Paradisstränder och romantik på Maldiverna

Zorrito
Medlem sedan 2006, besökt 52 länder

Foto: zorrito, medlem sedan 2006
Foto: zorrito, medlem sedan 2006
Foto: zorrito, medlem sedan 2006
Foto: zorrito, medlem sedan 2006
Foto: zorrito, medlem sedan 2006
Foto: zorrito, medlem sedan 2006
Om man startar en tävling för att hitta världens bästa smekmånadsdestination så kvalar Maldiverna direkt till final. Reseguidens medlem Victor, alias "Zorrito", guidar oss till makalöst vackra stränder och turkosblått hav i paradiset.
Publicerad 14 februari 2012

Vajande palmer, pudervita sandstränder och kristallklart vatten är vad de flesta av oss uppfattar som paradiset. Komplettera det med lyx och service på högsta nivå så förstår man varför inte många konkurrenter kan ge denna underbara ö-värld en match. Direkt när man landar i huvudstaden Male, med sina färgglada skyskrapor, börjar man att ana vad som gömmer sig under ytan. Redan vid flygplatsen kan man se den fantastiska undervattensvärlden som sjuder av liv i den här delen av Indiska oceanen.

Bo med havet som närmsta granne

Det finns cirka 100 resorthotell i landet. Varje resort består av hela ön där man landar. Det finns alltså inga andra hotell på samma ö. Som man kan förvänta sig i den här delen av världen, är de flesta resorterna väldigt exklusiva och det gör att man inte behöver trängas med så många andra turister. Det gör resmålet perfekt för en romantisk semester med din partner. De flesta resorts är all inclusive, men det finns några som inte är det. Då måste man ha den stora plånboken och kreditkortet i beredskap när det är dags att checka ut. Missa inte chansen att bo i en så kallad “waterbungalow”, även om priset är högre än för en strandvilla. Möjligheten att somna med vågorna skvalpande mot bungalowstyltorna och att kunna hoppa ner i det stora blå direkt från terrassen är värt varenda slant och chansen finns inte överallt. Du behöver inte vara rädd att ta med sig sandkorn tillbaka in på rummet eftersom det städas både när du äter frukost och middag, utan att du ens behöver säga till. Du kan antingen ligga i jacuzzin, läsa en bok och beundra det kristallklara vattnet mellan varje sidbyte eller bokstavligen ta trappan ner till havet. Om man gillar att snorkla så har jag svårt att tro att man någon annanstans kan uppleva denna känsla av att bada i ett akvarium på så nära avstånd från stranden som man gör här. Du får absolut inte glömma vattenkameran!

Kombinera två öar på samma resa

Vi besökte två olika öar, med mycket olika karaktär. Den första heter Filitheyo och känns väldigt naturlig och lagom lyxig. Den stoltserar med en spektakulär vykortsstrand kantad med palmer och ett “husrev” värt namnet. Den andra ön, Hilton Irufushi, känns mer påkostad. Här upplevde vi tydligare att man har utformat ön till turisternas behag. Man kan promenera runt hela ön på ungefär 40 minuter eller så kan du bli skjutsad vart du vill med den snabba golfbilservicen. Boendet här håller betydligt högre klass. Vår bungalow hade två jacuzzis, en på terrassen och en inomhus, båda med havsutsikt. Golvet i rummet hade en glasskiva där vi kunde se fiskarna som simmade förbi. Ett exempel på att öarna skiljer sig åt är att man på Filitheyo inte plockar bort de koraller och snäckor som havet spolar upp på stranden, men på Irufushi plockas de bort tidigt på morgonen av en städpatrull. Har du möjlighet så rekommenderar jag att du besöker två öar för att uppleva olika miljöer.

Fantastisk mat

Maten på de båda öarna är enastående och det finns alltid något för alla smaker i de generösa bufféerna. Det finns inte bara indiskt eller asiatiskt, utan även västerländsk mat som pizza, hamburgare, grillat kött och pasta. Här måste man dock passa på att njuta av de färska skaldjuren. Buffén på Irufushi dekoreras dagligen med konstfullt utskurna exotiska frukter. Servicen är förstklassig på båda öarna. Den vänliga personalen förstår att man betalar en förmögenhet för att ta sig hit och vill verkligen ge valuta för pengarna. Passa på och ät en romantisk middag direkt på stranden.

