Nybörjarguide till Lefkas

Stine
Reseguiden, besökt 19 länder

Här finns några av Greklands vackraste stränder, trevliga städer och massor av aktiviteter. Vi guidar dig till Lefkas, som definitivt förtjänar lite mer uppmärksamhet.
Publicerad 19 juli 2011

Lefkas är kanske inte lite känt som sina grannöar, Korfu och Zakhyntos, men är minst lika vacker. Ön har funnits i charterkatalogen i många år, men är fortfarande relativt hemlig för den stora massan.

Bo på öst- eller västkusten

På Lefkas bor du antingen på kusten mellan Lefkas stad och Nidri på östsidan, eller i charmiga Agias Nikitas på västsidan. Den populäraste orten på ön är Nidri, en semesterort med en fin hamnpromenad och många bra restauranger.

Orten är också en bra utgångspunkt för utflykter runt ön. Nidri har ingen bra strand, så bor du här bör du hyra en bil, såvida du inte bara vill bada i hotellpoolen.

Vackra stränder

Lefkas har många stränder, och de är så vackra att det nästan gör ont. Mest känd är Porto Katski, en krivit stenstrand med mjuka runda stenar och en helt otrolig färg på vattnet. För att komma till stranden måste du gå nerför en lång trappa, vilket kanske inte är idealiskt för barnfamiljen.

Men vackert är det! Andra stränder som är värda ett besök, är Desmi – fem kilometer från Nidri, Milos som du tar dig till med båt från Agios Nikitas, och Kathisma som är en av de populäraste stränderna med alla tänkbara faciliteter.

Över och under vattnet

På Lefkas är det populärt med vindsurfing och kitesurfing. Det finns många ställen där du kan prova sporterna, efter lite introduktion och träning med instruktörerna. Vill du hellre se vad som sker under vattnet, så kan du både snorkla och dyka. Vill du ha en helt fantastisk dag på havet, så finns båtutflykter med M/S Christina, känd som den blå båten i Nidri.

Det är en av de bästa båtturerna i Grekland med lagom mycket folk och proffsig personal som fixar mat och dryck under hela turen. Ett annat tips är att hyra bil för att upptäcka ön på egen hand, eller åka över till fastlandet för att uppleva den romantiska byn Parga.

Shopping och grekiskt vardagsliv

Lefkas är inte större än att man kan köra runt ön på en dag, med flera stopp. Oavsett var du bor bör du ta en eftermiddag i Lefkas stad. Här finns en hel del bra shopping, framför allt i form av skor och skinnprodukter.

Är det för varmt för att promenera runt, så är det bara att slå sig ner under ett parasoll på en uteservering och beställa en kall frappé och kika på folk. Här finns också många bra restauranger och tavernor nere vid hamnpromenaden och längs med huvudgatan.

Så tar du dig till Lefkas

Det går charterflyg till Lefkas från Stockholm, Göteborg och Malmö. Avgångar finns också från Köpenhamn. Flygresan tar cirka tre timmar. Flygplatsen ligger på fastlandet och därifrån är det cirka en timme med buss via en bro. Vill du flyga reguljärt reser du via Aten.

Charter till Lefkas