Hur du reser billigt

Rikarda
Reseguiden, besökt 24 länder

Med rätt kunskap och lite flexibilitet kan du resa till reapris. Här får du tio tips som kapar priset på din nästa semester.
Publicerad 31 januari 2012

1. Res när andra inte gör det

Håll dig borta från skollov om du ska resa billigt. Så fort skolorna stänger bli resorna dyrare. Många som åker på en weekend flyger ut torsdag kväll och hem söndag. Testa istället att åka fredag till måndag eller lördag till tisdag – det blir ofta billigare. Ett spartips när det gäller charter: kolla priser på resor som går mitt i veckan, de är ofta lägre.

2. Utnyttja lågprisperioder

Varje år finns det perioder då det är billigare att resa. Ofta finns det många sista minuten-resor precis före och efter sommarlovet, veckorna innan jul och de sista veckorna i januari.

3. Boka själv

Internet har gjort det möjligt att sätta ihop egna paket som gör att du sparar tusenlappar. I dag är det lätt att själv boka flyg och hotell på nätet. Dessutom är det snabbt – du slipper att släpa dig ner till resebyrån för att stå i kö.

Men även i den digitala världen finns det företag som vill luras. Känner du inte till företaget rekommenderas att du skapar dig en bild av det genom att googla eller kolla med Kammarkollegiet om lämnat företaget ställt någon resegaranti (vid paketresor).

4. All-inclusive kan bli billigare

För fem år sedan var all-inclusive något exklusivt, i dag är det ett smart sätt att hålla koll på kostaderna. Numera finns det anläggningar i alla prislägen, både för den prismedvetna familjen och lyxliraren. Fixar du resan själv kan du boka all-inclusivehotell direkt på en bra resesajt.

5. Res från en annan flygplats

Om du byter avreseort kan du ibland hitta resor med lägre pris. Några timmar i bil till en annan flygplats kan göra att du sparar mycket pengar.

6. Prenumerera på nyhetsbrev

Anmäl dig till nyhetsbrev om resor. Då får du bra koll på vad som är prisvärt just nu, samtidigt som breven ofta innehåller bra erbjudanden.

7. Låt lågprisflyget bestämma

Dagarna då lågprisflyg betydde att du hamnade på tråkiga destinationer är förbi. I dag kan du flyga billigt till många spännande resmål. Kombinationen lågprisflyg och hyrbil kan bli billigare än att flyga direkt till den heta charterdestinationen.

8. Var flexibel

Är du flexibel när det gäller tid och resmål kan du nästan alltid hitta billiga resor. Veckan och dagarna innan avresa kan priserna bli knasigt låga.

9. Utnyttja boka-tidigt-rabatter

Har du bestämt att du ska åka till ett visst resmål och bo på ett visst hotell en viss vecka (speciellt under högsäsong), är det oftast bäst att boka tidigt. Dessutom har du möjlighet att utnyttja resebolagens boka-tidigt-rabatter.

10. Strunta i högsäsong

Många resmål har bra väder utanför högsäsong. Thailand är skönt även på sommaren och det finns flera resmål runt Medelhavet där du kan bada i slutet av oktober.


Billiga sista minuten
Billigt flyg från GöteborgBilligt flyg från Stockholm
Billigt flyg från Köpenhamn