Publicerad 16 augusti 2023

Om du ska välja ett ställe på franska Rivieran är Cannes ett bra alternativ. Det finns mycket att göra i centrala Cannes samtidigt som det finns bra möjligheter till härliga utflykter. Här kommer mina bästa tips till dig som planerar en semester i och omkring underbara Cannes.

Cannes stad

Här är det alltid fart och fläkt. Promenera på Croisetten, titta på folk och ät en glass. Gå ut på piren och spana in alla gigantiska yachter som ligger efter varandra. Om du går upp på Croisetten igen och bort till lyxhotellet Carlton trängs lyxbilarna och de flotta människorna vid entrén och nere på beachklubbarna är det trångt bland solstolarna. I Cannes finns det gott om shopping och restauranger i alla prisklasser. Mitt i Cannes finns den omtyckta saluhallen där du kan fynda frukt och grönsaker och hos någon av de lokala bagerierna är ett inköp av en baguette ett måste, trots köerna.

Grasse

Ta bussen eller hyrbilen till parfym-meckat Grasse. Här avlöser parfymfabrikerna varandra och du kan hitta alla dofter mellan himmel och jord. Här är det också mysigt att äta lunch på torget eller spana in den provencalska shoppingen i de trånga gränderna.

Gourdon

Bergsby med vacker utsikt över Cannes och hela kusten. Här är det mysigt att strosa runt, ta en fika, lunch eller middag och shoppa bland lokala varor.

Saint-Paul

Fantastisk bilfri bergsby som ligger högst uppe på en kulle med branta gator och trånga gränder. Saint-Paul är ett konstnärstillhåll med otaliga gallerior runt om i byn. Shoppa souvenirer och njut av utsikten och de gulliga husen.

Gorges du Verdon

Hyr en bil och åk till Gorges du Verdon, en dryg timmes bilresa norr om Cannes. Det här är Frankrike Grand Canyon. Vägen dit går utmed bergskanter och vackra utsiktsplatser, en hisnande färd! Stanna i den östra delen, nära Castellane, för häftig rafting. Eller hyr en trampbåt eller kajak i den västra delen och njut av den turkosa sjön Lac Sainte-Croix.

Tourettes-sur-Loup

Här finns det berömda viol-museet där dem visar att de odlat violer till parfymindustrin i trakten i många år. Mysiga och pittoreska gränder med ett fint torg i mitten.

Esterel-bergen

Använd den hyrda bilen igen och ta er över Esterel-bergen, terracotta-färgade berg som är otroligt vackra. Här kan ni hitta en “egen” badvik eller fortsätt till Saint-Raphaël för en fika på strandpromenaden.


Tips

- Hyrbil är relativt billigt och det är enkelt att ta sig runt. Se dock upp för alla fransmän som är väldigt hetsiga i trafiken och tutar hela tiden!
- Cannes är underbart på våren och sensommaren. I juli är det högsäsong och mycket turister och medeltemperaturen ligger runt 27 grader dagtid.
- I maj varje år går den årliga Filmfestivalen. Under denna vecka trängs lyxbilar, fester och kändisar såväl som nyfikna turister i Cannes. En upplevelse helt klart, men räkna med väldigt mycket folk!
- I gamla delen av Cannes, längs med en trång gågata avlöser restaurangerna varandra. Väldigt mysigt, lite turistigt, men många prisvärda 3-rätters menyer.
- Vad gäller boende finns det mängder med hotell i alla prisklasser runt om i Cannes. Mitt tips, kolla området väster ut från citykärnan. Ända ner mot och förbi Cannes-La-Bocca ligger många lägenhetshotell med stranden utanför. Sök ]hotell i Cannes här.
- När du ska till Cannes flyger du till Nice, sök flyg till Nice här. Därefter kan du ta buss till Cannes för en billig peng.