cinque Terre är en cirka tolv kilometer lång kuststräcka i Ligurien bestående av fem små kustbyar. Mellan byarna går vandringsleder av varierande svårighetsgrad. Den mest populära sträckan ligger insprängd i bergsväggen mellan Riomaggiore och Manarola och kallas ”Via Amore” (kärlekens väg). Det sägs att vägen byggdes för att traktens ungdomar lättare skulle träffa varandra då de isolerade byarna vid den tiden riskerade att drabbas av inavel. De kärlekspar som idag vandrar är långt fler och ska enligt traditionen ”låsa in” sin kärlek genom att lämna efter sig ett hänglås - då varar deras kärlek i evighet. 
Cinque Terre nås lättaste per tåg, närmsta större stad är La Spezia. Att bo i någon av byarna rekommenderas, men då är det bäst att boka innan, under högsäsong kan det bli fullt. Cinque Terre kan också besökas som dagsutflykt från Florens (bland annat med Walkabout tours), men enligt mitt tycke bör man spendera några dagar här för att uppleva byarnas olika charm.

Så tar du dig hit

Att planera en rundresa kan ta sin tid. Vi gjorde upp en resrutt i förhand eftersom vi var måna att komma till resmålen. Ta kontakt med SJ, de säljer Interrailkort och hjälper dig sedan boka tågbiljetterna på de stora sträckorna. Båtbiljetterna köper du på plats i Nice/Bastia. 
Självklart kan du även flyga till Nice. Tågbiljetterna kan då köpas på tågstationerna.

Boende Korsika

Boende i Riomaggiore