Nybörjarguide till Aruba

Louisewinberg
Reseguiden, besökt 35 länder

Bild: Louise Winberg
Bild: Louise Winberg
Bild: Louise Winberg
Bild: Louise Winberg
Bild: Louise Winberg
Bild: Louise Winberg
Aruba har stränder som inte bara ser perfekta ut – de är det också. Vi guidar dig till en karibisk pärla där livet är lite enklare.
Publicerad 3 februari 2012

Här lever du ett bekymmersfritt liv enligt devisen “One happy Island”, vilket stämmer på många sätt. Stränderna har sand som består av finkornig korall som håller en sval temperatur, oavsett hur mycket solen gassar. Vattnet är nästan löjligt perfekt turkost och den svaga brisen vid havet gör att det känns behagligt i luften, trots att solen gassar uppåt 30 grader. Det är dessutom rent och fint överallt och du kan dricka kranvattnet. Aruba är en ganska liten ö med en mångkulturell charm. Aruba har ett holländskt arv men även de spanska influenserna är starka. Ön har sitt eget språk “papiamento”, som är en blandning av sju språk, däribland tyska och spanska. Du kan åka till Aruba året om. Ön ligger precis norr om Venezuela utanför det så kallade orkanbältet så när vi har vinter har ön sin regnperiod. Det märks dock inte så mycket eftersom regnskurarna oftast kommer nattetid eller tidig förmiddag. Klarast vatten är det i juli–oktober.

High Rise och Low Rise – här bor du

Arubas turistområden är indelade i två områden; High Rise och Low Rise. Low Rise är den äldsta utbyggda delen och ligger på den nordvästra sidan, 15 minuter från huvudstaden Oranjestad. Här ligger små lyxiga boutique-hotell och här hittar du även öns vackraste strand – Eagle Beach. High Rise-området börjar vid den mer livliga stranden Palm Beach. Här består hotellen av höghuskomplex, somliga med 18 våningar. Om du vill bo all-inclusive så är det här du ska bo. Under 2012 byggs det sista hotellet klart som fått byggnadslov på ön. Därefter kommer endast befintliga hotell att renoveras med hänsyn till miljön och öns karaktär.

Strandliv deluxe

Det finns massor av vackra stränder, men den finaste är utan tvekan Eagle Beach. Den har bland annat blivit framröstad som Karibien vackraste strand av USA Today. Den är flera kilometer lång och har en lugn och skön atmosfär. Precis i anslutning ligger lilla fina Mancebo Beach, som ligger nedanför öns äldsta resort med samma namn. Palm Beach är lika vacker som Eagle Beach, men med mer liv och rörelse. Här pågår vattenaktiviteter och det ligger flera restauranger och hotell i närheten. Stranden är populär bland barnfamiljer och har bland annat blivit framröstad som en av världens bästa stränder av Condé Nast Traveller. Aruba är populärt bland vindsurfare och Hadicurari är en perfekt strand för det ändamålet. Om du vill snorkla så är Boca Catalina ett bra alternativ. Här finns inga särskilda faciliteter och stranden är pytteliten, men det finns många små färgglada fiskar i vattnet. Du tar dig hit med bil eller taxi, då det inte går kollektivtrafik hit.

Middag i solnedgången

Det finns fantastiska restauranger på Aruba, med kök från hela världen. Om du är på en ö med rosa solnedgångar så avnjuter du gärna middagen vid havet. Ett hett tips då är Pinchos Grill & Bar. Restaurangen ligger ute på en ponton i vattnet som du tar dig till via en brygga. Du sitter utomhus och äter med utsikt över vattnet. Menyn består av en internationell blandning med både fisk och kött från grillen, samt vegetariskt. Utbudet är ganska typiskt för Aruba – här finns framför allt restauranger av den glassigare sorten, ofta med fokus på fisk- och skaldjur och grillat kött. Pris för en varmrätt startar ofta på runt 13 USD. Det är ganska ont om billigare restauranger och strandrestauranger, men då det är många amerikanska turister finns däremot alla amerikanska snabbmatsställen representerade på ön.

Hyr jeep och se vad ön har att erbjuda

Aruba är en ganska liten ö och ett tips är att hyra jeep för att få en överblick. Då kan du enkelt hitta dina favoritstränder, se hur landskapet förändrar sig och göra lite sightseeing. Anledningen till att du behöver hyra jeep och inte en vanlig bil, är att delar av norra sidan av ön består av sandvägar. Den nordöstra sidan är, till skillnad från övriga delar, karg och här slår vågorna in mot de svarta klipporna så att skummet yr. Här finns också stora fält med kaktus. Från California Point Lighthouse har du en grym utsikt över skådespelet. På den här delen bor också många lokalbor i små pastellfärgade stenhus som ligger tätt i små klungor. Om du är intresserad av öns historia så kan du besöka Aloe Vera-fabriken. Stora delar av ön består av Aloe Vera-plantage och öns ekonomiska historia vilar på förädlingen av plantan.

Oranjestad – shopping och stadsliv

Oranjestad har en centrerad kärna med ett bra utbud av små lokala butiker och internationella märkesaffärer. Hur billigt det är att gå lös bland dyrbarheterna beror på hur stark kronan är jämför med dollarn, för här handlar du framför allt med amerikanska dollar. Det är dock generellt sett billigare att handla än hemma, framför allt amerikanska märkeskläder som Ralph Lauren och Tommy Hilfiger. Här kan du även shoppa taxfree om du har med dig ditt boardingkort och pass.

Nöjesliv och barer

Det finns ett tiotal barer i huvudstaden, om du tröttnar på att hänga i någon av hotellbarerna. Det finns också elva casinon på ön. Den yngre publiken som vill träffa unga lokalbor hänger på strandbaren Moomba på kvällarna.

Så tar du dig runt

Det går lokalbuss från hotellen till Oranjestad flera gånger i timmen. Biljett kostar omkring 1–2 USD beroende på kurs och hur långt du ska. Det finns flera busshållsplatser utanför Palm Beach och Eagle Beach. På natten får du dock ta taxi, som kostar runt 11–16 USD beroende på tid på dygnet.

Så tar du dig hit

Det går charter till Aruba från Stockholm under perioden oktober till mars. Flygtiden är cirka 10 timmar. Transfer från flygplatsen till hotellen tar omkring 15–20 minuter med buss. Det går också reguljärflyg med KLM, med en mellanlandning i Amsterdam.


Charter till Aruba