Med barn i Bilbao

Asanilsson
Medlem sedan 2006, besökt 9 länder

Spaniensemester är för många förknippat med salta Medelhavsbad på Costa del Sol, på Balearerna eller Kanarieöarna. Men det finns en stad som för alltid har en särskild plats i hjärtat – pärlan Bilbao. Reseguidens medlem Åsa, alias "Asanilsson", guidar till en weekend i Bilbao med familjen.
Publicerad 27 april 2012

Bilbao är en för många outforskad plats i Spanien. Det går lätt att på fingrarna räkna dem av mina vänner som kan placera staden på kartan. Uppe i norr ligger denna underbara stad där kulturen står i centrum och uteserveringarna duggar tätt. Anledningen till att vi för första gången besökte Bilbao var några goda vänner som på ett givmilt sätt bjöd in oss att ta del av deras vardag. En givmildhet som spanjorer överlag lätt visar. Tre resor dit har det blivit sedan 2005, senaste gången så sent som sommaren 2011, då med min 3-åriga dotter som sällskap. Bilbao med barn var något annorlunda men helt klart en stad som lätt fångar barnens uppmärksamhet. Lekplatserna lyser på långt håll i alla sina glada färger och det blir en naturlig samlingsplats över generationsgränser när solen sänker sig i horisonten. Tindra var helt trollbunden och i timmar tillbringade vi vår semester i detta barnparadis. I så gott som varje köpcentrum duggar dessutom lekställena tätt. En dag i shoppingparadiset Barakaldos alla köpcentrum kombinerar lätt mammas shoppingbehov med barnens lekfullhet. För 1 euro får barnen ett par minuters åktid på valfri attraktion, något som Tindra gillade skarpt. Räkna dock med att pengarna sinar fort. Det finns ju så mycket så man knappt kan välja. Det kompenseras dock lätt av alla närliggande outletbutiker där man shoppar mycket för en liten peng. Många kända märkesvaruhus ligger vägg i vägg och missa heller inte ett besök på El Corte Inglés outlet utmed Barakaldos huvudgata.

Stranden i Plentzia – "sol vind och vatten”

När längtan efter salta bad blir för stark rekommenderas en tur till Metron´s slutstation Plentzia. Här finns allt man kan önska sig för lata dagar i solen, en bred sandstrand med lekplats och några mindre uteserveringar under skuggande parasoller. Reser man med barn är det dock ett hett tips att ta med barnvagn, då promenaden från tunnelbanan till stranden bitvis kan kännas tuff för små trötta barnben. Att befinna sig här för tankarna till ett soligt Medelhav men skillnaden här är att Atlantens tidvis friska vindar känns svalkande, även mitt under högsommaren.

Puente Colgante – ”Häftigt på dagen- än bättre by night”

Gör ett besök vid Europa äldsta transportbro av metallkonstruktion. En given succé, som numera även klassats som världsarv, Baskien första världsarv. Bron, som designades av Mr Alberto Palacio y Elissague 1893, konstruerades för att sammanbinda de båda sidorna av floden Nervión utan att hindra sjöfarten. Att förflytta sig mellan de båda stadsdelarna Portugalete (med sitt karga klipplandskap) och den sanddränkta idyllen Getxo, går numera som en dans högt ovan den strömmande floden. Utsikten är fascinerande och det blir en upplevelse för alla åldrar.

Guggenheimmuseet – ” Puppy´s paradis”

Guggenheimmuseet i Bilbao designades av den amerikanska arkitekten Frank Gehry och stod färdigt 1997. Byggnaden är unikt gjord av titan, glas och kalksten och har kallats ”the greatest building of our time”. Till Guggenheimmuseet tar man sig enkelt med tunnelbanan till stationen Moyua, endast 500 m. från entrén. Utanför museet finns den spektakulära Puppy att beskåda. Ett blomsterarrangemang i form av en enorm terrierhund, som sträcker sig 13 m. upp mot skyn. Det sägs att det går åt över 70000 blommor att skapa denna kreation som förnyas allt efter säsong. Puppy konstruerades av Jeff Koons, första i Tyskland 1992, men flyttades till Bilbao i och med den kungliga öppningen av Guggenheimmuseet 5 år senare.

Hostal Areeta – ”en familjeägd idyll”

Ett småskaligt boendealternativ till mycket bra pris. Det äldre värdparet gör allt för gästernas välbefinnande. När en i vårt resesällskap blev sjuk i lunginflammation under vår vistelse i Bilbao var husfrun snabb att passa upp med en termos varm buljong som hon kokat. Rummen är små och avställningsytorna minimala men om man bara ska sova här så är det småsaker. För pengarna man tjänar kan man hitta på mycket roligt. Härifrån tar man sig lätt till Puente Colgante och akvariumet i Getxo som lär vara en alldeles särskild upplevelse (som jag tyvärr aldrig själv besökt).

Novotel Bilbao Exhibition Centre – "som att finna lugnet i stormen”

Trots sitt läge alldeles invid motorvägen är rummen som gjorda för att finna välbehövlig nattro. För barnfamiljer är detta boendealternativ detsamma som lyx till lågpris. I anslutning till entrén finns lekrum inrett för små barn såväl som för lite större. Hotellet har en pool med barnsektion för svalkande bad i solskenet. Poolen övervakas av badvakt, allt för gästernas säkerhet. Läget i stadsdelen Barakaldo är perfekt för den shoppinglystne, med många outletbutiker samt IKEA på kort promenadavstånd. Ibland kan IKEAS trygga husmanskost vara precis vad en liten barnmage vill ha. Maten som hotellrestaurangen erbjuder kan tyckas i dyraste laget men utanför duggar restauranger tätt så det upplevs inte som ett problem. Missa inte att smaka på den spanska specialiteten Croquetas de jamón. Mycket goda och rekommenderas varmt. Finns på så gott som varje serveringsställe. Rummen på hotellet är smakfullt inredda och som extra bonus får alla barn en välkomstpresent vid incheckningen. Semestern är räddad!

Så tar du dig hit

Till Bilbao tar man sig lättast med reguljärflyg från någon av de större svenska flygplatserna, för en mellanlandning i t.ex. Frankfurt, Bryssel eller Madrid. De flesta stora flygbolag flyger sedan vidare till flygplatsen i Bilbao. Själva har vi flugit med Lufthansa och det har fungerat problemfritt. Ombord fick min dotter olika välkomstpresenter vilket underlättade flygresan ytterligare. Själva bjöds vi på lättare förtäring vilket var en glad överraskning.


Flyg till Bilbao

Boende i Bilbao