Nybörjarguide till Gran Canaria

Khaki
Reseguiden, besökt 25 länder

Foto: Shutterstock
På Gran Canaria är vädret perfekt även när det är som kallast här i norr. Det här är den populäraste av de många Kanarieöarna och tusentals svenskar åker hit varje år. Här är en nybörjarguide till Gran Canaria.
Publicerad 4 februari 2020

Den nästan cirkelrunda ön Gran Canaria är bara lite större än Öland till ytan men har cirka 700 000 invånare. Ön är en av de tretton Kanarieöarna utanför Afrikas kust. Andra populära öar att resa till på sin semester är till exempel Teneriffa, Lanzarote och Fuerteventura.

När ska man resa till Gran Canaria?

Gran Canaria är populärast på vintern på grund av det varma klimatet, medeltemperaturen är 23 grader som kallast. Men precis som de andra kanarieöarna är Gran Canaria ett året-runt-resmål. Här är klimatet milt och skönt året runt.

Läs också: Stor väderguide: Kanarieöarna

Charterhotellen ligger på södra ön

Alla de stora badorterna ligger på södra delen av Gran Canaria och det är också här du hamnar när du bokar en charterresa. På sydspetsen ligger de största orterna Playa del Inglés, Maspalomas och Meloneras. De ligger så nära varann att de i princip har växt ihop. På öns västkust ligger de lite mindre orterna Mogán och Arguinegun.

Läs också: Alla semesterorter på Gran Canaria

Inga långa avstånd på ön

På badorterna finns allt inom gångavstånd och du kan promenera vart du än ska. Tröttnar du på att gå så finns det många billiga taxibilar. Om du hyr bil så är det aldrig särskilt långt till sevärdheter på Gran Canaria eftersom ön bara är fem mil tvärs över. Men resan kan ändå ta lång tid eftersom det inre av ön är bergigt med långa slingriga serpentinvägar.

Sök hyrbil på Gran Canaria

Hit åker man för bad och sol – och party

Nästan alla aktiviteter på Gran Canaria kretsar kring den halvmil långa stranden i Playa del Inglés/Maspalomas. Här kan du hyra pedalbåt eller jetski och testa parasailing eller bananbåt. Det finns också kurser för dig som vill prova på att dyka eller surfa. En av de mest sevärda platserna i Playa del Inglés är sanddynerna i naturreservatet Las Dunas de Maspalomas i södra änden av stranden. Öns hetaste uteliv finns i Playa del Inglés där hela centrum är fyllt med barer, restauranger och nattklubbar. Här pågår festerna tills solen går upp hela vinterhalvåret.

Utflykter: djupa raviner, vingård och Las Palmas

När du tröttnat på att sola och bada så finns det gott om utflykter och aktiviteter att välja mellan. Det finns massor av leder i alla svårighetsgrader för både vandring och cykling. Ett populärt naturområde är Valsequillo som är fyllt med djupa raviner, märkliga klippformationer och vackra skogar.

Om du gillar vin så kan du besöka någon av de många vingårdarna. Här kan du oftast både provsmaka och sedan köpa med dig viner. Var noga när du väljer ut din favorit eftersom tullreglerna gör att du bara får ta med dig några flaskor hem.

Huvudstaden Las Palmas har en rad sevärdheter, muséer och butiker som du enkelt når med lokal buss. Buss 30 tar cirka en timme från Playa del Inglés.

Mat och dryck på Gran Canaria

Här på Gran Canaria äter man majsgröten ”gofio” i stället för potatis eller ris, den kan serveras som stekt eller kokt. Ett annat typiskt kanariskt inslag i en måltid är glaset med honungsrom som ställs fram efteråt, glaset med ”ron miel” ingår nästan alltid i priset. Om du har oturen att hamna på Gran Canaria när det är lite kyligt så kan du värma dig med soppan ”potaje de berros” som innehåller fläsk, potatis, majs och kummin.

I Spanien producerar man en egen variant av champagne, ”cava”, som är minst lika bra som det franska originalet. Du kan köpa en flaska Freixenet eller Codorniu i nästan alla större livsmedelsbutiker.

Så tar du dig till Gran Canaria

Det tar cirka sex timmar att flyga från Sverige till öns flygplats Las Palmas Airport som ofta kallas Gando på Gran Canaria. Flygplatsen ligger på östkusten, ungefär halvvägs mellan badorterna i söder och huvudstaden Las Palmas i norr.

Planera din resa till Gran Canaria på Reseguiden

Charter till Gran Canaria

All inclusive till Gran Canaria

Sista minuten till Gran Canaria


Charter till Gran Canaria