Liverpool – mer än bara fotboll

Linae
Reseguiden, besökt 38 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Liverpool F.C
Liverpool är mest känt för sitt fotbollslag och dess fanatiska supportrar. Vi blev nyfikna på att ta reda på ifall staden och området har mer att erbjuda, och till vår glädje fanns det massor att se och göra.
Publicerad 17 maj 2015

Frågar du en Liverpoolbo vad de är mest stolta över med sin hemstad så svarar de förmodligen fotbollslaget eller att det var här Beatles upptäcktes. Självklart förgyller en fotbollsmatch eller ett besök på Beatlesmuséet din vistelse men staden har mycket mer att erbjuda.

Hamnområdet Albert Dock

Vid Merseyflodens kant ligger stadens gamla hamnområde som byggdes redan 1846, och användes aktivt ända fram till 1972. Under senare år har området rustats upp ordentligt och även hamnat på UNESCO:s lista över världsarv tack vare alla sina gamla byggnader. Idag är området trendigt och populärt och här finns förutom Beatlesmuséet “the Beatles Story” och International Slavery Museum även mysiga kaféer, barer, butiker och restauranger. I anslutning till Albert Docks-området ligger Liverpoolmuséet md mycket intressanta utställningar och gratis inträde.

The Beatles – stadens stolthet

Det är svårt att besöka staden utan att springa på platser som är förknippade med The Beatles. Bandets medlemmar John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr föddes alla i Liverpool på 1940-talet och det var också här de upptäcktes i början av 1960-talet av Brian Epstein, i the Cavern Clubs källare. Idag kan du lära dig allt om bandet och se en exakt kopia av the Cavern Club på muséet the Beatles Story. Muséet har öppet mellan 9 och 19, med sista inträde klockan 18 och du betalar 14.95 pund för en vuxenbiljett och 9 pund för barn. Det finns även familjepriser.

Shopping

För dig som gillar shopping är Liverpool den perfekta platsen, många trender startar här och det finns ett stort utbud av butiker i olika prisklasser. Liverpool ONE är ett stort shoppingdistrikt som inkluderar fyra hela gator. Här finns fler än 160 butiker som till exempel den enda Beauty Bazaar Harvey Nichols i landet. För dig som gillar märken som Armani Exchange, MAC och Hugo Boss passar shoppingcentret Metquarter perfekt, här finns även mycket bra restauranger och kaféer. Butikerna här har ofta bra erbjudanden. På Church Street hittar du större butiker som Marks and Spencer och Forever 21. Gillar du butiker som sticker ut lite grann ska du bege dig till Bold Street. På Lark Lane, strax söder om stan, finns många härliga bohembutiker och gatumarknader.

Smaka på Liverpool

Liverpools centrum har genomgått en stor renovering och består av ett stort antal butiker, kaféer och restauranger i en väldigt trevlig miljö. Här finns gott om restauranger med bra mat till rimliga priser. I Liverpool kan du njuta av en saftig argentinsk stek, en krämig italiensk pasta eller varför inte lyxa till det med Jamie Olivers egna restaurang, Jamie´s Italian Restaurant? Här serveras produkter som är noggrannt utvalda och oftast närproducerade och pinfärska. Även barnens mat har det lagts mycket kärlek på, vad sägs om Happy Fish Fingers eller Curly Wurly Tomato Pasta Bake?

Flest muséer än någon annan stad utanför London

Några av stadens mest kända muséer är, förutom Beatlesmuséet, International Slavery Museum, Merseyside Maritime Museum, Museum of Liverpool, World Museum och Victoria Gallery & Museum. Det är svårt att hinna med alla, men kolla igenom deras hemsidor innan du reser för att se vilket som passar dina intressen bäst. En favorit är World Musem från 1853 som på sina fem våningar visar upp allt från levande insekter och fiskar till teleskop och månstenar. Förutom muséer har Liverpool andra vackra gamla byggnader med rik historia som är väl värda ett besök, till exempel St George´s Hall och den mäktiga katedralen.

“You´ll never walk alone”

Liverpool har ett av England mest framgångsrika fotbollslag och det är därför en självklarhet för många att besöka deras hemmaarena Anfield Stadium. Oavsett om du är sportintresserad eller inte är detta en minnesvärd upplevelse och när hemmafansen sjunger med i “You´ll never walk alone” reser sig håren på både armar och ben. För att toppa upplevelsen, besök en traditionell engelsk pub innan och gärna även efter matchen. I alla fall ifall de vunnit sin match. Det är nästan ett måste att i god tid innan resan ha köpt en biljett, speciellt ifall något större lag som Arsenal eller Manchester United kommer på besök. För den riktigt inbitne kan du på dagtid gå på en tur inne på Anfield där du bland annat får besöka hemmalagets omklädningsrum.

Så tar du dig hit och runt

Om du vill flyga till Liverpool kan du välja mellan bland annat SAS, Aer Lingus och KLM. Eftersom du oftast får minst en mellanlandning så väljer de flesta att flyga till London eller Manchester. Till Manchester kan du flyga direkt med till exempel SAS och till London kan du välja mellan allt från SAS till Norwegian och Ryanair. Flygtiden ligger då på strax över två timmar från Stockholm. Från London och Manchester kan du ta dig till Liverpool med till exempel tåg, från London tar det cirka två timmar och kostar 20 pund per person. Det går också utmärkt att plocka upp en hyrbil och själv köra till Liverpool. På det sättet får du se mer av landet och områdena runt omkring. Liverpool är inte en jättestor stad så det går utmärkt att ta sig runt till fots. Skulle benen vara trötta finns det gott om bussar och taxibilar att välja mellan.

Här på Reseguiden hittar du allt för din resa till Liverpool

Flyg till Liverpool
Hotell i Liverpool
Läs mer tips och guider om England


Flyg till England