Kaféstaden Göteborgs elva bästa fik

Linae
Reseguiden, besökt 38 länder

Foto: iStock
Foto: Kalei Kaffe och mat
Foto: Fratelli Gridelli
Foto: Dreamstime
Har du tänkt dig en sväng till Sveriges kaféstad numero uno? Passa på, de här elva kaféerna i Göteborg blir snabbt favoriter!
Publicerad 2 maj 2017

Göteborg är utan tvivel kaféernas stad. Från att de första kaffehusen började dyka upp på 1770-talet har Göteborg blivit en av Sveriges kafétätaste städer med över 150 kaféer i stadskärnan. Fram tills för runt tjugo år sen var kaféerna av två olika typer: det var arbetarkaféerna som även serverade enklare husmanskost och det var konditorierna med kaffeservering och traditionella bakelser.

Göteborg har tagit den moderna kafékulturen till sitt hjärta

Den moderna kafékulturen från kontinenten öppnade för en ny syn på kaféerna, något som göteborgarna har tagit till sina hjärtan. Det fikas flitigt på varje hörn, där italienskt espressokaffe blandas med traditionella kanelbullar och smulpajer. Och stadens kaféer fungerar lika mycket som urbana, sociala oaser.

Här får du redaktionens kaféguide till Göteborgs elva bästa fik:


1. Kalei Kaffe och mat

Om du vill prova på spännande kaffesorter som är noggrant utvalda för dess speciella och delikata smak, då ska du besöka Kalei Kaffebar. I en gemytlig lokal i Göteborg serveras det handbryggt kaffe som köps direkt av kaffebönder från hela världen. Här finns också enkla, goda bakverk och de lagar grön mat med omsorg.
Var: Kyrkogatan 13

2. Bar Italia

Bar Italia känns klyschigt nog som ett litet stycke av Italien i Göteborg. Här har man inte fuskat med detaljerna. På Bar Italia råder en alledels unik kunskap och yrkesstolthet – och vet du inte skillnaden på en macchiato, meta-meta, eller siciliano är det bara att fråga om hjälp. “Jag vet alltid vad mina gäster vill ha” säger baristan med glimten i ögat. Och vilket kaffe! Gång på gång. Bar Italia blir snabbt en favorit. Hit är dessutom din hund välkommen att följa med. Öppet alla dagar i veckan.
Var: Prinsgatan 7

3. Café Biscotti

Majornas lysande caféstjärna. Här finns det en hantverksskicklig konditor som kan konsten att skapa små underverk där sött, syrligt, friskt och kryddigt möts. Goda bakverk tillsammans med en god kopp kaffe kan intas på den trevliga uteserveringen.
Var: Allmänna vägen 34

4. Bar Centro

Mitt i Göteborgs storstadspuls finner du det här hippa, italienska kaffehaket. Hit går man inte för att sitta och fika i timmar, utan för att njuta av den genuina stämningen och det goda kaffet. För att toppa upplevelsen, ta med ditt kaffe och bakverk ut på gatan och mingla med alla andra kaffeälskare. Kaféet har öppet alla dagar i veckan. Du kan också avnjuta naturviner och öl om kvällarna.
Var: Kyrkogatan 31

5. Brogyllen Konditori

På Västra Hamngatan ligger Göteborgs kanske mest klassiska konditori, Brogyllen. Trots ett litet pampigt förstaintryck med tunga kristallkronor och rejäl takhöjd är detta numera ett modernt konditori med en kreativ mix av bakelser med en kontinental touch och svenska klassiker. Här får du kaffe med påtår och beställer du te får du en hel kanna. Har du hund är den också välkommen hit. Då konditorit har mycket plats är det populärt bland barnvagnsföräldrar. Öppet till klockan 20 på vardagar.
Var: Västra Hamngatan 2

6. JOS Hälsocafé

JOS är den perfekta platsen för dig som vill bli inspirerad att äta nyttigt! Här hittar du goda sallader, färskpressade juicer och fika så som kaffe och RAW-food bakelser.
Du finner också trenden Acai-bowls som toppas med frukt, nötter och bär.
Var: Lilla Kyrkogatan 3

