5 utflykter från Nice

Ellinor
Reseguiden, besökt 19 länder

Foto: mattis88, medlem sedan 2009
Foto: partybromsen, medlem sedan 2007
Nice är en perfekt utgångspunkt för att upptäcka mysiga småbyar, vacker natur och glassiga lyxyachter. Vi tipsar om fem utflykter.
Publicerad 16 augusti 2010

Det är ofta lätt att lägga vantarna på en billig biljett till Nice. Du kan också välja att flyga till exempelvis Marseille dit det ofta är billigt. Väl framme är det lätt att resa vidare med antingen bil eller tåg. Här tipsar vi om några guldkorn i närheten av Nice.

1. Villefrance sur Mer – på promenadavstånd

Bara en halvtimmes promenad från Nice ligger den lilla grannbyn Villefrance sur Mer, som med sin naturhamn är en populär ankarplats för stora kryssningsfartyg. Byns stolthet är den gamla fästningen från mitten av 1500-talet, som idag huserar rådhus, kongresscenter, tre museum och en utomhusteater.

2. Eze Village – tillbaka till Medeltiden

Eze är en gammal Medeltidsby som ligger i bergen cirka 450 meter över havet. Perfekt läge, charmerande stenhus och mysiga gator gör Eze till en trevlig utflykt. På byns högsta punkt ligger en av Rivierans mest kända restauranger la Chèvre d'Or, omgiven av en kaktusträdgård. Utsikten gör platsen värd ett besök i sig även om du inte riktigt känner dig ha råd att öppna plånboken under Michelinstjärnorna.

3. Grasse – parfymens huvudstad

Om du följer Route de Napoleon (som sägs vara den sista Napoleon gick under 1800-talet) så kommer du till Grasse som ligger cirka 2 mil norr om Cannes. Grasse är mest känd som parfymens huvudstad och parfymindustrin har pågått här sedan 1700-talet. Några av de största tillverkarna som håller öpppet för allmänheten är Fragonard, Molinard och Galimard. I omgivningarna finns många blomster- och fruktodlingar som ger naturliga oljor till tillverkningen.

4. Gorges du Verdon – imponerande natur

Verdon kallas Europa Grand Canyon och är ett imponerande stycke natur. På sina ställen stupar berget 700 meter ner i Verdonälvens blågröna vatten. I området finns frodiga jordbruksmarker och här odlas såväl vindruvor som oliv- och pinjeträd i de vackra omgivningarna. Hyr en bil och åk längs bergskanterna för att njuta av den svindlande utsikten längs Route de Cretes och ta ett dopp i sjön Lac de Sainte-Croix.

5. Monaco – här är allt guld som glimmar

Det lilla furstendömet Monaco är en exklusiv liten pärla som har lockat till sig rika människor från hela världen sedan femtiotalet. Här finns mycket att se och till fots kan du upptäcka den gamla stadsdelen, det vackra palatset och alla lyxbåtar som ligger i hamnen. I det berömda området Monte Carlo ligger många exklusiva hotell och även stadens värdsberömda kasino. Monte Carlo utsågs dessutom nyligen till Europas bästa resmål 2010 av medlemmarna på Tripadvisor.

Så tar du dig runt

De trånga gatorna i Vieux Nice och den vackra strandpromenaden går bara att uppleva till fots. För lite längre sträckor är cykel det bästa alternativet. I cykelställ runt om i centrum finns Velo Bleu-hyrcyklar som kostar en tia per dag.

Så tar du dig hit

Det går direktflyg till Nice från flera orter i Sverige. Flygplatsen i Nice heter Nice Cote D'Azur Airport och ligger 6 km sydost om centrum. Det bästa sättet att sig från flygplatsen till centrum är med buss nr 99 till centralstationen Gare SNCF (enkelbiljett 4 euro).


I Nice ligger hela den Franska Rivieran för dina fötter

Flyg till Nice eller MarseilleHotell på Franska Rivieran