I Riccione finns det något för alla

Emilia25
Medlem sedan 2012, besökt 14 länder

Foto: emilia25, medlem sedan 2012
Riccione finner man i nordöstra Italien, i regionen Emilia-Romagna. Reseguidens medlem Emilia, alias "Emilia25" har besökt staden två gånger, både med sin familj och på språkkurs. Här guidar hon oss till sina favoriter.
Publicerad 12 mars 2012

När jag tänker på Riccione får jag ett leende på läpparna. Kanske är det den genuint varma atmosfären eller de fantastiska stränderna som aldrig slutar överaska med sina bekvämligheter. Eller kan det bara vara den förföriskt goda glassen som finns i alla möjliga smaker? Staden har i alla fall en perfekt kombination av fina stränder, trevligt folk, bra kommunikationer och mysiga gator med inbjudande caféer.

Stranden

Självklart handlar Riccione om sin oändligt långa strand som sträcker sig längst den italienska kusten. Stranden är indelad och numrerad och varje strand har sitt unika turistparadis. Där finns rutschkanor, lekhus, kanoter, barer, restauranger, prydligt uppradade solstolar och parasoll bara för att nämna några. Du kan välja strand efter humör. Det finns underhållning både för de stora som de små med bland annat barnsång och beachvolleyboll. Den perfekta brännan får du under springturen längst strandkanten, helst utan skor för att få den rätta känslan. Stranden lockar även på kvällen då den passar utmärkt för långa romantiska månskenspromenader. Det kostar runt 4 euro att hyra en solstol per dag och det blir oftast billigare ju fler dagar man hyr. Det finns även gratisstränder men de kan ligga med långa mellanrum.

Nöjespark

Skansen och Gröna lund kan slänga sig i väggen för här finns en park som verkligen har tänkt på allt. En utomhuspark som börjar med en tur in i ett Darwin inspirerat terrarium med riktiga krokodiler och verklighetstrogna dinosaurier. Är man mer för de snällare djuren finns en bondgård längre bort där det även ha teaterföreställningar som kan roa barnen även om de inte förstår italienska. Därefter kan man gå på delfinshow som är den största i Europa, där 12 delfiner gör sitt yttersta för att imponera på publiken. Blev man inte nedstänkt av delfinerna så kan man gå vidare till vattenparken där stora rutschkanor och kanaler med vattensprutande båtar befinner sig. Dock kostar det extra att ta en tur i båten. I entrépriset ingår även en biljett till en 3D-film med naturtema på Oltremare. Jag var så imponerad efter min vistelse på Oltremare och det bästa är om man inte hann göra allt man ville kan man komma tillbaka dagen efter gratis. För att komma till Oltremare tar ni buss 42 eller 45, orange bussbiljett, och glöm inte att köpa biljetten innan ni åker vilket ni köper i en “Tabaccheria”.

Restauranger

När det blivit tid för middag är det bara att ta sig en gata upp från stranden så har man hamnat på “restaurangvägen”, Viale Dante Alighieri. Du kan inte komma fel för det verkar vara en norm att vid middagstid lämna hemmet och ta en promenad längst den här vägen, både för vuxna och barn. Jag måste rekommendera den tunna kycklingen som jag åt på “Pizzeria Esrada”, den var så perfekt krispig. Efter magarna är mättade och kanske kompletterade med en och annan glass så startar nattlivet. Vissa går för att ta en liten espresso på ett fik medan andra besöker olika diskotek som det finns många av.

Utflyktsmål och shopping

När du ändå är utomlands, varför inte besöka ett land till? San Marino ligger bara ca tre mil från Riccione med “Bonneli buss” som man bokar i förväg. Bussen skjutsar upp dig längst den smalaste och brantaste vägen i landet för att sedan vara högst uppe på berget, Titano, San Marinos center. Utsikten därifrån är makalös och det är obligatorisk att få svindel. Väl uppe finns det fullt av souveniraffärer och restauranger så man ska orka ta sig runt hela borgen som staden består av. Bra promenadskor och kamera kommer är nödvändigt. Om du hoppar på buss 11 som går var tionde minut från “Viale Gabriele D'Annunzio” så kommer ni efter en kvart till Rimini, som jag kallar Ricciones kusin. Där finns det ännu fler stränder med hur mycket underhållning som helst. Är man istället sugen på att utöka garderoben går det under helgerna en direktbuss från Rimini till ett enormt shopping center, Le Befane. Där finns förutom runt 90 affärer även ett tiotal restauranger och en biograf. Jag blev chockad över hur stora salongerna i biografen var, inte långt ifrån storleken av en fotbollsplan. Längtar man efter kultur kan man ta sig till kärnan av Rimini där det finns över 2000 års historia, däribland Augustusbågen från år 27 före Kristus som man passerar vid ingången till staden. Man känner sig som en riktig italienare när man dricker sitt kaffe bredvid en avbild av Julius Ceasar.

Så tar du dig runt

Lokalbussen eller hyrbil.

Så tar du dig hit

SAS har direktflyg till Bologna och därifrån tar du dig smidigt med hyrbil.

Psst! Bra tips…

Ett bra tips är att köpa bussbiljett innan man går på bussen och de kan man köpa i de små tidningskioskerna, “Tabaccheria” som känns igen på skylten med stort “T”. Det kan även vara smart att välja hotell som har en deal med någon av stränderna så det ingår solstolar i hotellpriset eftersom det kan lätt bli dyrt.

Flyg till Bologna

Populära boenden i Riccione

Riccione Adriatiska Rivieran, Europa

Barnvänligt
Nöjesliv
Nattliv
Sol & bad
Sandstrand