Hur lång är flygresan?

Stine
Reseguiden, besökt 19 länder

Foto: iStock
Du vet när du ska resa och hur länge du kan tänka dig att flyga. Och vart kommer du då? Här är vår stora översikt över chartervärldens flygtider.
Publicerad 4 december 2018

Vi visar vägen ut i chartervärlden, och hjälper dig att välja resmål efter hur lång tid det tar att flyga dit. Vi har baserat tiderna på att du reser från Stockholm, reser du från en annan plats i Sverige får du lägga till eller eventuellt dra bort cirka en timme, lite beroende på vart du åker ifrån. Reser du med reguljärflyg tar det oftast lite längre tid, då man nästan alltid måste mellanlanda någonstans.

Flygresa på mindre än tre timmar

På sommaren kommer du till solen på mindre än tre timmar, till bland annat Venetos flygplats i Italien. Här kan du spendera semestern på vackra Lido di Jesolo eller Caorle. En annan vacker plats som du kommer till på mindre än tre timmar är staden Split i Kroatien. Flyger du bara en liten stund till kommer du till grannlandet Montenegro som lockar med vackra sandstränder och en väldigt låg prisnivå. Även Bulgariens badort Sunny Beach, som är populär bland ungdomar, når du med direktflyg på mindre än tre timmar. Den som söker efter lyx och flärd rekommenderas åka till Nice, som under sommarmånaderna bjuder på temperaturer upp mot 25 grader.
- Italien, Split, Montenegro, Sunny Beach, Nice.

Flygresa på mellan tre och fyra timmar

På mellan tre och fyra timmar kommer du till stora delar av den grekiska övärlden, inkluderat favoriter som Rhodos och Santorini. En annan pärla är romantiska Parga som ligger på det grekiska fastlandet. Älskar du stränder ska du sikta in dig på ön Zakynthos som dessutom lockar med alla sina sköldpaddor. Även de spanska favoriterna ligger inom räckhåll, ett exempel är populära Mallorca som har några av Medelhavet bästa stränder, fantastisk mat och bra shopping. Med en flygresa mellan tre och fyra timmar kommer du också till Barcelona, staden som bjuder på både sol, strand och storstadspuls.
- Rhodos, Santorini, Parga, Zakynthos, Mallorca, Barcelona.

Flygresa på mellan fyra och fem timmar

Flyger du lite längre än fyra timmar så kommer du till alla de resmål i Medelhavet som har en lång säsong och som kan locka med sommartemperaturer från april till november. Kortast är flygtiden till Kreta. Några minuter till på flyget och du är i Turkiet och du har du en hel del semesterorter att välja mellan. Älskar du Grekland och vill se de absolut vackraste öarna ska du resa till bland annat Karpathos. Längst bort i Medelhavet, från Sverige, ligger Cypern och hit tar flygresan strax över fyra timmar.
- Kreta, Turkiet, Karpathos, Cypern.

Flygresa på mellan fem och sex timmar

Här följer charterdestinationer som man kan resa till hela året. Alla Kanarieöar är helårsdestinationer, och kortast flygtur är det till Lanzarote och Fuerteventura. Lägger du till några minuter kommer du till både Gran Canaria och Teneriffa. Egypten är också ett land inom den här gränsen som har mycket att erbjuda. Till Hurghada tar det 5 timmar och 30 minuter att flyga och då kan du välja att bo i själva Hurghada eller kanske i det flotta all inclusive-området El Gouna. Lite mer exotiskt blir det om du reser till Jordanien, som har visat sig bli en kaxig uppstickare. Hit flyger du på cirka fem timmar och 30 minuter.
- Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria, Teneriffa, Egypten, Jordanien.

Flygresa på mellan åtta och tio timmar

På vintern behöver man oftast flyga lite längre bort och då blir också möjligheterna för att uppleva något speciellt mycket större. På bara strax över 8 timmar (i vissa fall 7) kommer du till Förenade Arabemiraten och kan välja mellan resmål som Dubai, Ras al Khaimah och Fujairah Beach. Här kan du bada i kristallklart vatten, bo på fina all inclusive-hotell och inte minst shoppa loss i köpcenter som har allt mellan himmel och jord. Flyger du några timmar till, närmare bestämt cirka två timmar till, kommer du till Thailand huvudstad Bangkok. Härifrån tar du dig dig lätt vidare till de thailändska semesterparadisen som Hua Hin och Rayongkusten som båda ligger på fastlandet, eller några av öarna i Siamgulfen som till exempel Koh Tao och Koh Samet. Ett annat resmål som har blivit populärt är Kap Verde som ligger utanför Afrikas västkust, och hit tar du dig på cirka åtta timmar och 15 minuter.
- Dubai, Thailand, Kap Verde.

Flygresa på mellan tio och tolv timmar

Ett otroligt populärt resmål är Mexiko och Riviera Maya, och hit tar du dig på cirka 12 timmar. På hemresan brukar det dock ta endast cirka 10 timmar då man får hjälp av lite medvind. Det är det perfekta resmålet för alla, och här består semestern av de bästa stränderna, turkost hav, historiska utflykter och närkontakt med exotiska djur och inte minst – fantastisk mat. Många vill också resa på en all inclusive-resa och då är Dominikanska Republiken ett bra val, resan hit tar cirka 12 timmar. Ett annat resmål som alla borde uppleva en gång i livet är Kuba och hit flyger du på cirka 11 timmar. Älskar du Thailand över allt på jorden, som så många andra svenskar, kommer du till favoriten Phuket på cirka 10 timmar och 45 minuter och Krabis spännande övärld på ungefär samma tid. Även exotiska Vietnam kan man nå på under tolv timmar, hit tar det cirka 11 timmar och 15 minuter.
- Mexiko, Dominikanska Republiken, Kuba, Phuket, Vietnam.

Flygresa på mer än tolv timmar

När flygresan blir längre än tolv timmar når man inte helt oväntat några av de mest spännande och exotiska resmålen. Sydafrika är ett resmål som passar alla då man kan kombinera sol och bad med storstad, vingårdar och safari. Även Kenya är ett resmål som starkt kan rekommenderas. Hit tar det från cirka 12 timmar och 30 minuter att resa till. De fantastiska nationalparkerna med spännande safari, och fina stränder för sol och bad. Kombinera gärna med en vecka på kryddön Zanzibar. Planerar du en bröllopsresa ska du ta en titt på Bali, här finns det ett stort urval av fina boutiquehotell med all tänkbar lyx för en helt ok slant. Resan hit tar från cirka 18 timmar.
- Sydafrika, Kenya, Zanzibar, Bali.


Alla resor till solen!

Resor med All inclusive-erbjudanden du inte vill missa