Här är världens 8 bästa vandringar

Karin
Reseguiden, besökt 35 länder

Foto: iStock
Det är berg, alptoppar och dramatisk natur som gäller om du vill testa vandring i världsklass. Vi har letat upp några av världens allra bästa vandringsleder.
Publicerad 21 februari 2018

Det blir allt mer populärt att vandra och nya leder byggs ständigt över hela världen. Men det finns några vandringar som är något utöver det vanliga. Här får du bland världens åtta allra vackraste leder. Många ligger i bergiga områden eftersom det är där du får den bästa utsikten. Lederna ligger också i de flesta av världsdelarna, här finns till och med en blågul vandringsled.

1. Mount Kenya, Kenya

Längd: 4–6 dagar (cirka 60 kilometer).
Det finns flera olika toppar på Mount Kenya men de båda högsta kräver att du är en mycket bra bergsklättrare. De flesta som vandrar väljer i stället Point Lenana (4 985 m över havet) som är bergets tredje högsta bergstopp. Och det är inte bergstoppen som gör att Mount Kenya bjuder på världens bästa vandring utan den fantastiska naturen på väg upp (och ner). Här går du bland vilda djur som elefanter, vattenbuffel och apor samt otroliga jättelika växer.
Hitta din resa till Kenya här »

2. Tongariro Northern Circuit, Nordön, Nya Zeeland

Längd: 3 dagar (35 kilometer).
Om du vill få en liten försmak av hur landskapet här ser ut så räcker det att du sätter på filmen ”Sagan om ringen” som är inspelad här. Vandringsleden Tongariro Northern Circuit passerar bland annat Domedagsberget (vulkanen Mount Ngauruhoe). Det här är en rätt svår vandring i bergig terräng och med massor av vulkanisk aktivitet bara några meter bort.
Hitta din resa till Nya Zeeland här »

3. Inkaleden, Peru

Längd: 4–5 dagar (40 kilometer).
Att besöka den fantastiska ruinstaden Machu Picchu står på många resenärers att-göra-lista. Ett mycket populärt sätt att besöka inka-staden är att vandra längs inka-leden. Du går både genom äkta regnskog och i vacker bergig natur.
Hitta din resa till Peru här »

4. Mont Blanc, Frankrike

Längd: 6–10 dagar (170 kilometer).
Den här vandringen tar dig inte till toppen av Europas högsta berg Mont Blanc (4 810 meter över havet) utan runt det. Du vandrar genom tre olika länder när du går längs bergets fot: Schweiz, Italien och Frankrike. Naturen här är mycket vacker och du har hela tiden utsikt över flera alptoppar.
Hitta din resa till Chamonix här »

5. Kilimanjaro, Tanzania

Längd: cirka 5 dagar (80-120 kilometer).
Det är relativt enkelt att vandra till toppen av Afrikas högsta berg, det 5 895 meter höga Kilimanjaro. Du kan välja mellan flera olika rutter till toppen, de skiljer sig åt både i längd, naturskönhet och svårighetsgrad.
Hitta din resa till Tanzania här »

6. Kungsleden, Sverige

Längd: 3–5 dagar (105 kilometer).
Sträckan Abisko-Nikkaluokta är den vackraste delen av den långa vandringsleden Kungsleden. Här vandrar du bland björkskogar, spännande fjäll och stora glaciärer. Du passerar också mycket nära Sveriges högsta berg, Kebnekaise.

7. Laugavegur, Island

Längd: 2–4 dagar (55 kilometer).
Du börjar vandringen vid de varma källorna i Landmannalaugar och är efter några dagar framme vid glaciär-dalen Thorsmörk. Vandringen är framför allt uppskattad för de många landskapstyper du upplever på bara några mil. Om du fått blodad tand efter turen så kan du fortsätta ytterligare 25 kilometer till Skógar men delar av vägen är ibland svårframkomlig på grund av vulkanen Eyjafjallajökull.
Hitta din resa till Island här »

8. Annapurna, Nepal

Längd: 17–21 dagar (300 kilometer).
Den här vandringen är inget för nybörjaren eftersom du både måste gå långa avstånd och dessutom göra det på mycket hög höjd (cirka 5 300 meter). Under den långa vandringen går du genom ett av världens vackraste landskap längs den 8 091 meter höga Himalaya-toppen Annapurna.
Hitta din resa till Nepal här »

I Reseguidens jämförelsetjänst hittar du de billigaste flygbiljetterna och bästa hotellen till hela världen.


Erbjudanden - Natur & Fritid