Publicerad 10 februari 2009

Reseguidens medlem Esselde, åkte till Istanbul i oktober förra året.
– Nu har jag en tydlig bild av hur staden ser ut och hur den kommit till, skriver han i sitt resealbum.

Här berättar han om fyra dagar fullspäckade med upplevelser:

Dag 1: Istanbuls basarer

Efter frukosten åkte vi till Egyptiska Basaren, “Kryddbasaren”, som fyller sinnena med intryck. Sedan båt från hamnen vid Gyllene Hornet under Galatabron och Bosporen norrut. Bra och god mat följde oss under resan oavsett om vi åt ur hål i väggen eller på fina krogen på kvällarna. Jo, desserterna var kanske något för söta för min smak. Men jag åt dem i alla fall!

Gick sedan till ett “måste”, den enorma, taktäckta basaren som funnits sedan sidenvägen transporterade undersköna varor. Tänk, 50 gator under tak! Promenerade sedan bland fiskare och andra flanörer på Galatabron. Alla åkte vid åttatiden till Kumkapistadsdelen (zigenarnas, sades det) och åt en fantastisk middag som inleddes med massor av mezes.

Dag 2: Mängder av intryck och turkiska köttbullar

Den storslagna Blå Moskén imponerade. Hagia Sofia, numera museum, hade haft besöka av svenskar långt tidigare. För 1100 år sedan ristade vikingen Halvdan sitt namn i marmor, han var en del av sultatens personliga vaktstyrka. För att orka ta in mera intryck gick vi till en litet matställe och fick avlånga, kryddstarka “köttbullar” och till det drack vi en yoghurtdryck som verkligen passade bra till maten.

Min syster hade lovat bjuda på en öl i baren på Pera Palas Hotel, som byggdes som hotell för de som kom till Istanbul med Orientexpressen. Alla har varit här. Men jag fick ingen öl, Hotellet var stängt för de närmaste två åren för ombyggnad. Nåväl, jag fick se utsikten från hotellet ner över Gyllene Hornet – fantastisk!

Dag 3: Det blå ögat

Vi tog en buss mot Eyup inöver Gyllene Hornet för att åka linbana upp till Pierre Loti´s författarområde högt över stan. Snabb fika där innan vi besökte den rikt guldmosaikförsedda kyrkan Chora, nu museum. Därefter vidare till sultanens enormt stora område på udden vid Sultanahmet, Topkapi. Bara utsikten imponerar, dessutom finns mängder av rikt utsmyckade byggnader– otroligt!

Syrran och jag vandrade sedan långt västerut dit inga västerlänningar verkarde vara. Köpte örhängen med det blå ögat. Det sägs skydda mot “onda ögat” som kommer av folks avundsjuka, svartsjuka och elakhet. Bra va? Gemensam middag på flotta Haci Baba på Istikal Caddesi.

Dag 4: Marmarasjön och Orientexpressen

Promenerade själv ner mot Marmarasjön, det är trevligt att vandra på icketuriststråk i folks vardag. Vi var gemensamt på affärsgatan på Galatasidan, såg bland annat cafét för Orientexpressresenärerna. Såg sedan det helt fantastiska Dolmebachepalatset vid Bosporen. Arkeologiska muséet var avslutningsvisningen av guiden, men innan hade vi på nytt varit tvungna att få något att äta. Tiden drar gärna iväg när det finns intressanta ting att besöka.

Hemresa nästa dag med känslan att hit vill jag igen!

Läs hela bloggen här

Se hele resealbumet här

Hitta flyg till Istanbul

[script
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=31c946003850f32f0e8b05216cc20bdc&site=reseguiden&javascript=1]

Hitta boende i Istanbul

[script
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=58795b7e939152fe80a0e6acfb465407&site=reseguiden&javascript=1]