Köpenhamn – internationell småstadskänsla

Linasthlm
Medlem sedan 2012, besökt 32 länder

Köpenhamn har en kontinental atmosfär som förtrollar. Här finns toppklassiga restauranger och bra shopping samtidigt som den har en småstadskänsla. Reseguidens medlem Lina, alias "Linasthlm", guidar till sina bästa tips i metropolen.
Publicerad 27 april 2012

Första gången jag var i Köpenhamn blev jag förtjust i den kontinentala atmosfären och den fantastiska maten, men då det mesta var stängt på grund av att det var nationaldag, har Köpenhamn lockat tillbaka mig för att upptäcka mer.

Som Danmark huvudstad och den stad i Norden som innehar flest stjärnor i den anrika Guide Michelin lockar Köpenhamn även med småstadskänsla trots den internationella atmosfären. Trendigt är bara förnamnet om man ser bortom maten till Köpenhamns utbud av mode, inredning och arkitektur. Så skippa de vanliga tipsen och häng istället med stadsdel för stadsdel och se vad du inte kan missa!
 

Norrebro

På en tidigare åkermark ligger nu ett av de hippaste områdena i Köpenhamn.  Ta lånecykeln och parkera utanför Norrebro brygghus (Ryesgade 3) . Med utsikt över bryggeriet i samma lokal, beställer du smörrebröd som serveras med en av alla de ölsorter som tillverkas i samma lokal. Att det är hög kvalitet råder ingen tvekan om när tvåstjärniga Mattias Dahlgrens matsal i Stockholm, serverar deras New York lager. Fortsätt därefter cykelturen till Bungalow (Ravnsborgsgade 17) och låt dig överväldigas av de underbara dansk-indiska mönstren på kuddar, lådor och textilier som butiken erbjuder. En kortare cykeltur tar dig sedan till Assistens Kirkegård (Kapelvej 4) där kändisar som HC Andersen och Sören Kierkegaard ligger begravda.
 

Vesterbro

Där prostitution och sexshoppar tidigare blomstrat (och ännu till viss del gör det) spirar dock mysiga caféer, klädbutiker med lokal design och prisvärda hotell. Lunch intas bäst i skyltfönstret på Le Le Take Away ( Vestebrogaede 56). Asiatisk billig mat när den är som bäst, avnjut den med en ekologisk ginger ale för en alkoholfri paus. Fortsätt sedan till Istedgaede till Rude (Istedgaede 112) och trängs med danska fashionistas i butiken som har en härlig blandning av vintage och nyproducerat, samt vackra accessoarer. Om man verkligen vill åt Köpenhamnkänslan rekommenderas en middag på Cofoco Restaurang (Abel Cathrins gaede 7) eller någon av deras andra prisvärda restauranger spridda över Köpenhamn. På Restaurang Cofoco bjuds du på danska smårätter ackompanjerat med goda viner i en avslappnad miljö en trappa ner. Av en slump har jag besökt Cofoco två gånger med tre års mellanrum och aldrig blivit besviken!
 

Indre by

Hjärtat av Köpenhamn med Ströget, universitetet och Kongens Nytorv. Börja dagen med frukost på Riccos (Studiestraede 29) där både lokalbefolkningen och mer eller mindre kända danskar, som modebloggerskorna från Anywho.dk, hänger. Ta en prisvärd Latte och en bolle(smörgås) med dansk ost och bege dig sedan mot Straedet, strax bakom det turistiga Ströget för mer unik shopping. Här trängs små trendiga inredningsaffärer med smyckesbutiker och dansk modedesign. Köp med en färgglad vas eller ett vackert armband från Gronlykke (Leaderstraede 3-5) eller en cool lampa i porslin från Liebe (Kompagnistraede 23).  Efter detta passar ett besök på coola Designmuseum Danmark (Bredgade 68) perfekt, låt sig inspireras av inredning och fotografi eller varför inte köpa en stilren souvenir från butiken? Kvällen avslutas sedan bäst i sann New York stil på en ”hidden bar”, Ruby (Nybrogade 10), med en välgjord cocktail i handen. Här vet man hur drinkar ska blandas trots att lokalen känns som ditt eget vardagsrum.  Överraska dig själv och låt bartendern välja drink efter dina preferenser! Avslappnat, coolt och väldigt Köpenhamn.
 

Annat smått och gott

På ön Amager i öst ligger Cafe Alma (Isafjordsgaede 5-7), ett mysigt och murrigt café som serverar en av Köpenhamns bästa bruncher. Amager erbjuder lugnare kvarter med vackra husfasader och stilrena fik.
 

Kastrup

Som bästa flygplatsen i norra Europa utmärker sig Kastrup jämfört med andra flygplatser. Här ska du inte vara ledsen om du kommer någon timme för tidigt, det finns gott om trevliga caféer, lyxiga butiker och bra taxfreeshopping. På populära Joe and the juice får du en färsk juice serverad av snyggt klädda servitörer till housemusik. Om en god latte i lugn och ro med utsikt över flygen istället lockar finns Lagekagehuset alldeles intill.  För ett sista inköp innan hemresan går du till Day Birger et Mikkelsen och spontanshoppar ett snyggt plagg som hemma kan påminna dig om din härliga helg i Köpenhamn.

Så tar du dig hit

Det går att ta sig till Köpenhamn med bil, båt, flyg eller tåg. Det går direkttåg till Köpenhamn från Göteborg för en billig penning. Om du flyger landar du på den internationella flygplatsen Kastrup. Därifrån tar du enkelt tunnelbanan in till centrum.


Flyg till Köpenhamn

Populära boenden i Köpenhamn