Mitt Side – perfekt solsemester

Missvivi
Medlem sedan 2012, besökt 15 länder

Foto: missvivi, medlem sedan 2012
Side är en stad som är som gjord för promenader, lata dagar vid stranden och sena middagar vid strandpromenaden. Reseguidens medlem Viveca, alias "Missvivi", har varit i Side tre gånger. Här ger hon sina bästa tips i staden.
Publicerad 12 mars 2012

Överallt hittar du spår av gamla ruiner och fornlämningar, staden är en spännande kombination av gammal och nytt. Side är en stad som kanske inte är lika stor och partyglad som Alanya, men oj så charmig! Perfekt för i princip alla utom de som bara är ute efter fest och sena partynätter.

5 saker att älska med Side

Det turkiska köket

Jag älskar verkligen det turkiska köket som har så otroligt mycket att erbjuda oavsett om du är vegetarian eller allätare, de är otroligt duktiga. I Side ligger det ett stort urval av restauranger längs den långa strand promenaden och du har en massa gott att välja mellan oavsett om du vill äta pizza, kinesiskt, hamburgare eller inhemskt. Skulle jag rekommendera en restaurang i Side så är det Afrodite som ligger precis vid hamnen, god mat och bra service. Jag tycker inte ni ska åka från Turkiet utan att ha prövat kebab av något slag, kyckling – de gör otroligt goda kycklingrätter, äppelte och turkiskt kaffe.

Shopping

Butikerna finns huvudsakligen i centrum nere vid hamnen, men försäljare finns lite överallt och alla försöker övertyga dig om att de är “billgare än Ullared”. Vill du handla riktigt billigt så ska du däremot vänta till marknaden som hålls på lördagar, där hittar du allt från kläder, väskor och souvenirer till mat, godis och kaffe. Däremot måste jag erkänna att köpa saker på marknader är som att spela på lotto, ibland fyndar du och hittar saker som håller länge och ibland kommer den lila handuken fortfarande färga av sig vid tredje tvätten och göra alla kläder ljusblå.

Utflykter

Det finns faktiskt en hel del att göra i och kring Side, det finns vattenland att åka till, fina stränder och shopping även utanför Side. Jag tycker inte ni ska åka från Turkiet utan att ha prövat ett hamambesök (turkiskt bad). Ta det gärna första dagen eftersom ni blir peelade från topp till tå vilket ger en riktigt bra solbränna och är framförallt riktigt skönt. Ett annat måste är ett besök i amfiteatern i Side eller den större Amfiteatern Aspendos utanför Side. Ta också en båtutflykt för att exempelvis besöka Dolphin Islands där du har chans att se delfiner. Jag skulle rekommendera att ta den resan med ett välkänt bolag.

Så tar du dig runt

Det finns många minibussar (dolmus) som är ett billigt sätt att ta sig runt i området. Det finns även taxi och bra bussförbindelser med övriga delar av landet. Du kan även hyra bil och scooter.

Så tar du dig hit

Det går charter till Side med flera svenska charteraktörer. Du kan också flyga reguljärt till flygplatsen i Antalya. Därifrån tar det cirka en timme med transfer till Side.

Charter till Side