Nybörjarguide till Oslo

Louisewinberg
Reseguiden, besökt 35 länder

Bild: Thinkstock
Oslo lockar med naturen runt husknuten, mysiga stadsdelar och ett skönt utbud av caféer och restauranger. Här ger vi dig massa sköna tips på en weekendstad nära dig.
Publicerad 17 maj 2012

Oslo är en stad som lockar både sommar och vinter. På sommaren finns det massor av fina badplatser och på vintern kan du ta spårvagnen till fina längdspår. En kort biltur från centrum finns också skidanläggningar av bra klass. Staden är liten till ytan, men Norge huvudstad bjuder även på restauranger i världsklass och massa bra caféer, roliga evenemang och bra sevärdheter.

Sol och bad i Oslo

Oslo är omgivet av vatten och det finns massor av bra badställen. Bygdøy är en av stadens populäraste stränder, med sandstrand, gräs och klippor. Du tar dig hit med busslinje 30. Om du vill bada i sötvatten är Frysja ett bra alterniv, som ligger mellan Maridalsvannet och Kjelsåsveien. Det är ett naturområde som är populärt för vandring och friluftaktiviteter. Här finns gräs, badklippor och brygga och du tar dig enkelt hit med buss, hållplats Frysja. Ett annat tips är att ta sig ut till öarna utanför Oslo. Du kan åka färja från Vippetangen och sedan välja mellan små vikar eller stora badplatser. Du kan stanna på öar som Hovedøya, Lindøya, Bleikøya, Gressholmen och Langøyena. Tänk på att det kan vara långa köer till båten både ut och hem.

Aktiviteter, museer och sevärdheter

Det finns ett stort utbud av aktiviteter för hela familjen. Se dinosaurieskelett på Naturhistoriska museet, åk berg- och dalbana på nöjesfältet Tusenfryd, strax utanför staden och utforska Oslos historia på Akershus festning. På Bogstad besøksgård kan ni hälsa på djur som kor, getter, höns och kaniner och på hösten finns det självplock av potatis. För de vuxna besökarna finns det massor av evenemang under året. Gör ett besök på operan, vars pampiga byggnad vid vattnet är en upplevelse i sig. I augusti är det musikfestivalen Øyafestivalen, som bjuder på världsartister och grym musik i dagarna två.

Telthusbakken

Det finns flera fina områden att upptäcka. Mitt i staden, i stadsdelen St. Hanshaugen, ligger den kända “Telthusbakken”, med små trähus i olika färger, tätt bebyggda och placerade på en kulle. Här är det som att kastas in i en Astrid Lindgren-saga. Ett annat tips är att besöka parken Botanisk Hage (Botaniska trädgården) och strosa i parken framför det kungliga slottet.

Restauranger och caféer

Det finns ett stort utbud av bra ställen i Oslo, allt från små enkla caféer till restauranger i världsklass. Ett tips är att ta sig bort från turiststråken på Aker Brygge och Karl Johann, och istället söka sig in i de olika stadsdelarna, det är mer prisvärt och här hittar du ställena som Osloborna själva äter på. Den designintresserade som har en faiblesse för vintage och dessutom är finsmakare av kaffe, får absolut inte missa Café Fuglen på Universitetsgaten 2, med ingång från Pilestredet. Det är inte bara ett café, utan även en vintagebutik. Här serveras framför allt kaffe av riktigt hög kvalitet, men också te och bakverk. På kvällen förvandlas cafét till en bar som är känd för sina goda cocktails. Inte långt därifrån på St. Olavsplass, ligger kvarterskrogen Café Tekhetopa, också känt som Apoteket. Här träffas Osloborna för en öl efter jobbet och du kan beställa allt från småplock till hel middag. Stället är känt för sin “pide” som är som en slags pizza med godsaker på. I området Kampen finns en mysig liten restaurang som heter Kampen Bistro, på Bøgata 21. Här är stämningen gemytlig och menyn ändras från dag till dag, med två olika trerätters att välja mellan, en med fisk och en med kött. Maten är förstklassig med enkla och rena smaker och priserna hyfsat humana mot plånboken, trots det höga prisläget i Norge.

Vinter i Oslo

Oslo är vinterhuvudstaden nummer ett i Norden. Här kan du ta spårvagn till Holmenkollen, som bjuder på skidmuseum, hopptorn, skidsimulator och café. 2011 byggdes området om för VM. Runt hela Oslo finns fantastiska längdskidspår och hela Oslo vallfärdar bokstavligen ut i spåren på vintern. En kort biltur från centrum ligger Tryvann, där du kan åka slalom och snowboard. Oslo ligger också nära det lite större pistområdet Norefjell, med backar för allt från nybörjare till mer avancerade åkare.

En helg i Oslo

Om du bara är på kort besök är ett bra tips att köpa ett Oslo Pass. Det gäller i 24, 48 eller 72 timmar och ger inträde på 30 museer och attraktioner, gratis kollektivtrafik, gratis parkering på kommunala platser, inträde till utomhusbad, vandringsturer och rabatt på bland annat sightseeing och att hyra bil.

Så tar du dig hit

Det går att ta sig till Oslo på i stort sett alla sätt; flyg, tåg, buss, bil eller färja. Om du flyger landar du antingen på Oslo Lufthavn Gardermoen som ligger 4,5 mil norr om centrum, Sandefjord Lufthavn Torp, eller Moss Lufthavn Rygge. Om du kommer med tåg rullar du in på Oslo Sentralstasjon, eller med buss till Bussterminalen, som ligger i anslutning till tågstationen. Från Göteborg tar bussen cirka 3,5 timme och kostar från 200 kronor en väg. Från Stockholm är restiden cirka 10 timmar och kostar runt 700 kronor en väg.


Flyg till OsloPrisvärda och populära boenden i Oslo