Nybörjarguide till Chamonix

Louisenilsson92
Reseguiden, besökt 20 länder

Foto: iStock
Till Chamonix kan du resa sommar som vinter. Hit reser mängder med turister årligen och här finns också Frankrikes tredje största turistattraktion, liften Aiguille du midi som tar dig upp till 3842 m.ö.h.
Publicerad 4 april 2018

Gå på tur!

(Aldrig sur)
I Chamonix finns kanske världens mest utbredda offpist med mängder av möjligheter. Här finns enklare med lägre höjdmeter men också de mer avancerade över glaciärer och upp genom branta korridorer.
Viktigt! Anlita en bergsguide en eller flera dagar och du får uppleva något du sent kommer glömma!

Åk upp med liften Aiguille du midi

Liften var under många år den högst belägna liften i Världen och liften tar dig upp till 3842 meter över havet. Här uppe kan du antingen njuta av utsikten och gå runt i de olika tunnlarna som är uppbyggda på spekatkulära vis. Du kan ta en bit mat eller njuta av en kopp kaffe. Älskar du offpist, ja då får du inte missa Vallée Blanche som utgår från toppen. Det är dock inget man åker ut på själv, utan en bergsguide bör anlitas då det är en glaciär i ständig förflyttning.

Åk skidor i Le Tour och avsluta dagen med tåget tillbaka till Chamonix

I Chamonix finns 5 olika skidsystem. Ett av dem är Le Tour/Balme och där finner du många breda blåa backar. Sol hela dagen och fin utsikt över dalen. Från Le Tour kan du åka ner till Vallorcine och därifrån ta tåget tillbaka till Chamonix i slutet av dagen. Kostar cirka 6-7euro/person men är värt det då du får makalösa vyer.

Tips på restauranger och mysiga caféer

Jag rekommederar varmt att ni testar fransmännens specialité ost-fondue. Det finns ett mysigt Cremerie i skogen i skidområdet Les Grands Montets där man kan äta ost-fondue med dess tillbehör. Den lilla restaurangen mitt i skogen är svår att hitta. Om du ska dit på dagen måste du följa backen ner i dalen till Argentiere och under sista biten på höger sida får du inte missa skylten som leder in på en slingrig skogsväg. Det går också fint att gå hit på kvällen och man bör då ha pannlampa.

Moody är stans mysigaste fik med bästa kaffet. Att hitta kaffe som håller måttet för oss kaffetörstande skandinavier kan vara lite av en utmaning i Chamonix, det är endast ett fåtal ställen som serverar gott kaffe.

Absoluta favoriten i Chamonix är Munchies, en svenskägd restaurang som serverar mat med influenser från Asiatiska och Vietnamesiska köket. Munchies är poupulärt så glöm ej att boka bord.

» Hitta din resa till Chamonix


Prisvärda flyg till Frankrike