Playa del Carmen – perfekt mix i Mexiko

Travelfun
Medlem sedan 2006, besökt 30 länder

Foto: travelfun, medlem sedan 2006
Foto: travelfun, medlem sedan 2006
Foto: travelfun, medlem sedan 2006
Playa del Carmen har det mesta. Här kan du kombinera god mat med långa vita sandstränder och spännande historiska platser. Vår medlem Kristin, alias "Travelfun", guidar oss till sitt strandparadis.
Publicerad 1 november 2011

Playa del Carmen ligger på Mexiko Riviera Maya på den del av Yucatánhalvön som sträcker sig ut mot Karibiska havet. Här ger Reseguidens medlem Kristin sina bästa tips.

1. Världens näst största korallrev

Karibiska havet når även Yucatánhalvön. Med en snabbfärja tar man sig lätt från Playa del Carmen till ön Cozumel. Har man som jag lätt för att bli åksjuk är det bara att bita ihop, för det är verkligen värt mödan när man kommer fram. På piren står det olika säljare som tävlar med varandra om att få dig att åka med på en ”glass bottom boat” för att snorkla. Vill man hellre åka på en egen utflykt så rekommenderar jag att hyra moped och åka runt ön själv. Det finns bara en väg som går runt hela Couzumel, så det är enkelt att hitta. Vägarna går längs med stranden, vilket gör det lätt att stanna och hitta sitt eget favoritställe för snorkling. Vi såg bland annat barracudor, papegojfiskar och stora stim.

2. Mexikansk mat är en höjdare

Tacos till frukost, faijitas till lunch och något med starka kryddor till middag. Jag är i sjunde himlen. På Playa del Carmens centrala gata, 5:e Avenyn, som är en lång gågata full med affärer, finns också ett flertal exotiska restauranger. Färskpressad juice och färsk frukt erbjuds överallt, precis som ölen Corona Extra med lime. De godaste juicerna serverar de på ”100 % Natural” och ärligt talat så skulle jag kunna sätta mig på ett flyg fram och tillbaka bara för den färska frukten. En annan god restaurang om man vill äta traditionell mexikansk mat, som också ligger på 5:e avenyn, är ”Yaxche”. På ”Fusion” sitter man i solstolar på stranden efter att solen har gått ner. Mitt bästa tips är dock att gå några gator längre in från stranden, då priserna rasar kraftigt, även om Mexiko är ett av världens billigaste länder att turista i redan från början. Vilken restaurang man än väljer så får man garanterat en besök av några glada mexikanare som spelar en privat sång vid bordet. Riktigt charmigt.

3. Makalösa Mayaruiner

Mayaruinerna vid Tulum känns som ett levande vykort med havet som brusar precis intill. Och vilken strand! Missa inte att ta en heldag här. Det är lätt att ta sig hit med buss från Playa del Carmen. Välj mellan att gå av vid ruinerna eller stranden. Ord är överflödiga för detta bildsköna paradis.

4. Chichén Itzá och Cenotes

Chichén Itzá är helt klart ett måste i livet! Jag föreslår att åka hit den 23 mars eller den 22 september, då man kan se ”ormen” som bildas som en skuggning i trappstegen på en av pyramiderna. Räkna dock med att det är mycket folk då. Åker man som vi gjorde på en arrangerad tur (som bäst och billigast bokas på egen hand) så brukar man också stanna till vid en av alla de välkända Cenotes som ligger längst med vägen. De underjordiska sjöarna är utmärkta för ett svalkande dopp. Riktigt uppfriskande i värmen.

5. Vattenkul på Xel-Ha

Det här är den perfekta snorkelutflykten för nybörjare, eller om man som vi aldrig blir för vuxna för att leka. Det är en nöjespark som är uppbyggd i naturen där man kan snorkla, åka på flytande gummidäck, slänga sig i lianer, hoppa från klippor, simma med delfiner, se leguaner och mycket mer. Här finns vandringsstråk, restauranger, uthyrning av snorkelutrustning, skåp med lås, butik och toaletter.

Kombinera Mexiko med Belize

Vi besökte aldrig ruinerna och pyramiderna vid Coba. På dessa får man fortfarande gå upp, så det blir nog minst en Mexiko-resa till i livet hoppas jag. Nästa gång vill jag kombinera med Belize och vara borta lite längre.

Så tar du dig hit

För att komma till Playa del Carmen flyger du med direktcharter eller reguljärflyg till Cancun. Flygtiden varierar men ligger på runt 12 timmar. Från Cancun tar det sedan 45 minuter med buss eller bil.


Charter till
Playa del Carmen