Karibiska vibbar i Puerto Rico

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: iStock
Foto: iStock
Foto: iStock
Foto: iStock
Pastellfärgade hus, vita stränder och en matkultur som är en mix av världens bästa köket är det som drar folk till Puerto Rico för första gången. När du sen blir förälskad i kulturen så kommer du att vilja återvända igen och igen.
Publicerad 17 augusti 2017

Öster om Dominikanska republiken ligger lilla Puerto Rico, en amerikansk koloni med självstyre som verkligen har satts på kartan det senaste året. Efter det att Justin Biebers sommardänga “Despacito” intog radiokanaler i hela världen har intresset för Puerto Rico ökat med 45% sedan förra året, enligt siffror från Hotels.com. Här är öns höjdpunkter för dig som vill till Karibien i vinter.

Old San Juan

Som i en tidskapsel kommer du att föras tillbaka till den spanska kolonialtiden i gamla staden i öns huvudstad San Juan. Old San Juan kan locka med över 500 historiska byggnader och kullerstensgator med färgstarka kolonialbyggnader från 1600-talet och 1700-talet. De bästa restauranger finns på gatan Fortaleza.

Missa inte heller andra landmärken som El Morro och La Fortaleza. Fortet El Morro tog 200 år att bygga och har spelat en viktig roll i landets historia. I San Juan finns även hotellområdet Isla Verde med allt du kan önska dig av en semesterort.

Drömstränder

Condado Beach är öns mest berömda strand. Detta är en populär strand med flera hotellresorter och mycket liv och rörelse. Hit kommer du för att träffa folk, dricka goda drinkar och ha kul. Familjens favorit blir snabbt Luquillo Beach som ligger öster om San Juan och har varma och långgrunt vatten och El Yunque National Rainforest i bakgrunden - som också är en av öns största attraktioner.

Det finns även en regnskog på Bahia Beach (väster om San Juan), som är en vacker, avlång strandlinje med långa, vajande kokospalmer. Stranden Rincon på västra sidan av ön är ett paradis för surfare. De vackraste stränderna i Puerto Rico hittas dock på de två små öarna Culebra och Vieques.

Utflykt till öarna Culebra och Vieques

Vieques ligger närmast huvudön Puerto Rico och är också den största av de två öarna. På Vieques finns bland annat de populära stränderna Sunday, Esperanza och Bioluminescent Mosquito Bay.

På den mindre ön Culebra, som ligger öster om Puerto Rico, kan du besöka Flamenco Beach som med sin mjuka finkorniga sand och turkosa vatten har utsetts till en av världens vackraste stränder. Hit flyger du på 30 minuter. Du kan också ta färjan ut till öarna, men det är bekvämare att flyga.

USAs enda tropiska regnskog

Tre fjärdedelar av Puerto Rico är täckt av skog och tropisk vegetation och regnskogen El Yunque är faktiskt den enda tropiska regnskogen i USA. Här hittar du en rik flora och fauna, och du kan utforska den själv eller med en lokal guide.

Norrsken under vattnet

Vill du ha en alldeles speciell kvällsutflykt kan du testa att paddla kajak på natten. Mikroskopisk plankton i vattnet skapar ett blå-grönt ljusshow under vattnet, som ett slags norrsken under vattnet när de vidrörs. En upplevelse du inte får missa!

Grottvandring

Över 220 grottor på mer än 16 km totalt genomborrar ön Puerto Rico. Du kan även hitta en ungdoms-källa det är möjligt att dricka ur. Detta är faktiskt det tredje största underjordiska grottsystem i världen. Det tar ungefär 1 timme och 20 minuter att köra från San Juan till ingången.

Mattraditioner

Puerto Ricos mattraditioner är en blandning av mexikanska, spanska, amerikanska och afrikanska. Några av de lokala delikatesser du bör prova när du är här är mofongo i alla sorter, lechon (långsamt rostad fläsk) och Arroz con pollo (ris med kyckling).

Praktisk info

Det finns ungefär 3,4 miljoner invånare i Puerto Rico, och valutan är dollar. Det bästa klimatet är från januari till juni. Det tar ungefär 16 timmar att flyga hit, inklusive en mellanlanding. I Puerto Rico tipsar man, precis som annars i USA, både på restauranger, spa, hotell och taxi osv.

Planera din resa på Reseguiden

Flyg till Puerto Rico
Hotell i Puerto Rico
Paketresor till Puerto Rico

Res till Karibien

Erbjudanden – Karibien