Ohrid i Nordmakedonien - unik natur & historia

Mirreli
Reseguiden, besökt 34 länder

Foto: iStock
iStock
iStock
iStock
Macedonia-timeless
Macedonia-timeless
I Nordakedonien (fd. Makedonien) blandas historia, kultur och natur i en fascinerande mix av upplevelser. Här kommer vi ta dig på en resa till Ohrid, klassad som världsarv av UNESCO och utsedd till en av Europas vackraste sjöar.
Publicerad 17 maj 2019

Ohrid – stad & sjö

Ohrid stad ligger i sydvästra delen av Nordmakedonien, längs strandlinjen utmed sjön med samma namn. Ohrid är landets kulturella och historiska nav. Här finner man Europa äldsta universitet med ursprung sedan 800-talet. Staden går även under namnet ”Europas Jerusalem” eftersom man i och kring staden finner mer än 365 kyrkor och kloster.

Nordmakedoniens pärla

Det är inte svårt att förstå att Ohrid kallas Makedoniens pärla. Både på grund av de lokalproducerade pärlorna och att stadens omgivande natur är bedövande vacker. Under sommarmånaderna arrangeras konserter, festivaler och event som tex Ohrid maraton.
Den gamla delen av Ohrid är beläget på en kulle, under det välkända medeltida klostret Samoil. Nästlad mellan de trånga stengatorna ligger en antik teater och i området finns det ett brett utbud av restauranger varav ett flertal erbjuder traditionell makedonisk mat till förmånliga priser. Den vackra utsikten över sjön förhöjer middagen och för den som vill ta kvällen vidare finns många pubar, barer och klubbar, alla givetvis i närheten av sjön.

Världsarvet Ohrid

Sjön Ohrid är skyddad av UNESCO och klassad som världsarv. Det är en av Europas äldsta och djupaste sjöar, med ett ursprung på 2–4 miljoner år och med ett djup på 300 meter. Sjön är även hem för cirka 200 unika djurarter och växter, samt nationalparken och bergskedjan Galicia som omger sjön.

Unika badplatser för sol och bad

Om du älskar sol och bad så finns det många stränder att välja på. Vanligast är stränder av kiselsten medan andra badplatser erbjuder stora härliga gräsytor. Ibland kan badställena endast nås med båt eller till fots – vilket gör upplevelsen ännu mer häftig. Det finns gott om vattensporter att välja mellan och dykning är ett perfekt sätt att få se unik växtlighet och udda fiskarter.

Läs mer

Video om Ohrid
Läs mer om Makedonien
Läs mer om Ohrid

Res hit

Weekend i Skopje
Hotell Ohrid
Flyg till Ohrid
Flyg till Skopje


Utvalda paket till Skopje