Publicerad 13 maj 2019

Tel Aviv är Israel näst största stad, strax efter huvudstaden Jerusalem. Som en ny frisk vind bland weekenddestinationerna har det trendiga Tel Aviv etablerat sig och kallas inte för inte “New Barcelona” eller “Mellanösterns Miami”. Här får du en spännande blandning av moderna mattrender, pulserande nöjesliv, livliga marknader, vackra byggnader som vittnar om en lång historia och långa sandstränder. Temperaturen går ner till runt 18 grader på vintern och ligger på 30 graders strecket under sommarmånaderna. Här är sex skäl att besöka kontrasterna i Tel Aviv.

En mil lång sandstrand

Tel Avivs milslånga sandstrand är ett bra alternativ till Barcelona och med sommar året runt är detta det perfekta resmålet för dig som vill kombinera storstadsliv med strandliv. Den långa stranden är uppdelad i 16 olika avsnitt, där varje del har sin personlighet - du kommer garanterat att hitta din favorit.

Vill du surfa dygnet runt? Vid “Hilton beach” finns ett speciellt ljussystem som gör det möjligt för surfare att surfa även när solen har gått ner. Är du vind- eller kite-surfare ska du ta dig till “Aviv beach”, beachvolleyboll spelas på “Gordon Beach” och ”Nordau beach” är till för de religiösa som vill bada ostört. Strandpromenaden Tayelet ringlar sig hela vägen mellan stranden och staden, från Gamla Jaffa-distriktet upp till den gamla hamnen i Tel Aviv. Strosa eller hyr en cykel och utforska hela eller delar av sträckan.

Kulinariska och veganska Tel Aviv

Israel har sina mattraditioner i Mellanöstern, med hummus och falafel som signum. Mezeen (Mellanöstern tapas) är en av de saker du bör passa på att njuta av. I Tel Aviv hittar du smaker från hela världen i stadens trendigaste restauranger. Om du är en riktig matälskare, är Mashya-restaurangen på boutiquehotellet Mendeli Street Hotel en speciell upplevelse. Här får du spännande ingredienser inspirerade av Medelhavet serverade på vackert designade keramikfat. Är du vegetarian eller vegan? Tel Aviv har blivit utsedd till den mest veganvänliga storstaden. Här finns flest veganska restauranger i världen. Kolla in Anasatasia, Nanuchka, Dosa Bar, Green Cat och Bana Pizza för utsökta gröna alternativ.

Hippa kvarter

Tel Aviv består av knappt hundra olika småstadskvarter, varav några är extra spännande.

Florentin är Tel Avivs svar på Soho i New York och kanske det mest trendiga kvarteret i Tel Aviv för tillfället. Här hittar du gamla industribyggnader med loftlägenheter, små designbutiker, kreativa själar, graffitikonst på väggarna och en stor del av det häftiga nattlivet.

Neve Tzedek är Tel Avivs första judiska kvarter, där författare och artister bosatte sig i slutet av 1800-talet. Idag är det en mysig stadsdel med smågator fyllda av hantverks- och nischaffärer, gallerier och restauranger.

White City är som namnet antyder ett område där de flesta byggnader är vitmålade. Här hittar du byggnader i den tyska (och i år, 2019, jubilerande) Bauhaus-stilen. Tel Aviv är faktiskt den stad i världen med de flesta byggnaderna i Bauhaus-stilen och det har satt området på UNESCO:s världsarvslista. Njut av arkitekturen längs den vackra Rothschild-boulevarden.

Se solen gå ner från stadens roof top bars

Tel Avivs takterrasser är perfekta för att ta en drink och smaka på lokala smårätter efter en lång dag. Suramare takterrass är lite dold och det sägs att även om du har adressen kan det vara svårt att hitta - vilket gör det till en av stadens gömda pärlor. Här hittar du en frodig oas med en blandning av träd och grönska, barstolar av trä och rustik interiör. Sänk axlarna och njut av Tel Avivs skyline.

Intill Nahalat Binyamin (stadens stora lokala konst- och hantverksmarknad) hittar du takterrassen The Prince, med avslappnad social atmosfär, noggrant utvalda möbler och skön musik. Takterassen Speakeasy i Rothschild är definitivt värd att besöka - en chic, urban pärla med hängande ljusslingor och en spännande cocktailmeny som ger dig en känslan av downtown Manhattan.

Cocktails & kaffe

Om du letar efter en helt unik cocktailmeny, gå till Bellboy Cocktail Bar, som tar cocktailen till en helt ny nivå. De har också en matmeny och en brunch som är utöver det vanliga. En annan spännande cocktailbar är Double Standard, som presenterar sina drycker i kreativa former och har egen cocktailleverans om du vill ha en drink på stranden. Bland caféerna i Tel Aviv finns det en handfull äkta kaffespecialister. Nahat Café är en av dem - en samlingspunkt för alla som älskar kaffebönor.

Utflykter

Lockar det med en spapaus i värmen? Bara 1,5 timmar från Tel Aviv ligger Döda havet. Det fungerar som ett stort spa beläget på världens lägsta punkt, 400 meter under havsnivån. Med en salthalt av 35 procent flyter du fint på havsytan medan den höga koncentrationen av mineraler i vattnet gör din hud gott.

Om du hellre vill ägna dig åt den gamla kulturen och historien ska du bege dig till Jerusalem. Färgglada basarer i Gamla stan och den berömda Klagomuren, som enligt judisk tro måste vara platsen på jorden där du är närmast gudomen är två måsten. Det tar bara en timma med buss från Tel Aviv till Jerusalem. Bra vägar och många avgångar gör den till en enkel utflykt.

Bra att veta innan du reser

Detta är en fredlig och modern stad. Tel Aviv är känd för sin HBT-vänliga inställning och har en stor, färgstark Pride-parade som lockar tiotusentals turister varje år. Israel är som känt i konflikt med Palestina, men i Tel Aviv kommer du knappast att märka något av denna konflikt. Säkerheten på flygplatsen, tåg- och busstationerna är hög. Kontrollera alltid lokala reseanvisningar på UD innan avresa för mer information.

Praktisk information

Som svensk medborgare behöver du inte visum för att resa till Tel Aviv. Huvudspråken är hebreiska och arabiska, men engelska fungerar mycket bra. Staden är +1 timme före Sverige och valutan kallas shekel. Du kan betala med kort på de flesta ställen, men ha alltid lite kontanter tillgängligt. Du kan dricka kranvattnet, även om det kan smaka lite klor. Stickkontakten är densamma som i Sverige och Wifi finns på de flesta ställen, men kan ibland vara långsammare än vad vi är vana vid.

Resa till Tel Aviv

Flera researrangörer har nyligen fått upp ögonen för Tel Aviv. TripX, Airtours, Ving och Apollo är bland dem som idag erbjuder paketresor till denna spännande stad. Direktflyg med Norwegian från Stockholm tar dig direkt till Tel Aviv tre gånger i veckan (5 timmars resa) och från Köpenhamn två gånger i veckan. Åk tåg från flygplatsen in till city, vilket kostar ca. 35 kr. I själva Tel Aviv kan du komma runt med buss, cykel eller elektrisk scooter. Att hyra en bil här är billigt och vägnätet mellan städerna är i gott skick.

Hitta din resa till Tel Aviv på Reseguiden

Paketresor till Tel Aviv
Flyg till Tel Aviv
Hitta hotell i Tel Aviv