Paris – mina drömmars stad

Smaragden
Medlem sedan 2012, besökt 11 länder

Foto: smaragden, medlem sedan 2012
Foto: smaragden, medlem sedan 2012
Paris är en stad som du måste se någon gång i livet. Och har du en gång varit här så vill du alltid återvända. Reseguidens medlem Anette. alias "Smaragden", guidar till sina pärlor i Paris.
Publicerad 27 april 2012

Paris är vackert och väldigt promenadvänligt. Mellan många sevärdheter är det gångavstånd och då missar man inte de vackra grönområdena som det finns gott om i staden. Från Eiffeltornet mot Triumfbågen kan man gå genom Jardins du Trocadero innan man fortsätter på till exempel Avenue D´iena som leder till Triumfbågen, därifrån är det sedan bara att fortsätta Champs Elysee ner mot Jardin de Tuieries. Men ett tunnelbanekort ska absolut inhandlas för att spara lite på benen.

Känsla i Paris

Paris är mycket känsla. Man ska promenera, sitta på kaféer, flanera vid Seine och se turistbåtarna åka fram och tillbaka. Att bara vara är en upplevelse. Första morgonen gick vi en runda i omgivningarna kring hotellet. Det var fantastiskt att se alla vackra byggnader, se staden vakna till liv efter natten. Alla ljud, det franska språket, dofterna från bagerierna, ja, alla våra sinnen stod vidöppna för att bara uppleva. Vid de små lokala torgen började butiker öppna. Det fanns bagerier, frukthandlare, charkuterier och torghandel lite varstans. Här måste det inhandlas ett par pain au Choclate eller några vackra Macroner till dagens utflykt.

Bo i Latinkvarteren

Paris är en storstad men alla torg med butiker och gatuförsäljning gjorde att den kändes som en mysig småstad på sina ställen. Till boende valde vi ett enkelt hotell med centralt läge för att vara mitt i staden direkt. Att bo i Latinkvarteren var för oss perfekt, nära till shopping, mysiga restauranger och sevärdheter såsom Pantheon, universitetet och naturligtvis Seine.

Några ”måsten” för förstagångsbesökare

Seine

Seine ligger mitt i staden och det går varken att undvika eller missa den. Som i alla städer så dras människan till vattnet om det finns något. I Paris är det inte bara turisterna som gör det, utan här sitter även Parisborna. Ibland har hela familjer picnic långt in på kvällen. Handla något hos den lokala bagaren, vid charkuteriet och i vinbutiken och du har snart en bra kvällsmåltid. Det finns även många ställen där de säljer färdiga maträtter att ta med. Längs Seine ligger också många sevärdheter så beroende på vart man sitter kan man ha utsikt över till exempel Notre-Dame, Louvren eller Grand Palais. Vill man sitta mitt på Seine väljer man Passerelle des Arts, bron som går från Louvren till andra sidan floden. Det är Parisbornas picnickbro med garanterad underhållning av gatumusikanter under sköna vår och sommar kvällar.

Sacré Coeure och Montmatre

En dag packade vi ryggsäcken med en flaska vin, macroner i olika färger och smak samt Pain au chocolate och tog oss med tunnelbana mot Sacre Coeure i 18:e arrondisimentet. Vi steg av vid Abbesses som är en mycket vacker tunnelbanestation. Vid uppgången fanns en liten barnkarusell och vid sidan stod en grupp gatumusikanter som spelade dragspel och sjöng franska sånger. För mig, som längtat till Paris i tio år kunde det inte bli bättre. När vi väl promenerat i de branta trapporna upp till själva Sacré Coeure och vandrat igenom basilikan så var belöningen att sitta på en filt i gräset med våra godsaker. Där vi satt kändes som man såg alla takåsar i hela Paris framför sig, allt i ett soldis som den vackraste tavla. Det var en utsikt över staden som hette duga! Stadsdelen Montmatre, som fått namnet efter kullen Montmatre, är Paris högsta punkt, 130 möh. Namnet kan översättas med Martyrberget, efter att den franska biskopen och martyren Sankt Dionysos mördades på platsen år 262. När man är i området hör ett besök vid Place Tétre till. Där står porträttmålare och karikatyrmålare på rad - här trängs konstnärer, butiker, kaféer i en salig röra. Det är mycket folk, men väl värt att se. Det finns många söta små gränder och kullerstensgator i området, vi gick bland annat förbi Moulin Rouge och Café des 2 Moulins, kafeét från filmen „Amelie från Montmartre“ vilket gjorde utflykten fullbordad.

