Greklands bästa öar

Linae
Reseguiden, besökt 38 länder

Foto: monmarie, medlem sedan 2012
Foto: camilla, medlem sedan 2006
Foto: ahr, medlem sedan 2006
Foto: gullsing, medlem sedan 2006
Att utse Greklands bästa öar är inte lätt då det finns fler än 6000 att välja mellan. Här har vi dock valt ut de fem som vårt hjärta brinner lite extra för.
Publicerad 7 maj 2013

Alla de grekiska öarna bjuder oftast på strålande sol, klart vatten, härliga stränder och makalöst god mat. De här fem öarna är enligt oss extra bra på att erbjuda sina besökare den absolut bästa semesterupplevelsen.

Naxos

Naxos är känt för sina härliga sandstränder, sitt goda vin och konsten att bearbeta marmor till statyer. Naxos stad eller Chora som den också kallas är en otroligt vacker medeltidsstad som lockar med charmiga gränder, mysiga tavernor och inte minst Kastro – ett slott som byggdes av venetsianerna på medeltiden. På Naxos finns det en strand för alla, oavsett om du vill ligga och steka i lugn och ro, eller om du vill hinna med så många vattenaktiviteter som möjligt. Flyget går till Santorini, därifrån åker man båt i 3-4 timmar för att komma till Naxos.
Res hit med: Apollo

Kreta

Kreta är och har länge varit ett populärt resmål bland oss svenskar. Här finns något för alla restyper, Chaniakusten – för den som gillar sol, bad och att ha ett stort utbud av tavernor och barer, Heraklion – för den som gillar större städer och som är intresserad av historia, då Knossos ligger endast ett stenkast bort och slutligen Hersonissos – för den som vill festa natten lång. Hyr gärna en bil och kör runt på ön och upptäck vackra raviner som Samaria och Imbros, rosa sandstränder vid Elafonissi eller en palmkantad strand i Preveli. Dessutom finns det en massa små landsbyar där du kan köpa lokala råvaror och lära känna de fantastiska kretensarna.
Res hit med: Ving, Apollo, Solresor, TUI och Airtours

Zakynthos

Zakynthos är en liten grekisk ö som förutom alla de härliga stränderna även erbjuder grönskande natur och massor av havssköldpaddor. Ön, som är väldigt kuperad, lockar med många små badvikar som ibland endast går att nå med båt. Den mest kända är “Smugglers Wreck” dit många åker för att fotografera det gamla vraket som ligger här. Vattnet runt ön är nästan overkligt klart så passa på att snorkla eller dyka. Här finns flera orter att välja mellan, där de vanligaste är Laganas, Argassi, Tsilivi och Kalamaki. Den förstnämnda är populär bland ungdomar då det är här de flesta barer och nattklubbar finns, medan de andra orterna passar bättre för barnfamiljer och andra som vill ta det lite lugnare.
Res hit med: Airtours och Apollo

Karpathos

Karpathos, som är en ganska liten ö, passar bäst för de resenärer som tröttnat på de stora turistorterna och som vill uppleva det genuina Grekland. Här råder lugnet och det är inte ovanligt att stöta på lokalinvånare iklädda folkdräkter, då de håller hårt i sina gamla traditioner och seder. Under sommarmånaderna kan det ibland fläkta en del, vilket gör vistelsen mer behaglig, myggfri och perfekt för den som vill prova på vindsurfing. De mest populära orterna är Amopi med sina långgrunda sten- och sandstränder, Lefkos som är en mysig liten fiskeby med bra tavernor och slutligen Karpathos stad med sin fina hamnpromenad. Hyr gärna en bil och upptäck ön på egen hand.
Res hit med: Apollo och Airtours

Rhodos

Rhodos har under många år varit populär bland svenska resenärer, och nu har ön återigen börjat toppa listorna över mest bokade destinationer. Det är lätt att förstå varför, här finns allt, och lite till. Rhodos stad med sin anrika historia, mysiga gränder och pulserande nöjesliv brukar falla de flesta i smaken. Vill du hellre bo en bit ifrån med fler badmöjligheter finns orter som Ixia, Lindos, Kolymbia, Faliraki, Afandou och Kalithea att välja mellan. Rhodos erbjuder en hel del utflykter som bland annat ett besök till Marmaris i Turkiet, örundturer och besök i den välkända Fjärilsdalen.
Res hit med: Solresor, Apollo, TUI, Ving och Airtours

För att söka fler charterresor klicka här.


Charter till Grekland