Publicerad 21 november 2013

I sommar har alla fotbollsintresserade lärt sig mer om ett av Storbritannien bortglömda hörn: Wales. För första gången finns nu ett lag från Wales, Cardiff City FC, med i fotbolllsligan Premier League. Här växte också världens absolut dyraste fotbollsspelare upp, Gareth Bale som nyligen köptes av Real Madrid för nästan en miljard kronor. Redan tidigare har tv-serierna ”Torchwood” och ”Dr Who” lockat turister hit eftersom de nästan helt och hållet spelas in i Wales. Eftersom Wales för de flesta svenskar är rätt okänt så har vi letat upp sju sevärdheter och upplevelser som är ett måste om du vill upptäcka området.

Slottet Cardiff Castle

Hela Wales är översållat med slott och borgar, men många ligger avsides och är mycket svåra att ta sig till. Det här slottet är mycket lätt att ta sig till eftersom det ligger mitt i huvudstaden Cardiff. Borgen har en mycket lång och dramatisk historia och var platsen för en befästning redan på romarnas tid för 2 000 år sedan. I dag finns det ett litet museum här och det hålls regelbundet konserter på området.

Vandra i nationalparken Snowdonia

Den allra mest dramatiska naturen i Wales finns i den stora nationalparken Snowdonia i norr. Här kan du bestiga Wales högsta bergtopp Snowdon som ligger på 1 085 meters höjd. Här kan du vandra på nya platser i veckor eller månader eftersom det finns mer än 2 380 kilometer vandringsleder i parken. Det finns också flera kortare leder där du under några timmar kan ta en runda in i parken och se vattenfall, höga berg, fornminnen och spännande natur.

Besök medelhavsbyn Portmeirion

Den lilla byn Portmeirion i nordvästra Wales är en av de märkligaste i Europa. Hela byn är uppbyggd som en turistattraktion och nästan alla byggnader är någon typ av hotell där det går att hyra rum. Byn byggdes mellan 1925 och 1975 och är en kopia av en italiensk medeltida stad med piazza och vackra trädgårdar. Det här är också en av få samhällen där du måste betala inträde för att få komma in.

Åk båt över Pontcysyllte-akvedukten

Om du har både höjd- och vattenskräck så är båtturen över Pontcysyllte-akvedukten inget för dig. Du åker i en låg kanalbåt över den 38 meter höga akvedukten och du kan räkna med att höjden märks eftersom kanalen bara är 3,4 meter bred. Den här akvedukten var en sensation när den byggdes år 1805 och har i dag till och med skyddats som ett världsarv. Akvedukten ligger vid byn Froncysyllte i nordöstra Wales.

Beundra den vackra trädgården Aberglasney Gardens

Utanför staden Llandeilo i sydvästra Wales ligger den vackra herrgården Aberglasney House. Här har man under 15 års tid satsat miljontals kronor på att återskapa herrgårdens historiska trädgårdar. Här finns tre olika trädgårdar som visar upp blommor och växter från olika historiska perioder, från 1200-talet och framåt. Trädgården Aberglasney Gardens är öppen året runt för allmänheten.

Slottet Beaumaris Castle

Den medeltida slottsruinen Beaumaris Castle i staden med samma namn är imponerande med sina massiva murar och torn. Detta trots att det aldrig ens blev färdigt eftersom pengarna inte räckte. Befästningen började byggas 1295 av den engelske kungen Edvard I för att stoppa de omfattande upproren bland walesiska befolkningen. I dag är Beaumaris Castle skyddat som ett världsarv och en mycket populär sevärdhet.

Gå i Doctor Whos fotspår vid Southerndown Beach

Om du gillar science fiction så har du säkert koll på kultserien Doctor Who om den mystiske tidsresenären som räddar mänskligheten gång på gång genom att åka omkring i en telefonkiosk. Serien spelas till största delen in i Wales och på nätet kan du hitta 100-tals sajter med beskrivningar av olika inspelningsplatser. Den vackraste är nog stranden Southerndown Beach utanför Bridgend på Wales sydkust. Här har man spelat in avsnitt med nästan alla de olika ”doktorerna”. Om du inte gillar sci-fi så kan du sola på den vackra stranden, spana in de märkliga klipporna och testa de perfekta vindsurfingvågorna.