Nordmakedonien – ett resmål som lockar

Stineb
Reseguiden, besökt 18 länder

Foto: iStock
Foto: Macedonia-timeless.com
Foto: iStock
Nya och spännande resmål dyker upp hela tiden och en av årets uppstickare är Nordmakedonien – ett land som kommer ge dig mycket upplevelser för pengarna.
Publicerad 28 juni 2018

Gillar du att upptäcka nya resmål så är Nordmakedonien och städerna Skopje och Ohrid ett bra val. Här kommer du nog inte springa på grannen men du kommer garanterat få en underbar vistelse i ett spännande land. Häng med oss till en annan del av Balkan!

Skopje – landets huvudstad

Staden ligger mitt i Europa och om du kommer med flyg till landet är ofta hit man väljer att flyga för att sen ta sig vidare med bil. Men innan du åker vidare‚ stanna ett tag för staden är absolut värt att spendera lite tid i.

Missa inte:
– Fästningen Kale som ligger i de gamla stadsdelarna på stadens högsta punkt med utsikt över älven Vardar.
– Stenbron som förbinder de gamla och nya delarna av Skopje som ligger på var sin sida av älven Vardar.
– The Memorial House of Mother Theresa (1910-1997) ligger granne med huset där hon föddes på gatan med samma namn som landet, Macedonia.
– Basaren i gamla stan där du kan strosa runt med lokalbefolkningen och fynda allt från grönsaker och frukt till färdiga maträtter, smycken och kläder.
– Daut Pasha Hamam som byggdes som en klassisk hamam på 1400-talet men som idag är en del av Nordmakedoniens nationalgalleri.

Här kan du bo
I Skopje
finns et stort urval av hotell i alla prisklasser, flera med spaavdelningar om du vill lyxa till det lite extra. Välj gärna ett hotell som ligger så centralt som möjligt, gärna nära basaren så kan du enkelt ta dig runt till fots. Det är billigt att bo i Skopje och vi rekommenderar att välja ett hotell som är minst trestjärnigt.
Hitta ditt hotell i Skopje här

Ohrid – landets stolthet

Två timmar med bil från Skopje ligger Ohrid som står på Unescos världsarvslista med sina inte mindre än 365 kyrkor och smeknamnet “Jerusalem on the Balkans”. Men många av de turister som kommer hit idag lockas ännu mer av den vackra insjön Ohrid Lake som är en av de största i Europa. Här kan du ta ett svalkande bad eller njuta av en bättre måltid med öring från sjön och et glas lokalproducerat vitt vin. Det finns flera mysiga restauranger att välja mellan med perfekt läge precis vid vattnet.

Missa inte
- Ohrid Summer Festival som arrangeras varje sommar i den gamla amfiteatern Samouil´s Fortress som ligger centralt i stan.
– Se staden “by night” från Plaoshnik, en av de allra mest heliga platserna i Nordmakedonien, som ligger precis vid fästningen.
– St Jovan är kyrkan man oftast ser på bilder härifrån, vackert belägen på en klippa i Kaneo vid Ohrid Lake. Härifrån kan man också åka med båt ut till klostret St Naum.

Här kan du bo
i Ohrid bor du antigen inne i staden och har nära till allt som den gamla staden har att erbjuda, eller så bor du lite utanför på ett av de lite större hotellen vid vattnet. Att bo nära vattnet rekommenderas speciellt om du är här i sommarmånaderna så att du lätt kan kombinera att upptäcka Ohrid och Nordmakedonien med sol & bad.

Så tar du dig hit

Till Nordmakedonien går det direktflyg till huvudstaden Skopje från Göteborg och Stockholm, och sen går det även att flyga via någon av de större flygplatserna i Europa.

Hitta din resa till Nordmakedonien på Reseguiden

Hotell i Nordmakedonien
Flygbiljetter till Nordmakedonien


Spännande resor till när och fjärran