Med god smak i Buenos Aires

Vagabondo
Medlem sedan 2011, besökt 42 länder

Bild: Gabriel Andersson och Thinkstock
God mat, fina viner och promenader bland vacker arkitektur är det som lockar Reseguidens medlem Gabriel, alias "Vagabondo", tillbaka till Buenos Aires. Här är guidar han till sina favoritstadsdelar.
Publicerad 8 december 2011

Jag har varit i Buenos Aires tre eller fyra gånger, men det känns som fler. Jag kommer hit i första hand för att äta gott och dricka fina viner. Men även för att promenera runt i staden och se på all vacker arkitektur och på butikerna som känns som alla ser ut att komma direkt från senaste modemässan. Jag reser större delen av vinterhalvåret och Buenos Aires är med på varannan resa. Här försöker jag förvilla mig, finna nya platser av slump. Äta det som luktar gott. Jag låter den fina vinden av Buenos Aires vägleda mig och förvandla mig.

På bar i San Telmo

Taxin från flygplatsen brukar släppa av mig i stadsdelen San Telmo, på hörnet av gatan Peru och Carlos Calvo. Där ligger en bar som heter El Federal som är det perfekta stället att avnjuta en frostig flaska Quiellmes. Jag brukar också ta en lokal öl. Det argentinska ölet går inte alltid går hem bland mina argentinska vänner, men för mig smakar det Buenos Aires. När jag är här brukar jag brukar välja att bo i San Telmo. Efter en svalkande dusch är det välkommet att promenera och beundra stadsdelens antika känsla och fönstershoppa kläder i små boutiquer där allt ritas av lokala designers till toner av tango. En promenad sex, sju kvarter norrut så kommer man till stadsdelen Recoleta.

Kändisvila i Recoleta

Stadsdelen Recoleta är mest känd för kyrkogården där Eva Péron ligger begravd, mest känd som Evita. Hon gjorde mycket för det argentinska folket under sin tid som presidenthustru på 1940-talet. När du är i Recoleta så kan du fråga dig fram till kyrkogården. Argentinare är vänligt sinnade till spontana samtal med främlingar och även om språkbarriärer kan göra det svårt så hjälper deras gästvänlighet till att förstå. Det kanske låter kanske inte så kul att tipsa om en kyrkogård, men det är väl värt ett besök. Här sträcker sig mausoleum mot himlen, tätt med bara smala passager emellan. Ta en förmiddagspromenad här, när solen ännu inte står högt på himlen. Från Recoleta är det sedan enkelt att ta en buss till stadsdelen La Boca. Det är inte alltid så lätt att hitta busshållplatser på grund av den sparsamma skyltningen, men det står ofta folk och väntar på bussen och du kan bara fråga vilken som går ut till La Boca.

Tango, pizza och fotboll i La Boca

Stadsdelen är mest känd för fotbollslaget Boca Juniors, där Diego Maradona gjorde sina första dribblingar. Som svensk är det lätt att känna sig hemma i och med deras blå och gula färger. Faktum är att när laget grundades hade de svårt att välja sina färger. Så för att avgöra lät de nästa båts nationella flagga bestämma färgerna. Den första båten i Bocas hamn var Drottning Sophia, ett svenskt fartyg. Tango dansas ofta på gatorna framför restaurangerna och de stannar ofta upp i sin dans för att låta turister ta foton. Även om fotboll och tango inte lockar ut dig hit borde du ändå åka hit för en choripan – en chorizokorv grillad på kolgrill i ett gatuhörn, serverad i en mindre baguette och toppad med chimmichurri – en grön sås med persilja och vitlök – eller salsa picante. Vitlöken, hettan och det svalkande av brödet gör att även om munnen är full av föregående tugga så vill du ta en till!

Sen middag på 878

Middag äter man som tidigast klockan 22 i Buenos Aires. Det gör att dagen bjuder på många möjligheter att smaka på lokala läckerheter. Det ger också tid för en fördrink. Vid hamnen i La Boca finner du lätt en taxi. Lättast är sedan att be taxichauffören att köra dig till Thames 878, gatan är nämligen det samma som namnet på baren. Det är en sparsam skyltning, så tro inte att du har kommit fel, knacka bara på den svarta dörren vid den vita runda skylten med “878”. Då blir insläppt i en luftig lokal med en välsorterad bar. Här kan du slappna av med en drink i sällskap innan middagen.

Kött i Palermo

Jag försöker att inte gå till en restaurang två gånger. Det är en utmaning att mäta olika köttbitar mot varandra, för att på sikt kunna kora en vinnare. Palermo är en stadsdel som erbjuder inte bara ett stort utbud av restauranger, utan här finner du också trevliga barer och under dagtid affärer med ett brett utbud av kläder. Jag tycker om miljön och har funnit ett antal bra restauranger här i Palermo. Mitt förstahandsval för kött är en Bife de Chorizo, det är inte, som namnet antyder, ännu en korv, utan är en ryggbiff olikt någon du smakat tidigare. Det är i särklass det bästa köttet du har smakat på och du avnjuter det bäst med en flaska rött från Mendozaregionen.

Så tar du dig hit

Det går flyg från flera svenska orter samt Köpenhamn och Oslo till Buenos Aires. Lufthansa, KLM och Air France flyger från Stockholm med minst ett stopp i Frankfurt, Amsterdam eller Paris. Restiden är cirka 18 timmar. Den internationella flygplatsen heter Ezeiza International Airport (EZE). Flygplatsen ligger cirka en halvtimme från stadens centrum med taxi. Tänk på att gå till någon av Remi-stationerna, som förbeställda taxibilar kallas. Det är inte säkert att åka taxi med vem som helst, så var noga med att åka med den autoriserade bilarna. Du kan betala din taxi med kort i förskott. Du kan även ta dig från flygplatsen med lokalbuss som tar runt 1,5 timme.

Fem snabba i BA!

Promenera i stadsdelen San Telmo och upptäck det antika med stadens arkitektur och det moderna med inhemska kläddesigners.Besök kyrkogården i Recoleta och bli förundrad över stenhuggarnas mausoleum.Ät en choripan vid hamnen i La Boca och ta tillfället i akt att besöka stadion där Diego Maradona gjorde sin debut.Besök den välrecenserade men anonyma baren 878 för en drink i avslappnad miljö i gott sällskap.Ät det argentinska köttet om inte i Palermo, så ät det! Njut av en köttbit som du kan skära med en sked.Flyg till Buenos Aires

Hotell i Buenos Aires