Publicerad 7 december 2011

Argentinas huvudstad kan tillfredställa den riktigt kräsne resenären. Här känner du stämningen på sorlande caféer, vandrar i gamla stan och beundrar den typiska koloniala arkitekturen. Shoppa på gatumarknader, dansa argentinsk tango och ät goda empanadas. Alldeles runt hörnet finns också fantastisk natur med djurmöten som du aldrig kommer att glömma.

Stros i San Telmo och trendspaning i Palermo

Är du på jakt efter det genuina Buenos Aires så tar du dig till
San Telmo, den äldsta stadsdelen med små gränder, caféer, antikaffärer och fina hus. Tyvärr får du trängas med många andra turister som tänker samma sak. På söndagar är det en stor marknad vid Plaza Dorrego. Letar du istället efter det trendiga BA så åker du till Palermo. Här finns små fina designbutiker med bra shopping. På kvällen tas området över av festsugna. Här finns nämligen massor av sköna barer och klubbar. Recoleta är det exklusivaste och dyraste området. Här ligger också kyrkogården där legenden Evita Péron ligger begravd. La Boca är geniunt arbetarklassområde med italiensk prägel och låga, färgglada hus.

Världens bästa kött

I Buenos Aires finns förstklassig mat. Här finns bland annat världens bästa nötkött. Om du beställer en “bife de lomo” får du en gigantisk bit oxfilé. En mer greppbar måltid är att beställa en halv av ovanstående rätt, vilket motsvarar en ordentlig portion med svenska mått mätt. Argentinarna älskar att grilla. “Asado” betyder stek eller barbeque och alla familjer har sina speciella tillagningsmetoder och recept på såser. Ofta blandar man olika typer att kött på grillen och ett vanligt tillbehör är ”chimichurri”, som är en sås av rostad vitlök, tomat, kryddor och olivolja. Mate är en slags te som är Argentinas nationaldryck. Argentinarnas dessert nummer ett heter Dulce de leche och består av en söt kolaliknande kräm, gjord på mjölk och socker som sakta fått koka samman.

Prisvärd shopping

Buenos Aires är ungefär 30 procent billigare än hemma på det mesta. Så har det inte alltid varit. Tvärtom var det länge dyrare att leva här är i till exempel Stockholm. Men i samband med den ekonomiska krisen 2011, så föll valutan dramatiskt och argentinarna förlorade runt 70 procent av sina tillgångar. Nu är det otroligt prisvärt att shoppa här, och det finns bra shopping. Det finns flera stora varuhus. Albasto de Buenos Aires är den största gallerian som har flest märken. Den som anses vara bäst är dock Paseo Alcorta, med en stor matbutik på bottenvåningen och många designmärken. Den äldsta och lyxigaste gallerian heter Patio Bullrich och ligger på Avenida del Libertador 750, Ricoleta. För dig som söker något annorlunda så finns det bra läderprodukter i Buenos Aires, de flesta hittar du vid Plaza San Martin. Passa på att köpa en riktig Panamahatt. Ett bra ställe för det är La Sombra del Arabal som ligger på Defensa 1229, San Telmo.

Se fotboll med Maradona

Om du är fan av fotbollslegenden Maradona, så kan du ta dig till hans hemmalag Boca Juniors arena, Boca Stadion. Maradona ser tydligen varje match. Det andra stora laget heter Riverplate. Det går att köpa biljetter utanför arenorna.

Tango från hjärtat

Det sägs att tangon föddes på gatan Caminito i den fattiga stadsdelen La Boca. Här är det fullt ös och vackra tangodansande par vimlar om varandra. Tangon är en stark nationalsymbol och ett måste när du besöker Argentina. Om du vill kombinera att ta några glas och dansa tango så går du till så kallade “milongas”.

Hitta ditt boende

Det finns massor av olika prisvärda boenden i Buenos Aires, till exempel trestjärniga hotell från 200 kronor per natt. Du kan bo riktigt flott och fyrstjärnigt från runt 600 kronor per natt. Om du har en faiblesse för designhotell så finns allt från boutiquehotell i Palermo för runt 2000 kronor natten, till pampiga hotell med traditionell lyx i den fina stadsdelen Recoleta med priser runt 3500 kronor per natt.

Så tar du dig runt i Buenos Aires

Om du förbeställer en taxi så kallas bilarna för “Remi”. Taxibilarna du haffar på gatan i Buenos Aires är gula och är de lediga står det “libre” på en skylt i framrutan. Stadsbussarna kallas “colectivos” och går dygnet runt. Det är biligt att åka med, nästan gratis, men se till att ha småpengar till biljetten. Det finns även tunnelbana som är öppen fram till klockan 22 på veckodagar och fram till 20 på helgen. Ett något långsammare alternativ är att åka pendeltåg mellan de olika stadsdelarna. Det finns tre stationer att välja mellan. Estación Retiro (TBA) tar dig till Tigre och Rosario med Línea Mitre medan Estación Once åker till Bahía Blanca och städer vid Atlanten. Estacíon Constitucíon går till La Plata, Bahía Blanca samt städer vid Atlanten.

Dramatisk natur och fantastiska djur

Efter storstaden, upplev den dramatiska naturen på Valdeshalvön, som är ett naturreservat och med på UNESCO:s världsarvslista. Beundra djur som elefantsälar, bardvalar och späckhuggare. Igazúfallen är ett av världens vackraste vattenfall och ligger på gränsen till Brasilien. Här finns över 270 fall, somliga över 80 meter. Fallen ligger i nationalparken med samma namn. Det tar 1,5 timme med flyg till närmsta staden Puerto Igazú från Buenos Aires.

Bada i havet sex timmar bort

Om du har tid på dig och vill känna sol och salta bad, så ligger Argentinas största badort – Mar de Plata – cirka 50 mil söder om Buenos Aires. Det tar sex timmar med expressbuss. Du åker från Buenos Aires stora busstation ”Terminal de Ómnibus de Retiro".

Så tar du dig hit

Det går flyg från flera svenska orter samt Köpenhamn och Oslo till Buenos Aires. Lufthansa, KLM och Air France flyger från Stockholm med minst ett stopp i Frankfurt, Amsterdam eller Paris. Restiden är cirka 18 timmar. Den internationella flygplatsen heter Ezeiza International Airport (EZE). Flygplatsen ligger cirka en halvtimme från stadens centrum med taxi. Tänk på att gå till någon av Remi-stationerna, som förbeställda taxibilar kallas. Det är inte säkert att åka taxi med vem som helst, så var noga med att åka med den autoriserade bilarna. Du kan betala din taxi med kort i förskott. Du kan även ta dig från flygplatsen med lokalbuss som tar runt 1,5 timme.


Psst! Bra att veta


- Du behöver inget visum till Argentina.
- Du behöver heller inga särskilda vaccinationer, men hör för säkerhets skull med din vårdcentral.
- Argentinarna klär sig ofta formellt och det är vett och etikett att följa klädseden inne i städerna.
- Blir du bjuden på mate-te så tackar man inte nej, då det anses ohövligt.