Palma, staden som har allt!

Fri65
Medlem sedan 2010, besökt 22 länder

På Mallorca finns härliga stränder, små vikar som är som små laguner, fartfyllt nattliv, bra shopping och god mat på mysiga restauranger. Reseguidens medlem Ingela Fredriksson, alias ”Fri65”, hade längtat länge efter att åka dit och i oktober 2010 blev det äntligen av. Här ger hon sina bästa tips om Mallorca och staden Palma.
Publicerad 12 mars 2012

Det var i början av 1800-talet som de första turisterna började dyka upp i Balearerna, sedan dess har trycket på turismen bara ökat och ögruppen tar emot över 10 miljoner besökare varje år. Den första svenska charterresan med flyg genomfördes 1955, resan gick mellan Stockholm och PalmaMallorca.

På med joggingskorna

Ett bra sätt att se staden och dess omgivning är att knyta på sig joggingskorna och ge sig ut på en upptäcksfärd, så häng med! Under en joggingrunda upptäckte jag en alldeles underbar och vacker lagun, så joggingskorna åkte av och jag svalkade fötterna i vattnet.

Katedralen – La Seu

Jag rekommenderar en titt på Palmas katedral La Seu, den går inte att missa om man strosar omkring vid det gamla hamnområdet. I katedralen finns ett museum med dyrbar konst. Katedralen La Seu räknas till de allra finaste gotiska byggnadsverken i Spanien. Den började byggas 1299 och var mer eller mindre färdigbyggd först 300 år senare. Under jordbävningen 1851 förstördes delar av Katedralen. Den reparerades så småningom och i början av 1900-talet moderniserades kyrkan invändigt. Katedralen är som pampigast om man betraktar den från havet och på natten är den vackert belyst.

Stränder och bad

Mallorca har många fina stränder och de bästa ligger runt Badia de Palma. De passar perfekt för simning och solbad och under sommarhalvåret är de riktiga turistmagneter. Några av stränderna har större semesteranläggningar med restauranger, nöjesparker, vattensporter och strandbarer. Man kan hitta små vikar men då får man vara beredd på färre bekvämligheter och kanske packa en god matsäck. Palma Nova, Magaluf, Portals Nous och Palma är några av stränderna.

Hamnen

Nedanför katedralen La Seu ligger Palmas hamn. Den sjuder av liv och lyxyachter ligger vackert uppradade vid hamnen så att man kan strosa omkring och drömma om ett liv i lyx. Vid lastbryggan kan man titta på arbetande fiskare som kommer i land med dagens fångst. Man kan se hamnen till fots i joggingskor, eller trippa runt i finskor och pausa med en god drink. Det finns även cyklar att hyra eller om man vill åka häst och vagn. Hästturerna stannar vid Torre Paraires eller vid fyren Potro Pi.

Shopping i Palma

Är man som jag lite förälskad i shopping, rekommenderar jag shoppinggatan Jaime III som är lite mer exklusiv, det är roligt att gå runt och fönstershoppa om inte pengarna räcker till. Paseo Borne är trendgatan där man hittar butiker som t.ex. Hugo Boss, Zara, HM, Massimo Dutti och Ralph Lauren med flera. Om du går till gågatan Calle Olmos hittar du spanska butiker med kläder, skor och väskor mm. Corte Inglés är ett känt spanskt varuhus och det finns två stycken, ett på Jaime III och ett på Las Avenidas. Det finns shopping för alla människor och alla plånböcker.

Mat & Dryck

Palma har gott om restauranger som erbjuder god tapas, egenskördade oliver och vin från lokala vingårdar. Specialiteter på Mallorca är fisk, skaldjur, paella och tapas. Den goda baleariska maten kan ta lite tid att tillaga men är värd att vänta på, under tiden kan man njuta av lite god Sangria. I nästan alla barer kan man njuta av spanska smårätter som sobrasada (kryddig korv) , conejo con aioli (kanin med vitlök), boquarones (anjovis) , tortilla (potatisomelett) och serranoskinka mm.

Så tar du dig hit

De flesta researrangörer har charterresor och weekendresor från april till oktober. Man kan även resa reguljärt med olika flygbolag, flygtiden är cirka tre timmar så det är på ett bekvämt avstånd. Jag kommer att återvända till Mallorca för att upptäcka mer av denna härliga ö.

Charter till Palma de Mallorca