Kusadasi gör dig inte besviken

Tomten
Medlem sedan 2006, besökt 25 länder

Sol och bad, basarer, god mat och vänliga människor. Reseguidens medlem Anita, alias "Tomten", upplevde Turkiet för första gången och blev inte besviken. Här guidar hon till semesterorten Kusadasi.
Publicerad 12 mars 2012

Kusadasi är en stad med sol och bad och mycket att uppleva. Jag hade förstått att den lilla staden skulle vara pittoresk och precis så var det. Jag var ju förstås nyfiken på Gamla Stan, jag gillar ju det genuina. Likaså basarerna kändes intressant. Som en turk sa till oss, man måste se med egna ögon, det är ju sant. Jag blev överraskad, av alla vänliga och hjälpsamma turkar, härliga människor. Nästa sak jag hade funderat på, det var maten. Den var kanongod. Jag som aldrig tidigare ätit kebab, men allt var gott, ingen restaurang gjorde mig besviken.

Här bor du

Vi hade sökt på internet hur vi skulle bo. En kvinna rådde oss att bo mitt i stan, nära havet så vi skulle slippa jobbiga backar att gå i. Då vi är nyblivna pensionärer och har dragit på oss både hjärt- och en aning av rörelseproblem så var det skönt att slippa ta sig upp för tvära backar. Bo centralt i Kusadasi passade oss utmärkt, nära till allt. Bodde på hotell Atinc, ett trevligt hotell, lite slitet, men rent och verkligen centralt. En liten pool på taket och en fantastisk utsikt mot havet och dessa tjusiga kryssningsfartyg som när det ena fartyget for iväg så kom ett nytt, de var vackra att se. Restaurang fanns på hotellet, men det blev ingen middag där för oss, men däremot någon drink eller ett glas vin innan vi gick till sängs. Fanns också ett Hamam, alltså turkiskt bad, men detta besökte vi aldrig. Vill man dricka eget vin eller någon drink på rummen så är det förbjudet, enligt reseledaren gäller detta i hela Turkiet. Drinkar på rummet måste inhandlas på hotellet. En liten strand finns efter strandpromenaden, 10 minuter att gå, den fick duga vissa dagar, helt okey. Till bazarerna i Gamla stan, 10 minuter att gå. Där ett otroligt utbud av kläder och skor av alla de slag, mycket bra priser, nästan allt är prutningsbart, trevligt att handla då det finns så mycket att välja på. Ja, det är blandat med bazarer, restauranger, delikata bakverk, kryddor och glassförsäljare mm. Besökte Kusadasi från den 6 september och en vecka framåt. Vädret var helt underbart hela veckan.

Äta ute

En ny restaurang blev det varje kväll, vi ville prova på. Inte besviken en enda gång. De två bästa vill jag rekommendera. Båda ligger i bazarområdet. Nummer ett där vi åt Wienersnitschel hette Kalyon Stekhus. Nummer två där vi åt Lax hette Planet Yvcca. Jag har en tredje också som låg intill hamnen, Fiskerestaurang Kazim Usta, men där blev vi lurad på notan, men fisken som vi fick välja ur kyldisken, den var god. Kebab på de här små restaurangerna, mycket gott och prisvärt.

Stränder

Det finns en strand i Kusadasi, den duger om man inte vill göra sig besvär att resa iväg. Till Long Beach åker man med minibuss, för 60 kronor per person får du resa tur och retur. Det ingår även solstol, parasoll, valfri dryck som kaffe eller läsk och en frukttallrik. Restaurang finns även på stranden, där du kan äta en god lunch. Det finns fler stränder att besöka med minibuss, exempelvis Ladies Beach och Paradis Beach. Du kan också ta en heldag med Sol-och Badbåten, gör strandhugg, och sola och bada från båten. Lunch ingår i priset. Pris 27 Euro, då hämtar buss upp vid hotellet tur och retur.

Utflykter

Det går att ta båt över till Samos. Du kan också se Pamukkale, Efesos eller njuta av en turkisk kväll.

Staden

Strandpromenad. Bazarerna i Gamla Stan. Efter en liten kort promenad kan du gå över på Duvön där det finns en forntida borg, rogivande plats. Kusadasi stad har sin charm, kan rekommendera denna semesterort varmt.

Så reser du till Kudsadasi

Vi reste med TUI. De och Nazar har resor
till Kusadasi. Flyg till Izmir, cirka fyra timmars flygtid. Från Izmir
cirka en timmes transfer till Kusadasi.

Boka din charter till Kusadasi >>


Charter till Kusadasi