Ökensemester i heta Qatar

Stine
Reseguiden, besökt 19 länder

Bild: Thinkstock
Qatar har fantastisk shopping, vackra stränder och spännande aktiviteter. Här bor du på äventyrliga hotell, som hämtade ur Tusen och en natt.
Publicerad 13 januari 2012

Ett av Mellanösterns mest spännande länder är Qatar, som ligger på en halvö i Persiska viken. Doha är landets huvudstad och det är här den internationella flygplatsen ligger. Med direktflyg hit från Stockholm och Köpenhamn är Qatar ett bra alternativ till Dubai. Antingen som stop-over på väg ut i världen eller för en långhelg med upplevelser och shopping.

Här bor du i Doha

En semester i Qatar innebär i regel en semester i Doha, landets enda stora stad. Qatar har både olja och gas och är ett av de rikaste länderna i Mellanöstern. Det finns därför ett stort urval av flotta lyxhotell och inte så många billiga alternativ som hostel och vandrarhem. Det är ändå möjligt att bo både bra och billigt på de lite enklare hotellen. Corniche, hamnpromenaden, är ett av de mest populära områdena att bo i. West Bay är ett område med flera av Dohas bästa hotell och här byggs hela tiden nytt. I de här områdena trivs de flesta och det är en bra utgångspunkt.

Stränder och vattentransport

Det är varmt och torrt i Qatar. Om du reser hit på sommaren kan du förvänta dig temperaturer mellan 45-55 grader, vilket är för varmt för de flesta av oss. Behagligare temperaturer är det under vår, höst och vinter, då det är normala sommartemperaturer. Om det blir för varmt för aktiviteter så har de flesta hotellen pool både inne och ute, eller till och med en privat strand. Det finns också offentliga stränder i exempelvis området Katara. Vattensport som kitesurfing och vattenscooter är populärt i Doha och finns på de flesta hotellstränder.

Uppleveser i och runt Doha

Gillar du museer ska du besöka Museum of Islamic Art i Corinche-området. De har fina utställningar från 700 – 1900-talet. Sheik Faisal's Museum, med sin imponerande samling av arabiska antikviteter, är också värt ett besök. En självklarhet när man är här är att åka ut på ökensafari. Det är dock inget för dig som lätt blir åksjuk, eftersom terrängen är kuperad och turen skumpig. Chauffören är också guide på utflykten i det vackra ökenlandskapet. För dig som gillar att shoppa finns flera bra områden och köpcenter med västerländskt mode. Det finns även traditionella marknader. Den konstgjorda ön The Palm har många lyxiga butiker, men du hittar mer varierade priser på City Centre Mall of Villaggio Mall.

Mat och dryck

Vill du smaka på den lokala maten ska du inte vara rädd för att slå dig ner på ett av de många matställena inne på marknaderna. De kan ofta se väldigt enkla ut, men maten är fantastisk till otroligt låga priser. Du får typisk mat från Mellanöstern som olika typer av kebab, hummus och andra smårätter. Vill du har västerländsk mat så ska du bege dig till de stora hotellkedjorna som ofta har flera restauranger. Där kan du också till och med få akohol till maten, något som inte är möjligt annars. Det finns också många restauranger som serverar mat från Thailand, Indien och Pakistan som drivs av familjer som är i Qatar som gästarbetare. Bra priser och otroligt gott. Runt omkring hittar du också ställen som säljer färskpressad juice, en populär förfriskning i värmen.

Så tar du dig hit och runt

Från Stockholm och Köpenhamn går det direktflyg med Qatar Airways som är ett femstjärnigt flygbolag. Du kan också flyga med flera andra bolag, men då är det med mellanlandning. Du landar på Doha flygplats och därifrån är taxi eller förbeställd transfer de bästa sätten att ta sig vidare. Flygresan tar mellan 6 och 7 timmar, om du flyger direkt. I Doha är taxi det bästa sättet att ta sig runt på, eftersom kollektivtrafiken är väldigt dåligt utbyggd.


Flyg till Doha

Hotell i Doha