Mina favoriter i Barcelona

Linyas
Medlem sedan 2010, besökt 18 länder

Foto: linyas, medlem sedan 2010
Foto: linyas, medlem sedan 2010
Foto: linyas, medlem sedan 2010
Barcelona är en favorit som fortsätter att locka. Reseguidens medlem Yasmin, alias "Linyas", guidar till sin favoritstad, till vilken hon gjort alla sina favoritresor och som hon har sina bästa minnen ifrån.
Publicerad 24 augusti 2012

Metropolen Barcelona har något för alla, en stad som med sin arkitektur, klubbscen och den internationella befolkningen verkligen definierar den moderna europeiska storstaden. En stad där kontraster avlöser varandra, där långlivade euforirus möter ficktjuvar och stadiga grepp om väskan, där strand möter storstad, där vila möter fest, där morgon möter natt. Trots otaliga resor så är min kvot av Barcelona långt ifrån uppfylld.

5 guldkorn i Barcelona


Kaiten Sushi 
– en munsbit av Japan

Paella och tapas i all sin spanska ära men i Barcelona hittar du även utomordentligt god sushi nära hamnområdet. På omåttligt populära Kaiten Sushi (calle Valencia 212) sitter du vid ett rullband där bland annat sushi, skaldjur och grönsaker åker förbi. Matkoman väntar runt hörnet för du får givetvis äta hur mycket du vill och för ynka 8 euro. Under lunchtid får du en fantastisk god sushibuffé, efterätt samt dryck, men kom i tid – väntar du för länge ringlar kön lång utanför restaurangen.

Barrio Gotico
 – en fristad mitt i storstaden

Planerar du att resa till Barcelona under sommartid så har du en varaktig värmebölja som väntar dig, vilket vi från de norra delarna av jordklotet visserligen inte är alltför bortskämda med. Men det kan ändå vara avkopplande att smita in bland skuggorna i den gamla stadskärnan Barrio Gotico. Här är det meningen att du ska finna friden. Smit in i en öppen kyrka, sätt dig på ett café och smutta på en stark espresso, botanisera i de små butikerna, betrakta människor och andas in Barcelona i sitt esse. Trots områdets centrala placering är det verkligen en oas från hela storstadsmyllret. Inte minst behöver du fristaden för att smälta alla intryck från den turist- och ficktjuvstäta paradgatan Las Ramblas som ringlar jämte området.

Princese 23 på Calle Princese 23

Det här är baren – och drinkarna – du inte får missa. Atmosfären, blandningen av människor och goda Mojitos för blotta 3,50 euro gör Princese 23 till en självklar början på kvällen.

Parc de Labirint d'Horta – park du inte vill missa

Hittills står Labyrintparken i den kända Ciutadella-parkens skugga och är relativt okänd för den gemene turisten. Även min spanska lägenhetskamrat förvånades över dess existens när jag för några år sedan berättade om min helgutflykt till parken. Labyrintparken är formad som en stor, grönskade labyrint där du får leta dig fram i de ringlande gångarna.

Utelivet i Villa Olimpica

Den som inte kopplar ihop Barcelona med arkitektur, shopping eller stränder konnoterar definitivt staden med fiestan. Och fiestan är i Villa Olimpica, speciellt om man föredrar nattklubbar framför de lokala barerna. Hos de två klubbarna Shoko och Opium kan du gå från ett pumpande dansgolv till uteserveringen med vita loungefåtöljer till att faktiskt ta av dig de högklackade skorna, sjunka ner i sanden och doppa tårna i det svala vattnet. Trots att det finns klubbar över hela staden är det till Villa Olimpica folk vallfärdar för att festa till topp-dj:s, ta del av den exklusiva stämningen och ha Medelhavet som sin närmaste festgranne. ”I live for this” sade en gammal bekant som började närma sig 50-årsåldern under småtimmarna, senaste gången jag besökte Barcelonas nattliv. Och det är inte svårt att förstå varför folk reser tillbaka gång på gång, oavsett ålder, nationalitet och bakgrund.

Så tar du dig hit

Det går flyg från flera svenska orter och det går ofta att få billiga biljetter. Den internationella flygplatsen heter El Prat och ligger 12 kilometer sydväst om centrum. Det går att åka buss, tåg eller taxi in till staden. Buss tar cirka 40 minuter och kostar runt 40 svenska kronor. Tåget tar 25 minuter och kostar cirka 30 kronor. Taxi kostar runt 250 kronor. Lågprisflygen väljer ofta att flyga till den lilla flygplatsen Girona, som ligger 10 mil norr om Barcelona. Väl inne i staden tar du dig smidigt runt med tunnelbanan. En biljett gäller i en timme och kostar cirka tio svenska kronor.


Flyg till Barcelona
Billiga och populära hotell i Barcelona