Grönt och skönt på Kefalonia

Louisewinberg
Reseguiden, besökt 35 länder

Bild: Thinkstock
Foto: moi2, medlem sedan 2011
Bild: Thinkstock
Njut av soldränkta dagar på vackra stränder, upplev grönskande natur och insup lugnet i en mysig by på kvällen. Kefalonia är perfekt för dig som vill ha en avslappnad och mer äkta Greklandssemester.
Publicerad 18 januari 2012

Kefalonia är en liten frodig ö som bidrar med sköna naturupplevelser, äkta Greklandsatmosfär och en av landets vackraste stränder – Myrtos Beach. Här kan man också få en skymt av de rika och berömda. Ön lockar återkommande till sig världskändisar som glassar på östkusten bland uteserveringar och lyxyachter. Kefalonia har bland annat haft gäster som Madonna och Bill Gates. Under sommarmånaderna blir det mellan 30 och 35 grader varmt här. I maj och september, då det fortfarande är sommarsäsong här, är temperaturerna istället runt 25 grader.

Byliv på grekiska

Om du reser hit med charter så bor du framför allt på den södra kusten. Här finns långa barnvänliga sandstränder. Lassi är en av de största badorterna med flera fina stränder och är belägen några kilometer från huvudstaden Argostoli – som erbjuder ett bra utbud av restauranger, mysiga gränder och muséer. Svaronos är en liten och lugn by och i Skala njuter du av vacker natur och långa promenader. Skala har även ett gott utbud av caféer och restauranger. Katelios är en liten fiskeby där du får känna på det äkta Grekland. Den östra kusten består av slingriga vägar, branta klippor och små fiskebyar med pastellfärgade hus. Här är det en mer lyxig framtoning på semestrandet och här ligger bland annat Fiskardo, som är öns mest kända by. Det var den enda byn som klarade sig från jordbävningen 1953. I Fiskardo spatserar du längs smala stenlagda gränder, äter på någon av de många restaurangerna och spanar på lyxyachterna som ligger sida vid sida med fiskebåtar i hamnen.

Upptäck naturen på ön

Oavsett var du väljer att bo är ett hett tips att hyra bil och åka runt ön, för det finns mycket att upptäcka. Kefalonia är känt för sin vackra natur. På norra delen av Lassi­udden finns ett hål i marken där havsvattnet sugs ner i underjordiska tunnlar. En annan sevärdhet på ön är droppstensgrottor där du kan kika på stalagmiter och stalagtiter som skiftar i olika färger och i Melisani finns en underjordisk källsjö där vattnet ändrar färg i takt med ljuset och dygnets timmar.

Se och göra – allt från Odysseus till Go-cart

Det finns mycket att se och göra på Kefalonia. Det finns ett antal bra muséer i Argostoli, däribland ett med arkeologiska fynd. Om du är intresserad av grekisk historia så får du heller inte missa Odysseus grav som ligger utanför Poros. Om du är av det mer aktiva slaget så finns det möjligheter till vattensporter på stränderna i Lassi och Skala. Det finns en ridskola i Skala och en Go-cartbana utanför Argostoli.

Greklands vackraste strand

Greklands vackraste strand ligger på Kefalonia och heter Myrtos Beach. Stranden är den mest fotograferade i hela Greklands ö-värld och består av vita, lena, lite större stenar, samt lysande turkosblått vatten. För att ta dig hit måste du gå nerför en brant sluttning, vilket gör den otillgänglig för barnfamiljer och äldre. Två barnvänliga stränder är däremot Makrys Gialos och Platys Gialos, som ligger i charterorten Lassi. Under högsäsong kan det bli ganska trångt här. Det finns även en fin strand i Skala, liksom vid Lixouri och Katelios. I Fiskardo badar du från klippor i kristallklart vatten.

Så tar du dig hit

Det går charterresor hit med flera bolag från Sverige. Flygplatsen ligger cirka en mil utanför huvudorten Argostoli. Om du flyger charter åker du transferbuss. Det tar cirka 10 minuter med buss från flygplatsen till Svoronata. Ungefär lika lång tid, 15 minuter, tar det till Lassi och Argostoli. Till Skala tar bussturen omkring 1 timme och 15 minuter och till Katelios 1 timme. Det går också att flyga reguljärt. Det går inte några kommunala bussar utan du får taxi in till centrum. Det kostar cirka 15 euro, men kom överrens om priset innan. Du har minst en mellanlandning i Aten, men ofta två, med ett stopp på någon av de större flygplatserna i Europa. Om du vill resa runt i den grekiska ö-världen så kan du ta dig till och från Kefalonia med båt. Ön har sju hamnar och det går att åka till och från samtliga utom Fiskardo. Biljetter köper du hos någon av resebyråerna utmed hamnpromenaden i Argostoli. Priserna är fasta. Under högsäsong finns färja till Italien från den största hamnen Sami.


Skön charter till Kefalonia