7. Kafé Magasinet

Göteborgs gamla hamnkvarter på Långgatorna har blivit en trendig restaurang- och barhub. Kafé Magasinet i Auktionsverkets före detta lokaler på Tredje långgatan serverar allt från kaffe och frukost till pizza och vin under sina generösa öppettider. Kafé Magasinet är KRAV-certifierat, dess espressokaffe är rättvisemärkt och ekologiskt, liksom en stor del av kaféets matutbud.
Var: Tredje Långgatan 9

8. Kafé Husaren

Om du hellre föredrar ett traditionellt och lite mysigare kafé, och om du vill uppleva Göteborgs största bakverk, är det till Husaren du ska bege dig. Gigantiska kanelbullar (som sägs vara världens största), cookies som är större än assietten de serveras på och chokladbollar stora som en knytnäve, lämnar ingen oberörd. Dessutom har Husarens kladdkaka rykte om sig för att vara Göteborgs godaste. Sommartid kan du njuta av bakverken på uteserveringen. Öppet till klockan 20 på vardagar.
Var: Haga Nygata 28

9. Doppio

Det är lätt att missa det här lilla smultronstället, men gör för allt i världen inte det. Om du är kaffeälskare är ett besök hit ett måste. Den internationella känslan är äkta då ägaren kommer från Australien och baristorna från olika delar av världen. Här kan de verkligen sitt kaffe och det märks att personalen brinner för det de gör. Förutom bra kaffe, till humana priser, kan du njuta av en god frukost, goda mackor och annat smått och gott. En rolig detalj är en stor svart griffeltavla där kunderna skriver upp hur mycket pengar de har tillgodo. Om solen skiner är det nästan alltid fullt på bänken utanför, där du har bra koll på vad som händer på en av Göteborgs bästa gator, Linnégatan. Öppet varje dag.
Var: Linnégatan 7

10. da Matteo

da Matteo har blivit en av göteborgarnas absoluta favoriter. Från början startade espressobaren i en liten lokal i mysiga Victoriapassagen och fick snabbt en stampublik av kaffemedvetna gäster. Baren var så liten, att man ofta fick hålla till utanför lokalen med sin rykande kopp java. Idag finns da Matteo på fyra platser i centrum och man har ett eget rosteri och ett bageri specialiserat på surdeg. Ägarna vill förenkla det populära begreppet “latte” och vill gärna att du kommer in och beställer en espresso med skummad mjölk, liten, mellanstor eller stor.
Var: Victoriapassagen – Södra Larmgatan 14, Magasinsgatan 17A, Vallgatan 5, Sprängkullsgatan 10A

11. Fratelli Gridelli

Syskonen Liza och Tommie Gridelli bjuder på italiensk frukost, lunch och en hel butik fylld med italienska delikatesser. Något som varmt rekommenderas är deras brunch som serveras mån-lör, helt fantastiskt god! De brukar också med jämna mellanrum anordna afterwork och vinkvällar. Vill du ha catering går det också att ordna
Var: Tegnérsgatan 26

Det är inte lätt att välja ut elva fik i denna kaféstad, här kommer andra bra alternativ:

 • Kafé Vanilj, Kyrkogatan 38
 • Lasse-Maja, Långedragsvägen 134, Västra Frölunda
 • Cum Pane, Mariagatan 17 och Kobbarnas väg 4
 • Le Petit Café, Haga Nygata 2
 • Mahogny, Gibraltargatan 4
 • Cafe Overlock, Österlyckan 3, Utby
 • Antikhallarna, Västra Hamngatan 6
 • Rosenkaféet, Slussgatan 1, Trädgårdsföreningen (säsongsöppet)
 • Café Hängmattan, Karljohansgatan 16
 • Bertilssons stuga, Delsjökärrvägen 26, Delsjön
 • Grk café och deli, Linnegatan 60
 • Alvar & Ivar Surdegsbageri, Kastellgatan 11
 • Baka Stenungsbageri, Barken Storegrunds Gata 16
 • Café Egg & Milk, Övre Husargatan 23
 • Ethel´s, Linnégatan 72


Planera din hemester på Reseguiden

Jämför alla hotell i Sverige
Weekendpaket och andra erbjudanden i Sverige
Läs mer tips & guider om Sverige

Bra erbjudanden i Sverige