Hangzhou – staden som fyller själen med inspiration och romantik

Natz
Medlem sedan 2013, besökt 34 länder

Foto: natz, medlem sedan 2013
Foto: natz, medlem sedan 2013
Foto: natz, medlem sedan 2013
Frihet, inspiration, eufori – känslorna som fyller Hangzhous besökare. Man skuttar runt på små rosa moln och det sägs att det är en av världens mest romantiska städer. Staden har en intressant blandning av historia,natur och underhållning men främst av allt så har den en själ. Reseguidens medlem Nathalie, alias "Natz" ger tips till den sagolika staden.
Publicerad 18 januari 2013

Hjärtat av staden är West Lake (Xihu) sjön och många reser långt för att få uppleva dess sagolika karaktär. Jag och min medresenär hade den goda turen att bli runtvisade av en kinesisk vän som växte upp där. Vi hälsade på henne i Maj 2011 under vår backpackerresa i Kina och Sydostasien som vi gjorde under vår paus från våra civilingenjörsstudier i Uppsala. Vår vistelse i Hangzhou varade i tre underbara dagar. Ja, vistelsen var visserligen kort men för dom som inte har någon kinesisk bekant vill jag att ni ska veta att de är väldigt måna om att deras gäster får en upplevelse av allra högsta klass.

Så tar du dig hit och runt

Hangzhou ligger i Zhejianprovinsen i östra Kina, sydväst om Shanghai och det bor ca. 8.7 miljoner personer där. Med snabbtåget från Shanghai tar det ca 45 min. Det kostar ca 100 kr i andra klass och ca 160 kr i första klass. Inom staden och vid längre sträckor är taxi att rekommendera. Omkring West Lake finns cyklar att hyra som man sedan kan lämna tillbaka på likadana cykelstationer som finns utspridda runtom sjön och parkerna – otroligt bekvämt och billigt.

Boende

Eftersom Hangzhou är en av de populäraste semesterorterna i Kina är det viktigt att boka i förväg. Det finns hotell och vandrarhem i alla möjliga prisklasser. Vi bodde på Hanting Hi Inn, norr om West Lake som är ett vandrarhem i tecknad serie-tema med unga gäster som målgrupp. Det kostar fr.o.m. 140 kr för ett rum med enkelsäng. Från egen erfarenhet anser jag att standarden på billiga vandrarhem eller hotell i Kina är riktigt hög.

Hangzhous sägen

Hangzhous magiska atmosfär kretsar kring en stadssägen om en vattenorm som levde i West Lake. En dag förvandlade vattenormen sig själv till en kvinna och träffade en Hangzhou-bo. De blev förälskade i varandra men byborna ansåg att det var fel att ett ”monster” och en man från byn var tillsammans så de gav sig ut för att jaga iväg ormen. Vattenormen såg ingen annan utväg än att rasera bron som byborna korsade för att komma över till hennes sida. Slutligen fick de tag på ormen och de kunde äntligen sätta henne bakom lås och bom, inte bara för den förbjudna kärleken men också för att hon dessutom hade dödat många av byborna. Men det visade sig att hon var med barn så Hangzhou-borna bestämde sig för att vänta. Efter att hon fött barnet blev hon inlåst i ett torn för evigt och fick aldrig mer träffa sin käraste.

Sevärdheter, mat och underhållning

Vid West Lake finns en enorm och gränslöst vacker park där par, familjer, kompisgäng och pensionärer strosar omkring. Många joggar, paddlar kanot, cyklar, äter pick-nick, eller bara njuter av den vackra sjöutsikten. En festlig sak att lägga märke till är att många unga par har matchande eller till och med likadana kläder på sig! Från olika båtbryggor kan man sedan ta båten till Three Pools Mirroring the Moon (Xiaoyingzhou) som är en liten ö i södra West Lake. Ön är full av näckrosor, små träbryggor, mysiga gruspromenader och har en otrolig utsikt över sjön och Leifengtemplet där ormen sägs ha blivit inlåst.

Sydväst om West Lake, ca. 20 min med bil från den sydligaste punkten på West Lake, finns en underbar skogspark vid namnet Nine Creek Meandering Through a Misty Forest (Linhaiting). Som hörs på namnet, flödar nio åar ihop här som sedan mynnar ut i Qiantangfloden. Parken är utmärkt för en skogspromenad även på mulna fuktiga dagar då ett täcke av dimma lägger sig mellan träden. Ungefär 15 min med bil härifrån finns Leifengtemplet som associeras med kärlekstragedin. Leifeng är ett buddistiskt tempel byggd år 975 som numera är ett museum men besöks fortfarande av buddister. Strosa omkring i den vackra trädgården som du förmodligen kommer att ha för dig själv när du är där! Högst upp i Leifeng kan man gå ut och beskåda utsikten över staden och sjön.

Vår vän tog oss till Zhiweiguan Restaurant, som är belägen på sydvästra delen av sjön där vi beställde ett tiotal rätter som vi delade på. Självklart är det ett måste att äta med kinesiska pinnar när man äter äkta kinesisk kvalitetsmat! Det finns massvis med restauranger kring Hangzhou. De flesta serverar lokala maträtter men det finns även matkedjor som Pizza Hut. Till frukost äter man traditionellt dumplingsoppa. Särskilt ”Bouzeh” som är en brödigare dumplingsort, är en otroligt god start på dagen. Min rekommendation är att titta på vad folk runt omkring dig äter.

För att avrunda dagen se på ”Impression West Lake” som är en ljus-, musik- och dansshow som återuppspelar kärlekshistorian. Det är ett hundratal dansare som dansar på vattnet till instrumentalmusik där omgivningen används som rekvisita. Ormkvinnan och mannen glider omkring på en båt medan träden och husen i bakrunden skiftar i färg. Unikt för showen är att den utspelar sig i självaste West Lake. Biljetterna kostar mellan 220-550 kr.

Bland de många städer som jag har besökt, inte bara i Kina men även i andra delar av världen, är Hangzhou den stad med mest magisk karaktär, med harmonisk atmosfär och som ger livsinspiration. Inte att undra på att det är det populäraste resmålet för Kineser. När vi var där såg vi en man som stod vänd mot sjön och spelade någon slags flöjt – som en scen tagen ur en film. Som många poeter, musiker och konstnärer före honom blev förmodligen mannen inspirerad av West Lakes oändliga skönhet. Melodin var melankolisk och sorglig men vacker. Kan det ha varit melodin om ormens tragiska kärlekssaga? Det är såna här små detaljer som gör Hangzhou till vad det är.


Flyg till KinaHotell i Hangzhou

Hangzhou Kina, Asien