Eiffeltornet

Det största, mäktigaste och en symbol för Paris är väl Eiffeltornet. Det är ett måste första gången i Paris. Tänk att det stått där sedan världsutställningen år 1889.
Vi tog métro nr 8 och gick av vid stationen École Militaire. Då kom vi i början av den stora parken, Parc du Champ de Mars, som ligger vid tornet och gick mot Eiffeltornet som växte sig större ju närmare vi kom. Bäst är att ta sig dit på morgonen innan det öppnar för att slippa stå i kö allt för länge. Upp till toppen kommer man med de två hissarna, för de spänstiga finns 1665 trappsteg. Det är en mäktig utsikt över staden. Jag tycker att det är värt att göra ett besök vid Eiffeltornet även på kvällen, då är tornet upplyst och en gång i timman blinkar alla lamporna som ett litet fyrverkeri. Paris egna lilla diamant! Bäst utsikt kvällstid är vid Trocadero.

Rue Mouffetard

Rue Mouffetard är en av Paris äldsta bygator och det sägs i gamla tider att denna väg ledde till Rom. Här kommer man en bit från turiststråken och känner sig som en infödd där man går i butikerna. Där finns kläder, skor, väskor och prylar i specialbutiker till rimliga priser. Bröd, bakverk, grönsaker, kött, ost och andra delikatesser handlar man direkt från disk på gatan. Om man tröttnar på att shoppa sätter man sig på något av caféerna, äter något bakverk och lyssnar på mannen med vevpositivet. Detta är en pärla som inte bör missas!

Så tar du dig hit

De två stora flygplatserna i Paris är Charles de Gaulle Airport (25 km nordost om centrum) och Paris Beauvais-Tille Airport (85 km norr om centrum). Det billigaste sättet att ta sig från Charles de Gaulle-flygplatsen till centrum är med buss 350 eller 351 (enkelbiljett 5,10 euro). Det billigaste sättet att åka från Beauvais-Tille-flygplatsen till centrala Paris är med flygbuss (enkelbiljett 15 euro).


Praktiska tips


1. Åk med lokaltrafiken

Gå in på RATP, Paris lokaltrafiks hemsida och se vad det finns för olika alternativ att köpa för att åka med lokaltrafiken. Det kostar ganska mycket att köpa Visité Paris, som rekommenderas för turister, om man nu inte planerar att gå på alla museum som ingår. Tänk på att om ni har barn eller ungdomar med er som är under 26 år så åker de billigare på helgerna.
Bra att veta är att dörrarna på tunnelbanan öppnar man själv – då slipper man missa ett tåg som vi gjorde.

2. Picknick

Ta med en tunn filt, korkskruv, papperstallrikar och plastbestick till picnick. Paris är fullt av picnic- ställen, alla sitter på grönytorna och äter. Ni kommer att ångra er annars!
På fötterna har man naturligtvis promenadvänliga skor.

3. Återvänd till Paris

Fyra dagar i paris går fort, alldeles för fort. Sista dagen satt familjens Parismotståndare, maken och sonen, på ett Crepéri nära Notre-Dame, sonen fällde där det nu klassiska citatet: ”Här ska jag bo när jag blir pensionär”. Nästa Parisresa är redan bokad! Denna gång bor vi på andra sidan Seine och har hyrt en lägenhet. Ja, hela familjen hänger med!


Flyg till Paris

Populära hotell i Paris