Mitt älskade Lefkas

Sandrabergstrom
Medlem sedan 2012, besökt 17 länder

Med glittrande, turkost vatten och stekande, värmande sol. Här hittar du även grönskande och blommande berg och dalar, stränder utöver det vanliga och äkta, grekisk mat när den är som allra bäst. Reseguidens medlem Sandra, alias "Sandrabergstrom", guidar till sitt Lefkas.
Publicerad 12 mars 2012

Min kärlek för den här fantastiska ön startade för ungefär tre år sedan, då jag arbetade som reseledare i Nidri, en by på östra delen av Lefkas. Sedan sommaren 2009 har jag besökt Lefkas minst en gång per år. Senast var i oktober 2011, då på ett äkta grekiskt barndop. Så är det att vara på här, du skapar vänner för resten av livet och får inviter till det lokala livet.

5 måsten på Lefkas


Sunset & Stars

Efter siestan börjar butiker och restauranger öppnas inför kvällens aktiviteter. I hamnen förbereder Steve med sin besättning igång en båt som skall ta oss ut till en helt öde strand, på en liten ö ute i det joniska havet. Solnedgången kommer nästan som på beställning, alldeles precis lagomt efter man fått ordning på sitt sitterunderlag, fått sig ett gott lokalt glas vin i handen och slagit sig ner på stranden. Steve har en berättarröst bättre än självaste Obama och berättar glatt om sina historier till sjöss. Då solen försvunnit bakom horisonten så kommer stjärnorna visa sig allt eftersom, en efter en lyser de upp stjärnhimlen. Du har då under tiden fått ta del av en fantastiskt god middagsbuffé som duktats upp i anslutning till båten. Då solen bytts ut mot en stjärnvalv du knappats sett förut är det dags att lägga sig ner, sluka sig in i Steves berättelser om de olika stjärnorna som lyser upp himlavalvet. Känslan att ligga på stranden, med mörkret tätt slutet om dig och det enda du hör är Steves historier och havet som kluckar mot båten, är obeskrivlig, det måste upplevas! 
Bra att veta är att turen är unik och körs bara de dagar då stjärnorna visar sig som allra bäst (någon gång i månaden), vilket är positivt då det bevisar att det är en tur med kvalitet och känsla. Ta med en kofta till kvällen, trots att eftermiddagssolen är väldigt varm så blir det kyligt till havs när solen gått ner.

Kathisma Beach

Det här är en livfull strand där lokalbefolkningen från ön, semestrande greker från fastlandet och turister tillsammans bidrar till en härlig stämning. Ju längre ner solen sträcker sig i vattnet, desto högre blir musiken i de toppmoderna beach-loungerna som erbjuder god dryck, mat och på kvällarna även beachparty som brukar vara väldigt uppskattade. Om saltvattnet blir för påfrestande, kan man också nyttja loungernas pooler. Kathisma är en väldigt välbesökt och populär strand, mycket på grund av att den är väldigt lättillgänglig med stort utbud av service, men även att det längst med havskanten är sand istället för sten.

Porto Katsiki

Den här stranden är nominerad till en av världens vackraste stränder. Jag har i mitt liv rest en del och besökt rätt så många stränder, men Porto Katsiki har en speciell känsla i mitt hjärta. Jag vet inte om det har något att göra med att det är en utmaning att ta sig ner till stranden, den är nämligen omringad av gigantiska, vackra klippor som på ett naturligt sätt ramar in stranden. Väl nere lockar det klara, svalkande vattnet till ett dopp. Kontrasterna från det turkosblåa vattnet, den vita stenstranden och de guldiga klipporna med de grönskande topparna gör platsen till en av de mest bildsköna på ön. 
Bra att tänka på: vattenfast solcrème.

