Nybörjarguide till Dubai

Khaki
Reseguiden, besökt 25 länder

Foto: Shutterstock
Den galna staden Dubai har milslånga sandstränder, skyskrapor, skidbackar, de lyxigaste hotellen och världens största köpcenter. Här är vår nybörjarguide till dig som är nyfiken på Dubai men ännu inte har bokat.
Publicerad 4 februari 2020

När man talar om Dubai menar man oftast staden Dubai (ofta kallad Dubai City). Men Dubai är också ett av de sju självständiga emirat som utgör landet Förenade Arabemiraten vid Persiska viken. Staden Dubai har omkring tre miljoner invånare men expanderar mycket snabbt.

Centrum i Dubai är stadsdelarna Bur Dubai i sydväst och Deira i nordost, de här äldre stadsdelarna delas i mitten av den mycket smala Dubaiviken. Längre söderut finns turistområdet Jumeirah med långa stränder och lyxiga hotellanläggningar.

Världens lyxigaste hotell

De senaste åren har det byggts många nya hotell och det finns därför nästan alltid gott om rum. Men räkna med att priserna kan variera kraftigt. Under lågsäsongen juni-augusti går det att bo i överdådig femstjärnig lyx för en billig peng.

Det är som dyrast att bo vid den långa strandsträckan Jumeirah Beach eftersom de mest exklusiva hotellen ligger här, bland annat superlyxhotellet Burj Al Arab där rummen kostar från 15 000 kronor/natt. Billigast boende hittar du i stadsdelarna Deira och Bur Dubai.

Många rekordsevärdheter

I Dubai har man satsat hundratals miljarder på fantastiska byggnader som slår de flesta rekord. Den 828 meter höga Burj Khalifa är världens högsta byggnad med en utsiktsplattform på 555 meter höjd som går att besöka. Dubai Fountain är en av världens högsta fontän som skjuter upp 150 meter i luften till olika typer av musik. Den står vid Dubai Mall som är världens största köpcenter.

Om du inte har råd att bo på världens lyxigaste hotell Burj Al Arab så kan du ändå besöka det för en drink eller en middag, men du måste boka flera dagar i förväg. När det finns lediga rum arrangeras också rundturer av själva hotellet.

Åk från dykningen direkt till skidbacken

Här i Dubai kan du gå omkring i 40-gradig värme utomhus och fem minuter senare åka skidor i världens största skidbacke inomhus i köpcentret Mall of the Emirates. Här finns också mycket populära dykvatten och möjligheter till vattensporter som jetski-åkning. I vattenparken Wild Wadi Water Park finns rutschkanor, vattenfall och en pool med vågmaskin.

Ta det lugnt med alkoholen

Trots att Dubai är ett av de mer liberala områdena i arabvärlden så tolererar man inte vad som helst. Man har mycket hårda lagar mot till exempel offentlig berusning och rattfylleri. Det är tillåtet att dricka alkohol men gränsen ligger på 21 år och det är väldigt få ställen (mestadels hotell) som har tillstånd att sälja alkohol.

Årstiden avgör hur du tar dig runt

Under sommarmånaderna är det enda praktiska transportmedlet luftkonditionerad taxi eftersom det oftast är 40-45 grader varmt. Det finns relativt många taxibilar och oftast står de och väntar utanför hotell och köpcenter. På vintern är det möjligt att gå kortare sträckor. Tunnelbanans röda linje är perfekt om du vill åka längs kusten där både Burj Khalifa och Mall of the Emirates ligger.

Shopping i världsklass

De flesta av besökarna till Dubai kommer hit för att shoppa. Det finns ett dussintal stora köpcenter fyllda med butiker där du framför allt kan fynda märkeskläder, elektronik och guldsmycken. De största köpcentren är Dubai Mall, som är störst i världen med sina 1 200 butiker, och Mall of the Emirates med 200 butiker och en inomhusskidanläggning. Under den månadslånga rean Dubai Shopping Festival i januari månad kan du shoppa med rabatter på 30-40 procent i nästan alla butiker.

Snabbmaten är billig

Den populäraste snabbmaten i Dubai är ”shawarma” som i princip är en kebab men kryddad med kanel och vinäger. Shawarma går att köpa nästan överallt. Eftersom Dubai är en mycket populär turiststad så är det lätt att hitta sushi, McDonald's och KFC men även restauranger som serverar italiensk eller arabisk mat.

Det största och billigaste utbudet står de indiska restaurangerna för. Alkohol serveras nästan bara i hotellens egna barer och restauranger. Under stora muslimska helger är alla drycker med alkohol förbjudna.

Ta sig till Dubai

Det enklaste sättet att åka till Dubai är med något av de stora charterbolagen som arrangerar resor hit; som TUI, Apollo och Ving. Jämför deras resor här: Charter till Dubai. Du kan också köpa enbart flygbiljetten, sök din resa här: Flyg till Dubai. Direktflyg från Stockholm tar runt 6-7 timmar.

Det är mycket smidigt att ta sig från flygplatsen Dubai International Airport, eftersom den bara ligger fyra kilometer från centrum.

Här på Reseguiden hittar du alla resor till Dubai

Charter till Dubai

Weekend i Dubai

Mer inspiration & tips om Dubai


Lyxig charter till Dubai

Erbjudanden till Dubai