Publicerad 10 mars 2020

Vår och höst är de perfekta årstiderna för vandring, då vädret i Europa fortfarande är milt. Det finns vandringsturer för alla typer av människor, åldrar och kombinationer, både med och utan guide. Från det kuperade landskapet på Mallorca till vandringsleden E4, som sträcker sig från södra Spanien ända till Cypern - här är våra 6 favoriter för en oförglömlig vårvandring.

Till fots på det kuperade Mallorca

Mallorca är en kuperad ö som lockar med strand, storstad, vacker natur och vandring. Populära utgångspunkter är Sóller, Deià och Valldemossa, som ligger vid bergskedjan Tramuntana på öns västkust. Här sluttar de höga bergen rätt ner i havet och det finns vandringsleder åt alla håll; längs kusten, på gamla leder och i bergen. En av de populäraste är den gamla leden mellan Valldemossa och Deìa, som är från 1800-talet. Mellan varven kan du koppla av med ett glas sangria och god tapas, eller varför inte ett dopp i havet?

Resor till Mallorca

Vandra i ravinerna på Kreta

Kreta är ett populärt resmål med fina stränder, anrik kultur och vacker natur som skiftar från höga berg till djupa dalar. Charterresorna går ofta till norra ön, medan södra delarna har en mer orörd natur med höga berg. På Kreta vandrar du längst kusten, mellan orter och i raviner. En fin vandring går genom Samariaravinen, Europas längsta ravin. Leden startar i bergen nära Omalos och avslutas i Agia Roumeli på sydkusten. Andra populära raviner är Myloiravinen och Preveliravinen. Kreta är ett av de länder som hör till den europeiska vandringsleden E4, ett nätverk på 11 leder som tillsammans utgör en vandringsled på tusentals kilometer. Kreta har många fina tavernor där du kan vila fötterna och inta en äkta grekisk måltid.

Resor till Kreta

På Cypern avslutas vandringsleden E4

Cypern är en året runt-ö med Europas renaste vatten och vacker natur. Det finns många markerade vandringsleder, oavsett om du är en van vandrare eller nybörjare. Både den imponerande bergskedjan på öns norra kust och Troodosbergen mitt på ön är populära vandringsområden. På västra Cypern ligger Akamashalvön och här finns öns största nationalpark med 580 växtarter. Cape Greco är också ett fint område att upptäcka till fots. Det är dessutom på Cypern som den europeiska vandringsleden E4 slutar.

Resor till Cypern

Vandring bland blommor och berg på Korsika

Medelhavets fjärde största ö Korsika, även kallad skönhetens ö, lockar med vild natur och höga berg. Du vandrar på krokiga vägar i varierande miljöer, allt från öken till korkekar och “maquis”- blomsterskog. Förutom vackra vyer får du lära dig mer om Korsikas kultur, historia och natur. Många bra vandringsleder utgår från orterna Ille Rousse och Cali. För den riktigt vana vandraren kan en av världens svåraste leder GR20, vara en utmaning. Det är en sträcka på nästan 20 mil mellan Calenzana och Conza och tar två veckor att klara av. På Korsika njuter du dessutom av lokala läckerheter som getost, lufttorkad skinka och kastanjeöl.

Resor till Korsika

Amorgos lockar med vandring i orörd natur

Den grekiska ön Amorgos är som gjord för vandring och här möts du av orörd natur och underbara panoramavyer över både havet och dalarna. Här vandrar du ofta på gamla åsnestigar som blivit vackra vandringsleder. En enklare vandring är den som går mellan Chora och berget Profitis Elias. Ön har dessutom fina stränder och många arkeologiska lämningar från flera olika epoker. Det finns många mysiga byar att koppla av i mellan vandringsturerna. Det finns ingen flygplats på Amargos, men du kan flyga till de närliggande öarna Naxos och Santorini och ta färjan till Amargos.

Resor till Naxos
Resor till Santorini

Italiens bästa vandring finns i Cinque Terre

Nationalparken Cinque Terre består av fem små byar i östra Italien, längs den italienska rivieran. Byarna Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore är sammanlänkade med en vandringssträcka på cirka 1,2 mil. Du vandrar längs den dramatiska kusten med spektakulära vyer. Vinodlingar, citrusträd och olivträd växer längs sluttningarna. Vill du hoppa över en sträcka så finns det tåg som går mellan byarna. En vandringssemester här passar alla eftersom det finns leder i olika svårighetsgrader. Mellan promenaderna äter du gott och kan smaka på lokalproducerat vin.

Resor till Italien


Lästips
- Här är världens 10 bästa vandringsleder.
- Dramatiskt i italienska Cinque Terre.
- Vandring på nordvästra Mallorca.


Spana in erbjudanden på aktiva resor