Publicerad 16 november 2011

Banan byggdes mellan 1909 och 1939 och används sedan 1994 för turisttrafik under sommartid och för godstransporter resten av året. Resan startar i Kristinehamn vid Vänerns strand, går upp genom Bergslagen i Värmland och in i Dalarna till Mora. Denna första del görs med buss, eftersom en del av järnvägen inte är i bruk längre. Från Mora åker man med tåget genom Finnmarken, in i Härjedalen och Hälsingland och så genom Jämtland med utsikt över Storsjön, där kanske Storsjöodjuret dyker upp. I Östersund är det alltid övernattning innan den norra delen av resan påbörjas. Här går resan vidare genom Jämtland, in i Ångermanland och sist in i Lappland, genom milsvida skogar, över forsande älvar och vidsträckta myrmarker där världsarvet Laponia breder ut sig, innan resan avslutas i Gällivare med midnattssolen strålande över bergen.

Inlandsbanan kan du åka i sin helhet, 130 mil, från söder till norr eller tvärtom, eller påbörja resan vid vilken annan station som helst efter banan. Du kan lika väl välja bara en kortare sträcka eller en dagstur, allt efter dina egna önskemål. Från Inlandsbanan kan du nå fjällvärlden via det otal med bussar som finns. Väljer du att köpa ett Inlandsbanekort – tågluffarkort som gäller i 2 veckor, så åker du gratis med alla fjällbussarna.

Tåget

På Inlandsbanan åker du med ”bussar” från slutet av 1970-talet eller början av 1980-talet. De har en speciell atmosfär med lite retrokänsla. Här har du som resenär möjlighet att röra dig fritt i vagnen, besöka förarhytten och ta ett samtal med föraren. Heta sommardagar luftkonditioneras vagnen via fönstren och du kan känna den förföriska doften av nyslaget hö eller nysågat timmer.

Här finns ingen stress och som resenär får du hela tiden information om de platser och miljöer som passerar revy utanför fönstren eller om intressanta människoöden från trakten. Tågvärden finns för din skull och svarar gärna på frågor och guidar utifrån personlighet och intresse. Kanske stämmer han eller hon plötsligt upp en sång. Även lokförarna delar mer än gärna med sig av både kunskap och erfarenhet. Därför blir varje resa en unik upplevelse.

Naturen

Med öppna sinnen kan du få uppleva de mest förunderliga ting: en björnhona med ungar på spåret, Näcken som spelar vid en norrländsk fors, spelmän, som under Orsayran, äntrar tåget., turister, som mitt ute i ingenstans, vill kliva av eller på tåget. Här finns tid att stanna till och titta på djur och natur, höra forsens brus, kanske plocka några nävar hjortron och se midnattssolens sken breda ut sig över fjällvärlden. Oavsett vilka intressen du har finns alltid något, och det fina med att resa med Inlandsbanan är att du själv kan sätta ihop precis den resa du själv önskar – kort eller lång – om du inte bokar ett färdigt paket.

Maten

För att göra resan bekväm finns flera fika- och matställen, där du intar förbeställd lunch eller middag eller tar en fika. På de flesta ställen är det lokala specialiteter som serveras till exempel jämtländska stutar (tunnbrödssmörgås med skinka eller getmese), palt, sovas (renkött), rökt lax, våfflor med hjortronsylt osv. Naturligtvis kan du även ha med egen matsäck om du skulle föredra det.

Övernattning

Väljer du att köpa en paketresa ingår övernattning på bra hotell på de olika resmålen. Annars kan du själv välja de alternativ du önskar, allt från vildcamping till finaste hotellstandard. Tågvärdarna kan ge bra rekommendationer om du inte förhandsbokat ditt boende.

Några intressanta platser

1. Fågelsjö Gammelgård ”Bortom Åa” får du inte missa. Den ligger några mil söder om Sveg. Vid den nerlagda stationen stannar tåget på nervägen för fika. Men ta ett längre stopp här och besök Gammelgården som lämnades på julaftonen 1904, fullt utrustad, när familjen flyttade in i det nybyggda Amerikahuset. Här finns möjlighet till guidade turer dagligen och även övernattningsmöjligheter. I området finns även några stenåldersboplatser och delar av fynden visas i Gammelgården.

2. I Östersund, huvudstad i republiken Jämtland, kan du besöka Jamtli med största friluftsmuseet norr om Skansen. Bland de fasta inomhusutställningarna får du inte missa den om Överhogdalsbonaden vilken har en fascinerande historia. Petterson-Bergers Sommarhagen på Frösön är värd ett besök. Fina cykelleder med kartor och utflyktstips finns för den som själv vill utforska området. Och passa på att njuta av det Jämtländska köket med alla sina lokalproducerade råvaror och delikatesser.

3. Dorotea, en liten ort i södra Lappland, kan i sin kyrka stoltsera med två skulpturer av Carl Milles. Låt dig sedan frapperas av den enorma skulpturgruppen i kapellet intill kyrkan. Skulpturen, gjord av norrmannen Björn Martinius, föreställande Nattvarden – Jesu sista måltid tillsammans med sina lärjungar, är i full skala.

4. Båtsuoj, en samisk turistanläggning, där du långt från stadens stress kan njuta av den norrländska stillheten, ta del av den samiska kulturen och traditionerna och lära dig mer om hur man lever som renskötande samer. Hos familjen Svensson sover du i kåtor, på renskinn intill en sprakande eld, vid en vacker liten sjö. För att komma hit stannar du på stationen i Slagnäs där en buss väntar.

5. Gällivare, sista anhalten på resan, där många väljer att åka vidare till Norge och kanske ta en tur med Hurtigrutten. Varje kväll under högsäsongen kan du ta Midnattssolsbussen upp till Dundret för att uppleva den ljusa sommarnatten med de vidsträckta vyerna in över fjällvärlden och se solen som aldrig går ner. På dagen kan du ta en guidad tur ner till järngruvan i Malmberget eller en tur till Aitik, Sveriges största gruva och Europa största koppardagbrott. Där kan du bese de största grävmaskiner som finns och malmtruckarna som är av kolossalformat.