Nice – guide till Rivierans huvudstad

Rikarda
Reseguiden, besökt 24 länder

Foto: lipton, medlem sedan 2007
Foto: gullnas, medlem sedan 2007
Foto: koala, medlem sedan 2006
Nice är en av Europas äldsta turistorter och stranden ligger mitt i staden. Ett stenkast från shopping, sevärdheter och kultur i världsklass.
Publicerad 10 juli 2011

Nice är Frankrike femte största stad och en perfekt destination för dig som vill kombinera bad med kultur och shopping. Dessutom är det skönt dagsutflyktsavstånd till bergen och vackra provensalska byar.

7 kilometer strand mitt i stan

Promenade des Anglais är en sju kilometer lång strandpromenad längs Medelhavet. Här ligger ständerna på rad och folkvimlet är en skön blandning av allt från strandraggare till sofistikerade damer i limo. Härifrån är det nära till staden centrala delar med mat, shopping och kultur. Missa inte att kolla in det gamla lyxhotellet Negresco, som ligger längs strandpromenaden.

Mycket charm i Gamla stan

Någon har sagt att Nice blir vackrare ju längre österut man kommer, och de gamla delarna av stan har fått en rejäl dos charm. Även om detta är turistkvarter är det ändå trevligt att promenera omkring bland de gamla husen. Någon av uteserveringarna på marknadsplatsen Cours Saleya är den perfekta platsen att invänta kvällen.

Cap Ferrat – stränder och miljardärer

Vill du ha lite Beverly Hills-känsla ska du ta en utflykt till Cap Ferrat, en halvö som sticker ut i Medelhavet några kilometer öster om Nice. Här finns några fina stränder och ganska många miljardärer.

Nära till Provence

I bergen bakom staden ligger många charmiga bergsbyar. Vence och Sanit Paul är byar där tempot är betydligt lägre än nere i Nice. Här kan du sitta i skuggan, dricka pastis och slötitta på boulespelande gubbar. Från Nice är det även nära till parfymhuvudstaden Grasse, några mil åt nordväst. Ett måste är parfymmuséet, men den vackra staden är också perfekt att bara strosa omkring i.

Mycket konst på Rivieran

Det kan vara skönt att läma solen och glida in på ett svalkande museum. Området har alltid lockat konstnärer i århundranden och i området har både Chagall (Avenue Docteur Ménard) och Matisse (164 Avenue des Arènes) egna muséer. Dessutom finns ett modernt museum, MAMAC, (Promenade des Arts) med bland annat verk av Picasso och Warhol.

Shoppa loss

Att shoppa i Nice kan ge lite Beverly Hills-känsla och i området kring Place Macéna hittar du många exklusiva butiker. Lite längre norrut ligger gallerian Nice Etoile, där du hittar mer humana prislappar. I stadens utkanter finns flera stora köpcenter, med bra utbud på allt från kläder till mat.

Det bästa av två matkulturer

Maten i Nice är en skön blandning av franskt och italienskt, Provence och Medelhavet. Givetvis ska du testa stadens egna sallad, niçoise (en matig sådan innehållande bland annat ägg och tonfisk eller sardeller) och den bruna fisksoppan soup de poisson. Vill du ha något snabbt ska du testa en pizzavagn, det kan vara riktigt bra. Och som alltid gäller det att ta sig bortom de största gatorna och de värsta turiststråken – där kan du hitta riktiga pärlor.

Hit och dit

En sak som gör Nice till en bra destination är kommunikationerna och närheten till flygplatsen. Planen landar, nästan, där stranden tar slut och du kan om du vill bada en kvart efter du klivit ut ur terminalen. I staden går bussar som är ett smidigt sätt att ta sig runt. Är du sugen på att besöka Cannes och Antibes är det bara att ta tåget västerut.


Storstadscharm, utflykter, kultur och mat på Franska rivieran

Flyg till Nice