Scorpios – den berömda Onassis ö

Jag rekommenderar att åka med någon av alla dagsturer med båt som utgår från hamnen i Nidri för att få en blick av mångmiljardsön med egen helikopterplatta, som man kan skymta från Lefkas. Att man inte får gå i land på ön skapar bara en ännu större spänning, och att det än idag arbetar ett 20-30-tal människor för att hålla ön i skick är otroligt, då ingen från Onassis familjen besökt ön på många årtionden. Hela ön har en skrämmande fascinerande historia och väl värd en tur runt.

Hyr en egen båt

Var kapten för en dag och hyr en egen båt. 
Runt hela den östra kusten kan man hyra sig en egen motorbåt och uppleva en kustremsa av ön som enbart går att nå med båt, vilket gör att du oftast hittar en strandremsa du är helt själv på under en hel dag. I matväg tar man antingen med sig en egen matsäck, varför inte gå till bageriet ochköpa med sig dagsfärska pajer eller färdiga smörgåsar, annars kan man lägga till på två olika hamner på grannön Meganissi där man enkelt når en taverna. Det kristallklara vattnet lockar till mer än ett dopp under dagen, det kan jag lova. Har du turen på din sida så är det inte helt ovanligt att se en och anann delfin som leker längst med de flertalet segelbåtar du kommer att möta under en dag ute till havs. 
Bra att tänka på: ta med vatten och solcreme. En hel dag inklusive bensin kostar mellan 40-60 euro, väl spenderade pengar.

Maten – flera olika nationaliteter

Tsatziki, oliver, gyros, retzinavin med blandning av pizza & parma. Lefkas erbjuder ett stort utval av restauranger och tavernor, vissa mer turistanpassade än andra. Det bästa, och vad jag alltid gör på en äkta grekisk restaurang (på dem som inte ens har en meny översatt till engelska) är att beställa in ”meze”, då äter du får äta precis som grekerna äter sina tradionella middagar – en massa små, goda, smakrika förrätter och oftast kött till varmrätt. Det är det absolut bästa sättet att få smak av grekland. Min favorit bland detta är ”feta saganaki”, vad det innehåller får ni uppleva. På Lefkas finner du flera olika kök, så även det Italienska. Marissas café i Nidri är en härlig restaurang i början på den lilla hamnpromenaden som har ett stort utbud av många goda viner. Oavsett vilka restauranger man väljer på denna ö har de alla något speciellt gemensamt, nämligen att de är otroligt personliga. Hyr en bil – gömda stränder och mysiga byar

Hyr en bil för att ta dig till stränderna, de äkta grekiska tavernorna i bergen, hitta egna små stränder längst med kusten, uppleva huvudstaden på ön Lefkas, eller de mindre hamnbyarna Vassiliki och Nidri. En eller två dagar är minumum, men hyr gärna fler dagar – då hinner du med att utforska en del av fastlandet, det omtyckta Parga! 
Utbudet av seriösa, prisvärda biluthyrare finns det gott om, min rekommendation är Broumis, en privat uthyrare med hög service, skulle bilen stanna på andra sidan ön är han där innan du hinner blinka. Nåja, kom ihåg att vi är i Grekland där GMT betyder Greek maybe time – med glimten i ögat.

Så tar du dig runt

På ön finns lokalbussar till flera av de större byarna. I staden Ligia och Nidri kan du hyra bil, motorcykel, moped eller cykel. Lefkas har bussförbindelse med fastlandet, därför är båttrafiken mindre utbyggd om man jämför med andra grekiska öar. Det finns dock reguljära båtförbindelser med Ithaka och Kefalonia och flera utflyktsbåtar som går dagligen till de omgivande småöarna.

Så tar du dig hit

Det går charter till Lefkas från flera orter i Sverige. Från flygplatsen Preveza (Aktion) på fastlandet till Nidri, Pergiali tar det cirka 1 timme och till Ligia, Nikiana cirka 45 min. Till Agios Nikitas tar det omkring 45 minuter.

Charter till Lefkas