Fotboll och musik i Liverpool

Lengan
Medlem sedan 2006, besökt 50 länder

Foto: lengan, medlem sedan 2006
Foto: lengan, medlem sedan 2006
Liverpool är det perfekta resmålet för fotboll, musik och roliga utekvällar. Reseguidens medlem Magnus, alias "Lengan", åker gärna tillbaka gång på gång. Hans motto är att resa "hellre ofta och billigt än sällan och dyrt".
Publicerad 16 november 2011

Jag längtar alltid till den gamla hamnstaden vid floden Mersey där man kan känna lugnet vid Albert Dock eller pulsen på bargatan Mathew Street. På pubarna kan man träffa hela familjer som är ute och umgås och får de veta att man är från Sverige så vill de gärna prata en stund.

Kultur och historia

I centrala Liverpool blandas typiska engelska tegelhus med moderna shoppinggator, staden fick en rejäl uppryckning då den var Europa kulturhuvudstad 2008. Liverpool präglas mycket av The Beatles. Man känner verkligen historiens vingslag när man åker den guidade bussturen Magical Mystery Tour som tar med passagerarna till Penny Lane, Strawberry field och andra betydelsefulla platser för medlemmarna i The Beatles. Varje år arrangeras “Beatle week festival” där band från hela världen uppträder på bland annat The Cavern Club och Cavern Pub.

Mina fem favoriter i Liverpool


1. Fotboll på Anfield

Liverpool har två lag i England högsta division Premier League, Everton och Liverpool FC. Det sistnämnda är mitt favoritlag och stämningen på Anfield Road när nästan 45 000 människor sjunger med i Gerry & The Pacemakers “You´ll never walk alone” är fantastisk. Innan match sjunger fansen sina sånger på puben The Park, det måste upplevas, men var där i god tid för puben blir fullsatt mycket tidigt på matchdagar. I arenan finns en stor supportershop och även ett museum som visar upp klubbens långa historia. Om man vill så kan man gå en guidad tur i arenan men inte på matchdagar. Anfield ligger på gångavstånd från centrum men det är enklast att ta taxi eller buss. Biljetter går att ordna på lite olika sätt. Tittar man runt på internet så finns det gott om företag som säljer
både lösa matchbiljetter och paketresor men mitt tips är att gå med i den svenska supporterklubben. Vi är cirka 11500 medlemmar och där brukar vi hjälpas åt att ordna fram biljetter till de som ska åka till Liverpool.

2. Shopping i Liverpool One

I centrum ligger det stora shoppingcentret Liverpool One. Där hittar man cirka 160 affärer, biograf och över 20 barer och restauranger. Liverpool FC har en supportershop där som erbjuder allt du kan tänka dig med klubbens emblem på.

3. I Beatles fotspår på The Cavern Club

“The most famous club in the world” öppnade 1957 och där spelade The Beatles nästan 300 gånger. Klubben ligger nerei en källare och har två scener där man kan njuta av bra livemusik varje dag. Ofta är det coverband som spelar Beatleslåtar och det är verkligen häftigt att stå där och tänka på vilken historia klubben har. The Cavern hittar du på 10 Mathew street

4. Klubba på Walkabout

En nattklubb med Australiensiskt tema som blivit mitt favoritställe i Liverpool. Det är en sportbar på eftermiddagarna med tv-skärmar som visar rugby och fotboll och på kvällarna är det disco på två våningar med pulserande dansgolv. Det är blandad musik, gammalt och nytt. När discjockeyn spelar gamla hits hörs allsången ända ut på Concert Square! Walkabout ligger på 26 Fleet Street, Concert Square.

5. Albert Dock

När du testat mina bartips så kan det kanske vara skönt med en dag nere i Albert Dock, Liverpools gamla hamnmagasin som nu byggts om till fräscha restauranger, affärer och museum. Bland annat kan man besöka “The Beatles Story” som är ett Beatlesmuseum som har öppet varje dag. “The yellow duckmarine” är en busstur som startar i Albert Dock, tar dig runt i staden för att sedan avslutas med ett dopp
i vattnet.

Så tar du dig hit

Det går flyg till Liverpool från flera svenska orter. Du flyger till John Lennon Airport som ligger cirka 12 kilometer söder staden. Du tar dig in till centrum med buss eller taxi. En taxiresa tar cirka 20 minuter och kostar omkring 12 till 15 pund.

Flyg till Liverpool