Publicerad 31 juli 2013

Kreta har högsäsong under juli och augusti, då både värmen och pulsen är som högst. Den grekiska ön fortsätter att vara en favorit även när luften blivit lite svalare. Under september och oktober fortsätter charterresorna hit. Dessutom ligger priserna lägre under lågsäsongen. Eftersom Kreta ligger långt söderut så regnar det inte lika mycket som det gör på till exempel de joniska öarna. Även de varma vindarna från Sahara i Afrika gör att värmen håller i sig längre. Ta dock med dig en tjock tröja för kommer vinden från andra håller är det kyligare.

Här guidar vi dig till temperaturen är på Kreta under hösten.

Kreta i september

Under september hänger värmen fortfarande kvar på Kreta, och månaden räknas till sommaren. Eftersom det är lågsäsong slipper du trängas för att få färg på stranden. Ön bjuder på nio soltimmar om dagen. Vattnet har haft hela sommaren på sig att bli uppvärmt så det är skönt att bada. Samtidigt är det inte samma hetta som under till exempel juli, vilket är anledningen till att många åker hit.

Temperatur dag: 27°C
Temperatur natt: 19°C
Temperatur i vattnet: 24°C

Jämför charter till Kreta i september >>

Kreta i oktober

På Kreta räknas oktober till hösten. Sommarvärmen håller fortfarande i sig, trots att den sjunkit några grader sedan föregående månad. Trots värmen kan det vara lite mer molnigt och komma regn. Du har sex soltimmar per dag, men ligger vinden på åt fel håll kan det bli lite kallare. De dagar du inte kan bada passar perfekt till att upptäcka ön och göra utflykter, kanske genom att hyra bil.

Temperatur dag: 24°C
Temperatur natt: 17°C
Temperatur i vattnet: 20°C

Jämför charter till Kreta i oktober >>

Kreta i november

Åker du till Kreta i slutet på oktober och början på november lider säsongen mot sitt slut och vädret är kallare. Det går inte särskilt många charter hit, men du kan själv göra din egen charter genom att kombinera flyg och boende. Många restauranger har stängt, men eftersom Kreta ligger så långt söderut är inte risken lika stor att man stänger ner allt det turistiga. Du hittar mycket prisvärd shopping eftersom många butiker rear ut sina varor.

Temperatur dag: 20°C
Temperatur natt: 13°C


Miniguide Kreta

Se & göra på Kreta:
Knossos och Knossospalatset
Samariá Gorge - populär vandringsled
Gamla hamnen i Heraklion
Arkeologiska muséet
Snorkla
Limnoupolis vattenland
Besök en vingård, ex Boutari
Åk upp i bergen
Hyr bil eller vespa
Åk båt till ön Spinalonga
Gå på marknad

Shoppa:
Olivolja
Vin
Skinn på “Lädergatan” i Chania
Skor och kläder

Shoppingstäder:
Chania
Rethymnon
Heraklio

Trevliga stränder:
Elafonissi Beach - Kretas Maldiverna
Falassarna
Preveli Beach
Balos Bay
Vai - palmstrand
Kournassjön


Ta sig till Kreta

Det finns två flygplatser på Kreta. För att komma till västra sidan flyger du till Chania och för att komma till östra sidan flyger du till Heraklion. Transfern tar mellan tjugo minuter och två timmar.