– Jag åkte på en historisk resa till Israel

Travelfun
Medlem sedan 2006, besökt 30 länder

Foto: travelfun, medlem sedan 2006
Foto: travelfun, medlem sedan 2006
Foto: travelfun, medlem sedan 2006
Var med om imponerande historiska och religiösa monument och sköna bad i en fascinerande omgivning.
Publicerad 24 december 2009

Är man intresserad av historiska och betydelsefulla platser är Israel det perfekta landet att åka till. Israel är också lätt att kombinera med sol och bad, då landet mynnar till både Medelhavet, Röda havet och Döda havet.

Från Tel Aviv till döda havet genom Negevöknen

Döda havet ligger cirka 400 meter under havsytan (den lägsta platsen på jorden). När vi kommer ner till stranden är solen fortfarande uppe, och vi lägger oss varsamt på rygg. Sedan flyter vi som korkar. Det är svårt, nästan omöjligt, att pressa ner benen för att ställa sig rakt på saltkristallerna på botten. Det skall vara riktigt hälsosamt att bada här.

Nästa morgon – uppe med tuppen

Nästa morgon går vi upp tidigt för att, efter cirka 45 minuter i bilen, komma fram till Masada, en fästning belägen på ett nära 400 meter högt platåberg, mitt i Negevöknen. Härifrån är det en otroligt vacker utsikt över döda havet och Jordanien. Man kan välja att gå upp på berget till fots, eller åka upp med linbanan som går ungefär var femtonde minut.

Masada – cirka 2100 år tillbaka i tiden

Herodes den store lät bygga ett palats på berget. Masada erövrades senare av romarna cirka år 66 efter Kristus, efter flera års hårt försvar av den judiska grupperingen seloterna. Enligt den traditionella historieskrivningen valde de att begå kollektivt självmord, så de inte skulle bli slavar åt romarna. Det finns även en film om detta, ”Masada - den tragiska triumfen” som skildrar romarnas belägring av fästningen.

Jerusalem – religiös och helig

Jag har aldrig skådat så många olika religiösa människor på ett och samma ställe samtidigt. När jag äntrar de små gatorna i den gamla stadsdelen känns det som om jag åker 3000 år tillbaka i tiden. Jerusalem som är en av de äldsta städerna i världen, är också den heligaste staden för världens judar och har även stor religiös betydelse för kristna. Staden räknas dessutom som den tredje heligaste staden inom islam.

Även om jag själv inte är så vidare religiös av mig så finns det här en mängd platser av religiös betydelse som är värda ett besök minst en gång i livet. Vi besökte bland annat klagomuren och den heliga gravens kyrka. Framme vid klagomuren mässade och bad man. Jag skrev faktiskt ihop en liten önskan på en lapp, som nu är stoppad i muren. Sedan går vi baklänges från muren för att inte vända den ryggen, och lämnar denna historiska och religiösa plat, men hoppas på att få komma tillbaka till Israel. Om inte annat för de goda oliverna…

Följ resan dag för dag här.

För mer information om resan, gå till Kristins profil: Travelfun.

Släpp loss reseskribenten i dig!
Gillar du att skriva och vill dela med dig av en speciell resa eller upplevelse? Tveka inte att höra av dig till oss med en kortfattad beskrivning av din artikelidé! Maila till oss på redaktion@reseguiden.se så får du mer information om hur du ska gå till väga. Publicerade artiklar belönas med presentkort från Bokus.

Allt om Israel här.

Flyg från Stockholm

Hotell i Israel från 3 stjärnor