Nybörjarguide till Washington D.C.

Louisewinberg
Reseguiden, besökt 35 länder

Washington bjuder på riktigt bra sightseeing, USA:s bästa museer och grym shopping. Här guidar vi till en stad som funkar perfekt för en kul långweekend i USA.
Publicerad 9 oktober 2019

Washington D.C. hamnar ofta i skuggan av populära dragplåster som New York, San Francisco, Miami, Los Angeles och Las Vegas. Men Washington D.C. är en stad som bjuder på många sköna upplevelser. Här finns till exempel USA:s bästa museer, sevärdheter alla bör uppleva en gång i livet, riktigt bra shopping och massa schysta restauranger. D.C. ligger också tillräckligt nära för att funka som ett långweekendresmål.

USA:s bästa museer

D.C. är känt för sina många och bra museer. Här finns bland annat Air & Space Museum där du kan se Apollo 11 och originalutrustning från månlandningen 1969, Spy Museum – där du kan vara Secret Agent för en dag och Newseum som täcker den journalistiska historien. Här finns också klassiska konstmuseer som National Gallery of Art och kulturella museer som National Museum of American Indian, där du kan utforska USA:s urbefolknings historia.

Shop 'til you drop

När det är dags att banta plånboken lite och värma remsan på kreditkortet – då ska du bege dig till Georgetown. Här ligger butikerna tätt och förbered dig på att du kan göra riktiga fynd. Alla amerikanska märken på kläder och skönhetsprodukter är betydligt billigare. Prisvärda saker att köpa är jeans, träningskläder, schampo, smink och skor. Här ligger en enorm Urban Outfitters-butik, som passar alla modemedvetna indielovers och bohokids. Här kan du köpa allt från roliga prylar till kläder, skor och accessoarer, till ett betydligt förmånligare pris än hemma. Smink av alla kända märken – och märken som inte finns hemma – fyndar du på skönhetsbutiken Sephora. I området Penn Quarter, i närheten av Capitol Hill och Vita Huset, kan lyxshopparen fröjda sig. Här finns framför allt antikaffärer, möbelaffärer och inredningsbutiker.

Sevärdheter och upplevelser

D.C. är USA:s politiska centrum och en nationalsymbol för landet. Hur många gånger har vi inte sett Capitol Hill på film, med sin vita kupol och stars and stripes-flagga alltid vajande i topp? I närheten hittar du även presidentens bostad, som också skildrats otaliga gånger på vita duken – Vita huset. Du kan komma fram till stängslet, men om presidenten är på väg in eller ut ur sin bostad, så utryms hela kvarteret av den egna säkerhetspolisen. Ett bra tips är att åka med på en guidad cykeltur runt centrum. Då får du se alla stora sevärdheter. Förutom Capitol Hill och Vita huset får du bland annat se Lincoln Monument, The Mall och minnesplatsen för de stupade i Vietnamkriget. Ett annat tips är att besöka Gamla stan i den charmiga grannstaden Alexandria, med sina mysiga kvarter, shopping och caféliv. Det ligger bara 30 minuter från D.C. och är väl värt ett besök.

Krigshistoria

Arlington National Cemetery är statskyrkogården på vilken soldater stupade i krig vilar. De vita korsen är placerade på gräsmattor i symmetriska rader. Här hittar du även berömda krigsveteraner, och graven till paret Kennedy och Jackie Onassis. Det går tunnelbana hit från centrum.

Mat och dryck

I D.C. finns mat från hela världen, men passa på att käka äkta amerikanskt. I Georgetown finns schysta restauranger med goda burgare, muffinsställen och caféer. De bästa burgarna finns på Good Stuff Eatery, där du kan få menyer uppkallade efter Barack Obama och presidentfrun Michelle Obama. Inredningen har samma känsla som en vanlig hamburgerkedja, men lite snyggare. Ligger på 303 Pennsylvania Avenue, bakom Capitol Hill.

Så tar du dig runt

Det är perfekt att cykla eller gå i den här staden. Det finns många cykelbanor och bra struktur för promenader. För att ta dig mellan stadsdelar finns en väl utbyggd tunnelbana. Du kan köpa dygnsbiljett för cirka 6-7 dollar som ger obegränsat med resor. Du kan köpa dem i automater på stationerna. Till Georgetown är bussen ett bättre alternativ, välj mellan linjerna 30, 32, 34, 35 eller 36 som går längs Pennsylvania Avenue.

Så tar du dig hit

Närmsta vägen till USA från Sverige är via Island. Icelandair flyger till Washington D.C. från Stockholm och Köpenhamn med mellanlandning i Reykjavik. Resan tar cirka tio timmar med mellanlandning.


Flyg till Washington D.C.


Populära boenden i Washington D.C.