Respremiär till spanska östkusten

Matildasandstrom
Medlem sedan 2012, besökt 7 länder

Foto: matildasandstrom, medlem sedan 2012
Foto: matildasandstrom, medlem sedan 2012
Foto: matildasandstrom, medlem sedan 2012
Foto: matildasandstrom, medlem sedan 2012
Reseguidens medlem Matilda Sandström, alias ”Matildasandstrom”, hade oddsen emot sig, men drevs av viljan att upptäcka och spränga gränser. Här beskriver hon känslan av att resa för första gången och ger tips till Benitatxell och sköna platser på den spanska östkusten.
Publicerad 12 mars 2012

På 29:e år bestämde jag mig – nu ska jag premiärflyga. Kroniska sjukdomar med svår födoämnesallergi i bräschen har satt stopp för planerna i alla tider, men jag har mognat in i beslutet att det måste finnas personer med gravare handikapp som tar riskerna. En av mammas närmsta ungdomsvänner med villa drygt nio mil norr om Alicante är målet. Vi packar en kylväska var som handbagage, och torrvaror i de tre resväskorna och tar taxin från mitt Midsommarkransen till Arlanda klockan 05.30 på morgonen till den 30 oktober. En särdeles gråmulen dag erinrade om novembers intåg. Vi är ute med ett par timmars marginal, om det skulle uppstå problem vid incheckning. Förgäves viftande med bibban av intyg passerar vi tullarna på ett par minuter. No hay problema!

Utdrag ur en upptäcktsresandes dagbok

Jag har bunkrat upp med tidningar, laptop laddad med film och smartphone med musik inför flygresan, men blir sittande klistrad mot våra två fönster i de dryga tre timmarna innan landning. Hur vi klyver molnen och når blå himmel med idel sol – ingen har berättat det här för mig. Molnlandskapet under oss byts ut mot ett lapptäcke av stora lantbruk. En flod ringlar som en blänkande orm i solspegeln. Och snart skymtar turkosa pooler i anslutning till varje tomt.

Låga pinjeskogar och hisnande utsikt

Vid avstigning slår sommarvärmen mot oss, och vi blir tvungna att krångla av koftor och rulla upp långa byxben. Skyndar till hyrbilen som tar oss ut i vida ökenlandskap, helt olikt allt jag tidigare erfarit. Istället för tallar växer här låga pinjeskogar. Vägarna norrut är i toppskick, och bergen inför oss diffusa som hägringar. Snart skymtar vi Medelhavet med en fullkomligt utsuddad horisontlinje – så ofattbart stort! Vi åker bara fel vid ett tillfälle, därför att vägarna krymper och vi inte inser att det är meningen. Färdas genom små, trötta städer varvat med landsbygd och terrassodlingar med oliv- eller citrusträd, liksom någon överblommad vinodling här och var. Väl framme i Benitachell, eller Benitatxell, har vi bara en backe att bestiga innan målet. Så brant och hög att vi åter tvingas tryckutjämna, och plötsligt blir utsikten hisnande över staden långt där nere. Avstånden är inga sträckor att tala om, men här känns allt så mycket större än någonting jag tidigare upplevt.

Benitatxell med omnejd – fyra tips

Den svala, moderna källarvåningen i typisk spansk stil, med sten, kakel och valv, blir vår egen. Och en altan med smäktande utsikt över Medelhavet 50 meter bort, inramad av en lagerbladshäck, ett par viskande palmer och ett mandarinträd med frukt på. Akustiken från dalen nedanför gör den blida fågelsången från nyss hitkomna svalor och starar rörande vacker och den stillastående luften är uppfylld av en distinkt olivdoft.

Playa Madonna i Moraira

Vädret på den spanska östkusten vid den här tiden motsvarar svensk sommar och bjuder på några strålande dagar. Vid ett par av dessa solar vi på en smal strand längs med en stenmur, och badar i ett kristallklart, salt och lagom strömt vatten vid Playa Madonna; artisten påstås ha ett hus i området. Med utsikt över Calpe – en hänförande klippa i staden med samma namn. Moraira är en liten stad med ett fint shoppingstråk för alla smaker och plånböcker. I varmt hällregn besöker vi dessutom här en personlig marknad som gästar samhället veckovis, och är vädret till trots allt annat än ensamma.

Fyren i Xabia

Vi lånar vid ett tillfälle med oss vår utomordentliga hyresvärdinna i bil till Jávea, eller Xabia som de som är bosatta på platsen föredrar att stava det, för guidning till den fyr vi ser från altanen när mörkret faller på. På vägen hem stannar vi till vid en plantskola med krukor stora nog att bo i. Sällskapet äter både italienskt och engelskt innan de äntligen får prova på lokala tapas med uppfriskande citronsorbet emellan, och avrundar med vegetarisk paella.

Gamla stan i Altea

Vi promenerar uppför de många och långa trapporna i gamla stan i Altea. Förundras över dess idylliskt trånga gränder med klädsträck mellan fönstren, stengator i fantastiska mönsterbilder och den moriska kyrkan med en blankblå kupa till tak. För välbehövliga pauser efter andan finns här små boutiquer med olika teman att botanisera sig i. Stränder täckta av vita, runda stenar och dess många restauranger med levande musik adderat ger Altea en femma av fem möjliga.

Alicante på en söndag

Det blir en tur till Alicante en söndag – den heliga dagen vigd åt familjen, då praktiskt taget alla butiker är stängda. Men längs den för dagen stormiga båthamnen håller en glad marknad öppet, och i ett gathörn sitter två män försedda med harpa och akustisk gitarr. Fingerspelet från instrumenten förtrollar och tar mig i minnet tillbaka till precis just då – när jag inte önskade att jag var någon annanstans än just där. Och lite så kan man kanske sammanfatta hela vår vistelse på den spanska östkusten. När de tio dagarna – varav varje minut tagits tillvara på bästa sätt – förflutit, var man liksom ändå inte riktigt tillfreds med att lämna detta oslagbara för en potentiellt lång vinter i Sverige. Området kring Benitatxell kan rekommendera, här finns lite av allt; orört paradis, lugn, puls (i märkliga neonmeckat Benidorm exempelvis) och passion.

Så tar du dig hit

Benitatxell ligger mittemellan Valencia och Alicante på Spanien östkust. Om du flyger till Valencia behöver du mellanlanda på vägen, medan det går direktflyg till Alicante från Malmö, Växjö och Göteborg.

Tips för alternativt resande

– Spanien är ett framskridet EU-land med likadana eluttag som i Sverige, vilket på många sätt underlättar. Det är också turistvänligt, och du tar dig fram utmärkt på knackig engelska. Lite skolspanska på det, så att du kan läsa dig till innehållsförteckningar på mat.
– För att få ta med mat, eller huvudsakligen kylklampar (med vätska) på planet från Sverige krävs intyg från läkare, men några garantier ville inte luftfartsverket ge. Torrvaror i större utsträckning är att föredra.
– Behåll märkta förpackningar på receptbelagda mediciner, och skaffa för säkerhetsskull intyg också på dessa.
– Det underlättade för vår resa att vi har bekanta boende på plats med tillgång till eget kök. Annars finns idag olika former av handikappanpassade hotell.

Flyg till Valencia

Flyg till Alicante