Publicerad 20 april 2018

God start på dagen

Det är ingen hemlighet att nordmän älskar kaffe och Oslo är fullt av mysiga kaféer som serverar frukost och kaffe för en bra början på dagen. Våra favoriter är det rymliga caféet Godt Brød och det Berlin-inspirerade och växtbaserade caféet Liebling på Grünerløkka. Om du vill smaka Oslos världsberömda kaffe, ta en tur till kaféet Tim Wendelboe. På Majorstua hittar du små kafépärlor som industriella Pust och den lilla gröna Oslo K. Sunda alternativ som Acai bowls, sallader, färsk juice och smoothies serveras på The Juicery och Lett på Frogner och Majorstua.

Museer

Börja dagen med lite kultur och nya intryck. Oslo har många spännande museer, såsom Astrup Fearnley på Tjuvholmen, Folkemuseet på Bygdøy, Munch Museet på Tøyen och Vikingaskeppsmuseet på Bygdøy. Botaniska trädgården på Tøyen tar dig också in i olika växthus för tropiska växter, och det största urvalet av konst finns på Nationalmuseet.

Shopping A-Ö: Lyx och vintage

Shopping finner du överrallt i Oslo och de mest kända shoppinggatorna är kanske Bogstadveien, Karl Johans gate och Oslo City. I Grünerløkka ligger vintagebutiker, mysiga kaféer och andra små butiker. På Aker Brygge hittar du också mycket bra butiker for interiör, märkeskläder, solglasögon och smycken. Lyxmärkerna finner du på Karl Johans gata i butiker som Eger, Steen och Strøm samt på tvärgatorna. Under helgen kan du också besöka en utomhusmarknad som sträcker sig från Vestkantstorget till Birkelunden för att handla antika prylar, ringar, kläder… eller bli spådd!

Brunch med stil

Oslo blir en mer och mer social stad, som har gjort brunch-trenden (lunch över några timmar, ofta med drinkar) alltmer aktuell bland stadens restauranger. Mysiga ställen för en paus med goda vänner inkluderar fina Miss Sophie, avslappnade Café Laundromat och mysiga Oslo Mekaniske Verksted (här serveras bara dryck, ta med egen mat). Kolonihagen är perfekt för en god lunch gjord av naturliga ingredienser som serveras i bakgården av Frogner, medan Oslo Raw är perfekt för ett mellanmål med ekologisk och vegansk raw food. Frogner koloniträdgård är perfekt för lunch, med sin mysiga bakgård och sina helt naturliga produkter. En annan populär plats är Postkontoret på Tøyen.

Färgrika Grünerløkka

Hiptsternes distrikt erbjuder mysiga restauranger, kaféer, parker, marknader och vinbutiker. Här hittar du allt från studenter till skäggiga hipsters och småbarnsföräldrar, alla dragna till en avslappnad livsstil. Ta en skaldjurs-lunch på den lilla, intima restaurangen Ostebutikken och luta dig tillbaka och lyssna på en gratiskonsert med Frank Znort Quartet på utestället Blå på söndagar. I närheten finns Vulkanområdet, med Mathallen i centrum.

Hoppa i havet: Sørenga, Bygdøy och Oslofjorden

På sommaren kan du njuta av dagen på en av Oslos badplatser, som avslappnade Sørengas havsbad nära Operan, eller ta bussen till Bygdøy, där du kan grilla och njuta av sandstranden, följt av en rundtur på utomhusmuseet Folkmuseet. Du kan också ta färjan ut till en av öarna i Oslofjorden och njuta av bad, sol och grillning. Hovedøya, Gressholmen och Langøyene är särskilt populära - den senare med möjlighet att tälta.

Parkliv - här njuter du av solen

Du hittar många gröna oaser i Oslo där osloborna nästintill bosätter sig under sommaren, där du solar, lyssnar på musik och dricker öl. Vad sägs om att ta med engångsgrillen till i Frogner Parken, Kubaparken eller Birkelunden? Eller varför inte en romantisk picknick på St.Hanshaugen eller i den botaniska trädgården på Tøyen?

Skaldjur på Aker Brygge

Aker brygge är en klassiker som aldrig blir fel. Det är Oslos svar på Köpenhamns Nyhamn utsikt över Oslofjorden, Akershus Fästning och båtlivet, med ett brett utbud av restauranger och shopping. Njut av en mjukglass på piren, ta en kall öl på Lekter'n eller beställ skaldjur på Lofoten Fiskerestaurant. Strax ovanför Aker brygge ligger vackra Akershus fästning och restaurangen Solsiden - känd för sina skaldjursplatåer.

Se kända landmärken

Ta tunnelbanan upp till Holmenkolmen och se det berömda och kända skidhoppet, där kan du ta en linbana till toppen (361meter), prova Holmenkolmens skidsimulator eller bara njuta av en lunch med utsikt på restaurangen Frognerseteren. Operahuset och Barcode-området är också något du måste se när du besöker Oslo. Vigelandsparken är för många en av höjdpunkterna i staden, där finns världens största skulpturpark. Är du intresserade av mäktiga, gamla byggnader kan du fortsätta till stadsdelen Frogner som också är fullt av mysiga kaféer och restauranger.

Utebio om kvällen

En utomhusbio och picknick i gräset är kanske det trevligaste sättet att avsluta en kväll i Oslo, och på sommarkvällarna finns det olika utomhusbio nästan varje vecka. Sök bara “Utekino Oslo” på Facebook, så poppar alternativen upp. De börjar ofta runt 19-21. Om du hellre vill se en film inomhus är Cinemateket ett mysigt alternativ med allt från nya filmer till gamla svartvita klassiker.

——————————————————–

Tips på restauranger

Oslo har många trevliga restauranger av hög kvalité. Här är några av våra favoriter:
- Maaemo: Norge första trestjärniga Michelinrestaurang med lokal mat
- Astral: Rustisk och nordisk “social eating”-koncept i Torshov
- Frognerseteren: Gammalt och anrikt med utsikt på toppen av Holmenkollen
- Cayo: Autentisk mexsikansk med superläcker interiör
- Freddy Fuego: Mexikansk “street food” av hög kvalitet till en billig peng i en avslappnad lokal
- Sawan: Asiatisk mat i en gammal synagoga med mörk inredning i guld och svart. Prova en thailändsk Daquiri!
- Nodee Barcode: Asiatiska smaker i en stilfull och mörk lokal
- Solsiden: För dig som älskar skaldjur och fisk.
- Klosteret: Hundratals levande ljus och låg körsång ger dig en mycket speciell atmosfär i källarrestaurangen
- Lofthus Samvirkelag Tranen: Framröstad till Oslos bästa pizzeria med ett unikt utbud
- Illegal Burger: Framröstad till Oslos bästa burgare

Här bor du

- The Thief: Mörk designlyx på Tjuvholmen
- Grand Hotel: Populär kändismagnet mitt i centrum
- Hotel Gabelshus: Charmigt och grönt hotell i Frogner (stadsdel)
- Radisson Blu Plaza Hotel: Norge näst högsta byggnad och känd från serien Skam


Hotell i Oslo