Åk på utflykt

Det finns olika utflykter på resorterna. Allt från fisketurer, dykning, snorkelsafari, besök till bebodda öar med maldivisk befolkning, besök till andra resorts, kryssningar i solnedgången med mera. Utflykterna är ett perfekt tillfälle att uppleva Indiska oceanens alla nyanser av färgen blå. Vi testade nästan alla, men det vi älskade och har som ett minne för livet var den så kallade “smekmånadsutflykten” till en öde ö.

Hyr en öde ö för en dag

Vi hyrde den privata ön Hamza som tillhör Filitheyo för 8 timmar till en kostnad av cirka 3000 kronor. Det kan kännas som mycket pengar, men upplevelsen att vara fullständigt ensam på sin egen paradisö à la Robinson Crusoe är unik. Efter en 20 minuters båtresa blir du lämnad på morgonen med tre korgar fulla med mat och dryck, inklusive en champagneflaska. Det tar ungefär 10 minuter att promenera runt ön. På ena sidan finns den vackraste stranden i världen med vit pudersand, kristallklart vatten och vajande palmer. Vattendjupet är varierande och det finns inga vågor. Det kan upplevas som en jättebassäng med sandbotten. Det simmar omkring många babyhajar och de är inte rädda för människor. På andra sidan finns den bästa snorkelplatsen jag har upplevt. Det frodiga korallrevet börjar redan runt 10 meter från strandkanten och är fullt med lekfulla fiskar i alla regnbågens färger. Fiskstimmen blev inte mindre när vi kom på idén att bjuda på lite bröd från picknickkorgen.
Det finns bara ett litet problem, tiden går alldeles för fort och när man minst anar det så dyker båten upp vid horisonten för att hämta oss igen. Fast det gör inget. Vi tar med oss hem en kamera full med fantastiska bilder och filmer som vi kan titta på en kall vinterdag och på det sättet återuppleva våra bästa 8 timmar någonsin.

Så planerar du resan till Maldiverna

Maldiverna är utan tvekan ett paradis som måste upplevas och det bästa sättet att göra det är tillsammans med den man älskar. Risken är att man i framtiden alltid kommer att jämföra nya resmål med detta och det blir svårt att matcha. På grund av kostnaden kräver en sådan här resa ganska mycket planering, man vill att allt ska vara perfekt. Jag använde mig väldigt mycket av en hemsida som heter maldivernakoll.se, som dessutom är på svenska. Sedan för att läsa mer ingående om varje ö kan man ta en titt på Tripadvisor.

Transfer

Resorna till alla öar utgår från Malé. Du kan antingen åka båt eller om man har tur, som min fru och jag, så var vår destination tillräckligt långt bort för att endast kunna nås via flygplanstaxi. Flygresan är en fantastisk upplevelse i sig. Att se atollerna från ovan känns helt surrealistiskt. Sedan har du möjlighet att få se andra resorter på vägen. Det är verkligen imponerande hur människan kan skapa inbjudande små bungalow-byar på styltor ute i havet. Man vill inte att flygturen ska ta slut. Spänningen stiger när vattenflygplanet cirklar runt ön där man kommer att bo de närmaste dagarna för att sedan landa i havet. Ha din kamera redo under hela resan.

Så tar du dig till Maldiverna

Du kan åka till Maldiverna året om, men den allra bästa perioden är mellan november och april då det är flest soltimmar. Bolag som flyger till Maldiverna från Stockholm är exempelvis Etihad Airways, Qatar Airways och Emirates AIrlines. Även SAS och Britih Airways flyger till Malé, i samarbete med Sri Lankan Airline. Det är alltid minst ett byte på vägen.


Psst! Resort-tips!

Mejla hotellet så fort ni vet vart ni ska bo. Det finns alltid en adress på resortens hemsida. Förutom att du kan begära priser för utflykter, spa-behandlingar eller drinkmeny, så kan du även snällt be att få den sista vattenbungalowen i raden (grannfritt på ena sidan) och glöm inte att fråga om solnedgångssidan. Det fungerade perfekt för oss på båda resorter helt utan extra kostnad.


Flyg till Malé

Hotell Maldiverna
Charter till Maldiverna