Publicerad 27 maj 2014

Våra besökare har för sjunde året sagt sitt och Halmstad har röstats fram som Årets sommarstad 2014.
– Det är en tydlig trend att det är mindre städer som gäller i sommar, säger Stine Berg, redaktionsansvarig på Reseguiden.se.

Storstäderna tappar röster

I år ser vi varken de tidigare favoriterna Stockholm eller Göteborg på topp tre. Stockholm, som vunnit de senaste två åren ligger på 4:e plats. Göteborg har hoppat ner från en 2:a till en 6:e. Malmö, som länge har tappat röster, ligger i år längre ner än på flera år, på plats 22. Vi kan konstatera att årets stora vinnare är Sveriges mindre städer. Kalmar hamnar på en 2:a plats och 3:e plats går till Falkenberg, som förbättrat sig rejält sedan förra året, då de låg på plats 15. Nya städer på topp tio är Falkenberg och Oskarshamn. Andra städer som ligger högt upp på listan och som har förbättrat sig från föregående år är Karlshamn, Lycksele, Mariestad och Gränna.

Halmstad lockar med stränder och pittoresk stadskärna

Att Halmstad knep 1:a plats är inte så konstigt. För två år sedan låg de på plats 5 och förra året på plats 3. Halmstad ligger precis vid havet i Halland och har sin absoluta högsäsong under sommaren, mycket tack vare sina fina stränder där Tylösand är den mest kända. Den charmiga lilla storstaden lockar med en pittoresk stadskärna, pulserande uteserveringar, personliga butiker, sköna cykelstråk, populära parker, bra golfbanor och många evenemang sommartid.

Reseguidens besökare har sagt sitt i sju år

För sjunde året i rad har våra besökare röstat fram Sveriges bästa sommarstad. I år har 14 329 besökare lagt en röst på sin absoluta favorit, drygt tusen fler än förra året. Frågan som ställdes var “till vilken stad åker du helst en härlig sommardag?”. Undersökningen pågick mellan 8 och 21 maj och tävlingen där du kunde dela med dig av ditt bästa sommartips, sponsrades av Skara Sommarland, Astrid Lindgrens Värld och Best Western Hotels.

Här är listan över de 10 bästa sommarstäderna

(förra årets placering inom parentes)
1. (3) Halmstad
2. (7) Kalmar
3. (15) Falkenberg
4. (1) Stockholm
5. (4) Varberg
6. (2) Göteborg
7. (10) Karlskrona
8. (6) Hjo
9. (5) Visby
10. (23) Oskarshamn

Läs gärna också:
- Hela listan med Sveriges bästa sommarstäder 2014.
- Vinnarna i tävlingen i samband med Årets Sommarstad 2014.
- Bästa tipsen om Årets Sommarstad Halmstad.