Hurghada vs. Sharm el Sheikh

Yael
Reseguiden, besökt 19 länder

Bild: Eric Gevaert
Foto: tima, medlem sedan 2006
Foto: tima, medlem sedan 2006
Foto: tobbeti, medlem sedan 2006
I de egyptiska badorterna kan du kombinera två skilda världar; den färgsprakande undervattensvärlden och det storslagna ökenlandskapet. Här jämför vi vad Hurghada och Sharm el Sheik har att erbjuda.
Publicerad 21 september 2009

På mindre än sex timmars flygtid kan du nå Röda Havet och ett korallrev som enligt många anses vara ett av de vackraste i världen. Förutom ett fantastiskt dykparadis erbjuder Sharm el Sheikh och Hurghada garanterad sol och värme, exotiska basarer och marknader samt en massa spännande utflykter.

Sharm el Sheikh

Staden
Den mest genuina egyptiska känslan kan du få i stadsdelen Old Market, som är den ursprungliga delen av Sharm el Sheikh. De flesta hotellen ligger dock i Naama Bay, vilket är det större turistområdet. Här ligger mängder av välordnade restauranger och strandkaféer på rad, där du kan njuta av gott kaffe bland orientaliska sittpuffar och doften av vattenpipornas äppeltobak.

Bad och dyk
Belägen på Sinaihalvöns sydspets, erbjuder Sharm el Sheik ett av världens klaraste vatten och en artrikedom som lockar dykentusiaster från hela världen. 20 kilometer österut ligger nationalparken Ras Muhammed, som är mycket välkänd bland dykare och har ett av de mest välbevarade marina ekosystemen i världen. Den mer närliggande udden Ras um Sid erbjuder en fantastisk korallvägg och vill du stanna vid Naama Bay, finns istället vita och barnvänliga sandstränder med lättillgängliga korallrev alldeles intill.

Utflykter
Populära utflykter på Sinaihalvön är bland annat att nattetid bestiga Sinaiberget, där Moses enligt traditionen tog emot de tio budorden. Vid bergets fot kan du även besöka Katarinaklostret, som är en pilgrimsdestination från 500-talet. Cirka 80 kilometer nordost om Sharm el Sheik ligger den forna beduinbyn Dahab, som i dag är ett avslappnat tillhåll för hippies och backpackers. Det är även ett mindre mecka för dykare på grund av det världsberömda, cirkelformade korallrevet Blue Hole.

Hurghada

Staden
Jämfört med Sharm el Sheik är Hurghada lite mindre välplanerad och lite mer charmigt stökig. Här finns en större bofast befolkning, vilket ger en bättre känsla av en riktig stad. I området Sakkala, söder om ursprungsbyn Al Dahar, finns butiker och restauranger belägna längs en trafikerad gata. Längre söderut sträcker sig moderna hotellkomplex med privata stränder så långt ögat kan nå.

Bad och dyk
De flesta av Hurghadas stränder är långgrunda och barnvänliga med ett utmärkt läge för snorkling och dykning i Röda Havets vatten. Bland annat hittar du de mycket vackert belägna stränderna Magawish och Arabia, vilka båda har gyllengul, grovkornig sand. Vattensporter såsom segling, vindsurfing och vattenskidor har även stor dominans.

Utflykter
Hurghadas läge vid Röda havets västra strand utgör en perfekt utgångspunkt för utflykter till Karnaktemplet i Luxor, Konungarnas dal samt även Kairo och pyramiderna om du känner för en längre bussresa. Ökensafaris med jeepar, kamelridnig och besök i beduinläger är även vanliga. Cirka 20 kilometer norr om Hurghada ligger den nybyggda och barnvänliga resorten El Gouna, som kallas Egypten Venedig på grund av dess många laguner och kanaler. Här finns exempelvis många bra golfbanor.


Bra att veta om Egypten

Antal invånare: Cirka 76 miljoner invånare
Flygtid: Omkring 6 timmar
Lokal tid: 1 timme + (Egypten ändrar till vinter- och sommartid på andra datum än oss, glöm inte dubbelkolla)
Språk: Arabiska men engelska funkar ofta
Valuta: Egyptiska pund EGP 100 SEK= 72 EGP (2009-09-18)
Strömstyrka: 220 V
Dricksvatten: Buteljerat vatten rekommenderas!


Allt om Egypten på ett ställe


Flyg till Egypten
Hotell i badorternaSista minuten till Egypten