Nice – en evig kärlek

Maal
Medlem sedan 2012, besökt 18 länder

Foto: maal, medlem sedan 2012
Foto: maal, medlem sedan 2012
Reseguidens medlem Margareta Alin, alias ”Maal” minns sin ungdoms franska riviera med klubb- och strandliv. På senare år fastnade hon återigen för Nice – ett av svenskarnas populäraste resmål. Här ger hon sina bästa tips – både för dig och hunden.
Publicerad 12 mars 2012

I min ungdom, på 60-talet, älskade jag Côte d'Azur. Det var ljuset, baden och klubbarna och inte minst det vackra språket som lockade. Här frotterade man sig med kändisar och lärde sig de senaste danserna. Här åt jag mitt livs första pizza! Det rika konstlivet inspirerade – så småningom blev jag själv museichef – livet på rivieran förträngdes – ända till jag i mogen ålder blev bjuden till Nice. Då blev jag fast.

Lära känna staden genom promenader

Nice är ett av svenskarnas populäraste resmål. Ett par timmars flyg och du är där. Tar man mellanlandning kan man få ordentliga pauser och på vägen, besöka städer som t ex Bryssel och Wien. Klimatet – ljuset är samma som när jag var ung. Men nu har jag lärt mig en ny nisch – att lära känna en stad genom många och långa promenader.

Hund i Nice

Familjens viktigaste medlem njuter också av klimatet och de långa promenaderna. Från årsskiftet är allt förenklat. Pass behövs och plats på flyget måste beställas men veterinärbesiktningarna vid hemresan är slopad. På så gott som alla restauranger är hunden en självklar gäst. Man får genast en egen vattenskål och en stol att sitta på. Problemet är att efter hemkomsten vänja av ” jycken ” smakerna och dofterna från ” franska köket”.

Chateau

Berget – Slottsberget – är en av favoriterna. Här bosatte sig också befolkningen tidigt. Grekerna grundlade Nikaia som sedan blev en smältdegel för olika folk och kulturer. Under dagtid kan man antingen slingra sig upp för någon av de många trapporna - eller ta hissen som är gratis. På platån kan man ta igen sig under pinjerna, njuta av utsikten över Medelhavet, hamnen och Promenade des Anglais.. Tag med pic-nic - läs – se på alla lekande barn.. Historien känns självklar då man sitter här. På kvällen ser berget - nerifrån - ut som en teaterkuliss eller hötorgsmålning med sina ljussatta vattenfall, palmer och cypresser. Mycket olikt vår blonda, nordiska smak. Ändå är det en skönhetsupplevelse.

Vieux Nice

Nedanför slottet och i absolut centrum är en väl bevarad gammal stadsdel. Här är det italienska inflytandet starkt. Alla skyltar är tvåspråkiga. Nice blev inte franskt förrän 1860. Banden är ännu starka mellan befolkningarna. Man klarar sig lika bra med italienska som franska. Själv sitter jag gärna på något café vid Palais Justice. Här passerar alla världens folk. Man kan sitta där i timmar. Vill man äta något köper man det själv och tar med.

Västerut finns det ryska kvarteren

Här bosatte sig förmögna ryssar före revolutionen. Efter sig lämnade de förnäma palats som nu blivit museer. Exempelvis Musée Massena med stadshistoria och Musee Beaux Arts med äldre, förnämlig konst. Också bostadsbyggandet fick sin prägling österifrån. Ryskortodoxa katedralen ska man besöka vid högtider. Då möts man såväl av ättlingar till de gamla familjerna – gummor i hucklen som kommer gående – som den nya ryska överklassen framkörd i bevakade limousiner.

Festivaler och musik

Man kan vandra från centrum riktning nordväst förbi Chagallmuseet upp till Matissemuseet så passerar man drottning Victorias palats – numera bostäder och hotell. Det går även en buss. I museets stora park anordnas festival för jazz och blues under varje sommar. Artisterna är ytterst namnkunniga och kommer från hela världen. I klostret bakom kan man i refektoriet njuta av kammarmusik under bar himmel. Upplevelserna är så starka att man nästan flyger ner till centrum efteråt. Man vill inte lämna natthimlen och stämningen.

Havet och engelska promenaden

Njut av havet från den långa Promenade des Anglais. Den går längs stranden hela kuststräckan. På sina ställen finns blå stolar utplacerade. Här kan man vila, läsa, kontemplera med hela havet framför sig. Vid klart väder kan man med god vilja skymta Korsika. Någonstans mittemot anar man en kontinent som är minst sagt het just nu – Afrika. Franskspråkiga flyktingar lyckas trots alla förbud att ta sig in och sover stundvis på stränderna. För oss mer lyckligt lottade går det turistbåtar till öarna Lerins – utanför Cannes.

Bergen och vingårdarna

Bergen bakom staden når man lätt med buss. Det kostar 1 euro för timslånga färder. Bra busskarta finns – det är bara att välja mål. Åk gärna oplanerat – man hittar alltid något. Vingårdarna i nordväst, små matställen överallt för traktens befolkning med hemlagade specialiteter som surkål, ravioli, lökpaj o.s.v. Köket är enkelt och lantligt. Åt nordost kan man ta det lilla tåget till exempelvis Sospel. Där börjar många vandringsleder. Min favorit är att gå 6 km över gränsen till italienska Olivetta. Därifrån tar man buss till Ventemiglia och tåg tillbaka till Nice. En spännande dagsutflykt. Men glöm inte mat och vatten till promenaden över bergen..

Så tar du dig runt

De trånga gatorna i Vieux Nice och den vackra strandpromenaden går bara att uppleva till fots. För lite längre sträckor är cykel det bästa alternativet. I cykelställ runt om i centrum finns Velo Bleu-hyrcyklar som kostar en tia per dag.

Så tar du dig hit

Det går direktflyg till Nice från flera orter i Sverige. Flygplatsen i Nice heter Nice Cote D'Azur Airport och ligger 6 km sydost om centrum. Det bästa sättet att sig från flygplatsen till centrum är med buss nr 99 till centralstationen Gare SNCF (enkelbiljett 4 euro).


Guide till Nice för både dig och din fyrbenta vän

Flyg till NicePopulära och prisvärda boenden i Nice